Tipy na víkend: Moderný balet, psychologický triler aj detské predstavenie

ŽILINA – Ak neviete, ako využiť voľný čas počas víkendu, možno vás budú inšpirovať naše pozvánky v rámci Žilinského kraja.

amadeus Záber z nácviku baleta Amadeus v podaní Slovenského divadla tanca, V popredí režisér Ján Ďurovčík. Foto: Filip Cipár

Amadeus

V Dome kultúry v Námestove si v sobotu 9. marca budú môcť návštevníci pozrieť nový moderný balet o Wolfgangovi Amadeusovi Mozartovi, ktorý stvárni Slovenské divadlo tanca v réžii Jána Ďurovčíka.

„Amadeus je predstavenie, v ktorom sa krása tanečného pohybu v podobe moderného baletu prepája s nádhernými tónmi klasickej hudby. My to voláme, že je to pocit z príbehu hudobného génia,“ povedal režisér a uznávaný choreograf Ján Ďurovčík.

Okrem hudby je podľa režiséra fascinujúci aj Mozartov príbeh. Amadeus má veľký potenciál osloviť a zaujať divákov nielen fantastickými výkonmi tanečníkov a úchvatnými Mozartovými skladbami, ale aj originálnymi kostýmami. Balet sa začne o 18:00 a vstupné je 36 eur.

Naše fotky

Táto inscenácia o štyroch spolužiakoch, ktorých spája bolestná minulosť, sa uskutoční vo veľkej sále Mestského divadla v Žiline 9. marca so začiatkom o 18:00. Hra sa začína tým, že Jeskovi Drescherovi príde na mobil fotka nahého chlapca. Je úplne zmätený, pretože sa na nej spoznáva.

Zachytáva obdobie, keď mohol mať jedenásť rokov a študoval na cirkevnej internátnej škole. Začína pátrať po anonymnom odosielateľovi. Navštevuje bývalých spolužiakov a pomaly spúšťa lavínu odhaleného zneužívania.

Táto hra či skôr psychologický triler je fikciou, aj keď v nej nachádzame veľmi konkrétne odkazy na prípad zneužívania študentov jezuitskými kňazmi na jednej z najprestížnejších internátnych škôl v Nemecku.

Inscenácia je vhodná pre divákov od 15 rokov, vstupné je 12 eur. Text napísal nemecký spisovateľ Thomas Melle, réžiu má pod palcom Eduard Kudláč.

Tárajko a Popletajka

Obľúbení detskí interpreti Tárajko a Popletajka oslavujú siedme narodeniny a v rámci toho pripravili pre svojich fanúšikov turné po Slovensku. V nedeľu 10. marca o 16:00 sa predstavia v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši.

Diváci v jednom predstavení uvidia zostrih najlepších divadelných scénok a videoklipov Tárajka a Popletajky. Predstavenie bude obohatené o najnovšie pesničky a nových rozprávkových kamarátov. Publiku sa predstavia veverička Odpadková Profíčka, Zlatá rybka, Hviezdička z nebíčka, kamarát Beťárik, Kung Fu Panda, ale aj obrovskí maskoti Panda Vanda, Zajko Nebojko a medvedíci Modráčik a Ruženka.

Každé dieťa dostane pri vstupe do sály darček, respektíve balíček od partnerov turné a pred predstavením bude pre nich pripravená hracia zóna s animátormi, maskotmi a hrami. Vstupenka, ktorá je v rovnakej výške pre dospelých aj deti, sa dá kúpiť ešte aj v deň podujatia a stojí 12 eur.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac