Hádky na krajskom zastupiteľstve: Dôvodom je budúcnosť našich škôl

Téma spájania škôl rezonuje v Žilinskom kraji už dlhší čas. Názory poslancov na racionalizáciu nášho školstva sa líšia. Čo vedenie kraja považuje za ekonomicky správne, iným pripadá nelogické.

Erika Jurinová a Ján Blcháč Nezhody panujú najmä kvôli spájaniu škôl. V hre sú dôležité odbory. Foto: Facebook/Miroslav Jaroš,TASR

Racionalizácii školstva sme sa venovali v pondelok v osobitnom článku. Žilinský kraj sa v rámci efektívneho hospodárstva a šetrenia snaží zlučovať školy, ktoré nemajú dostatočný počet študentov na to, aby samostatne dlhodobo prežili.

Naše školy nemajú ani zďaleka naplnené kapacity a v triedach tak často ostávajú prázdne lavice. Racionalizácia siete škôl by mala zlepšiť podmienky vzdelávania detí a tiež zjednodušiť prístup k vzdelaniu, a to práve vďaka spájaniu škôl.

Na 11. zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK však vyvolala táto téma rozporuplné až dramatické reakcie, a to najmä v súvislosti so Strednou odbornou školou polytechnickou v Liptovskom Mikuláši a Strednou priemyselnou školou technickou v Martine.

Zatiaľ čo jedni sú proti, iní s myšlienkou spájania súhlasia. Medzi také mestá patria Žilina, Ružomberok či Rajec.

V Žiline sa racionalizácia stredných škôl najbližšie dotkne Spojenej školy v Žiline – Bytčici a Strednej odbornej školy podnikania. „Spojená škola bude vyradená zo siete a zrušená. Jej odbory budú presunuté do školy s novým názvom Stredná odborná škola podnikania a služieb,“ spresnila pre Žilinský Štandard hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Zmena začne platiť od 1. septembra 2024, pričom nová škola bude sídliť na adrese Hlavná 2, Žilina – Bytčica.

Ďalšími školami, ktoré sa v rámci racionalizácie spoja s inou školou, budú Gymnázium Rajec a Základná škola v Rajci, ktoré sa stanú súčasťou Spojenej školy na Lipovej. Gymnázium podľa našich informácií ostane sídliť tam, kde bolo doteraz, spolu so Základnou školou Rajec sa však stanú organizačnými zložkami Spojenej školy.

V Ružomberku má župa snahu do areálov na ul. Scota Viatora č. 4, 6, 8 sústrediť všetky stredné odborné školy v meste, čiže k Spojenej škole, Škole umeleckého priemyslu a obchodnej akadémii presťahovať SOŠ polytechnickú, Ružomberok zo Sládkovičovej ul. a v novo vzniknutom areáli dobudovať priestory dielní praktického vyučovania pre SOŠ polytechnickú.

Župa by tu rada vybudovala prvé a jediné študentské centrum, ktoré združí všetky odborné školy v meste.

Poslanci si nie sú istí dobrým úmyslom

Poslanci za regióny bojujú za svoje školy. Niektorí si nie sú istí tým, že je spájanie naozaj vhodné, pretože v školách vidia potenciál.

Občas hrajú rolu emócie a nostalgia. „My sme boli zriadení v roku 1951 ako vyššia odborná škola, ktorá bola vybudovaná na dôstojnom mieste na martinskej Akropole, v širšej pamiatkovej zóne. Veľmi si želám, aby sme mohli naďalej byť v tejto budove a v tomto tichom prostredí,“ uviedla riaditeľka Strednej priemyselnej školy v Martine Dagmar Najšlová.

Racionalizácii sa bráni aj martinská „priemyslovka“. Foto: SPŠT

V ďalších prípadoch ide čisto o pragmatické otázky. Žilinský Štandard oslovil poslanca ŽSK a primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča. „V prvom rade tu nie je reč o racionalizácii. Tá už dávno prebehla a za posledných 30 rokov sa znížil úmerne s počtom žiakov aj počet našich stredných škôl. Mali sme ich 90 vrátane učilíšť, dnes ich je približne 55,“ vysvetlil nám pán poslanec.

Podľa jeho slov chce župa školu zrušiť, čím regióny prídu o odborníkov v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, strojárstva a dopravy. „Bolo už spísané aj memorandum, v ktorom žiadajú zamestnávatelia v regióne, aby škola ostala zachovaná tak, ako je, a aby sa zmenilo jej vedenie,“ priblížil primátor Blcháč.

Škola je údajne dôležitá, nakoľko reaguje na aktuálne potreby trhu práce. Župa v rámci racionalizácie plánovala školu „roztrhať“ a jej odbory so žiakmi rozdeliť do troch iných školských zariadení:

  • potravinárske odbory (14 žiakov) do Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši
  • poľnohospodárske odbory (59 žiakov) do SOŠ lesníckej a drevárskej JDM v Liptovskom Hrádku
  • strojárske odbory a mechanika (39 žiakov) do SOŠ stavebnej v Liptovskom Mikuláši
Vedenie ŽSK už trikrát navrhovalo zrušenie tejto školy, čo prirodzene priťahovalo aj pozornosť médií. „Mala by platiť zásada trikrát a dosť,“ tvrdí primátor. Foto: Miroslava Mlynárová/TASR

„Teraz na prebiehajúcich protestoch môžeme vidieť, akí sú poľnohospodári vo svete potrební. Škola v Liptovskom Mikuláši so 150-ročnou históriou pripravuje odborníkov v tomto odvetví. Odborníkov, ktorých je nedostatok,“ uzatvoril tému primátor.

Vedenie kraja verí, že robí správnu vec

„Hoci sme v ostatných rokoch do rekonštrukcie a modernizácie stredných škôl investovali desiatky miliónov eur, nestačilo to a stále máme školské areály, ktoré potrebujú ďalšie milióny eur, aby vyučovací proces prebiehal v priestoroch zodpovedajúcich aktuálnemu storočiu. Práve preto hľadáme spôsob, ako efektívne využiť kapacitu našich školských areálov, aby investície do ich modernizácie slúžili čo najväčšiemu počtu žiakov,“ uviedla k téme žilinská županka Erika Jurinová.

Vedenie kraja celú záležitosť vníma. Na poslancov a riaditeľov apelujú najmä cez finančnú a technickú stránku veci. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci, ktorí sa stavajú proti racionalizácii údajne iba „predlžujú agóniu v školstve“. „Súčasný stav je charakterizovaný vysokým počtom kapacít stredných škôl, čo nereflektuje demografický vývoj za posledné obdobie,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard hovorkyňa ŽSK Lacová.

„Naše argumenty nie sú len ekonomické, ale najmä zahŕňajú snahu zvyšovať kvalitu ponúkaného výchovno-vzdelávacieho procesu v modernom školskom prostredí. Budeme určite ďalej diskutovať s verejnosťou aj poslancami aj hľadať ďalšie alternatívy optimalizácie škôl na Turci,“ dodala.

Ak spájať, tak po svojom

Poslanci ŽSK za Liptov už pripravili niekoľko návrhov, ktoré považujú za kompromisné a férové. „Momentálne komunikujem s pani Jurinovou na túto tému. Navrhla spoločné rokovanie, kde plánujeme predložiť niekoľko riešení, ktoré považujeme za vhodné. Najprv však musia byť splnené určité body,“ prezradil nám primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Jedným z návrhov liptovských poslancov je formálne spojenie SOŠ polytechnickej s hotelovou akadémiou. Spoločne by mali kapacitu 800 žiakov.

Druhá alternatíva je vytvorenie spojenej školy, ktorá by patrila priamo pod Liptovský Mikuláš. Priestory školy by sa dali do výpožičky, čím by sa zriaďovateľ vyhol poplatkom a mohol by hľadať nové investície do takéhoto zariadenia.

Ako takéto rokovania dopadnú, je zatiaľ vo hviezdach. Podľa našich informácií by sa mohli uskutočniť ešte koncom marca.