Ocenili desiatky košických „najdlhších manželov“. Sú to poklady mesta, tvrdí Lucia Gurbaľová

KOŠICE – Od 12. do 18. februára 2024 na Slovensku prebiehal Národný týždeň manželstva. Mesto Košice bolo v tejto veci oslovené rímskokatolíckou a gréckokatolíckou cirkvou, ktoré majú s týždňom manželstva už skúsenosti.

IMG_3261 Národný týždeň manželstva/ocenenie najdlhšie zosobášených párov Foto: Redakcia

Jedným z vyvrcholení podujatia bola súťaž o najdlhšie zosobášené manželské páry v Košiciach, ktorá priviedla do pozornosti desiatky párov a získala mimoriadne pozitívny ohlas.

Úspechom sú manželstvo a rodina

Na úvod podujatia vystúpil primátor Košíc, Jaroslav Polaček, ktorý srdečne privítal manželské páry a poďakoval sa im za ich účasť.

„Chcem sa poďakovať, že ste sa prihlásili, že ste práve vy tí, ktorí si ceníte to najvzácnejšie. Mnohí ľudia sa chvália úspechmi, športom, kariérou, majetkom, ale ten najväčší úspech je to, čo ste dokázali vy – spolužitie, láska, priateľstvo, vzťah a rodina. Za to vám sa chcem poďakovať, za to, že idete príkladom, akým úspechom sú manželstvo a rodina.“

Námestníčka primátora Košíc Lucia Gurbaľová sa tiež pridala k slovám vďaky a označila manželské páry za poklady mesta. „Dnes vnímame, že sa ľudia do manželstva nehrnú a odkladajú to, pretože vedia, aká je to náročná úloha. Ste naozaj veľkým vzorom.“

Národný týždeň manželstva/ocenenie najdlhšie zosobášených párov. Foto: Redakcia

NTM pôvodne vznikal vo farnosti

Súťaž o najdlhšie zosobášený manželský pár v Košiciach získala podporu rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi, ktoré už s týždňom manželstva majú skúsenosti.

„Všetko vzniklo pred niekoľkými rokmi, keď sa moja manželka dozvedela o Národnom týždni manželstva. Začali sme to uskutočňovať najprv v našej farnosti, na sídlisku. Keď prišla pandémia, začali sme vytvárať videá a relácie, ktoré boli zverejnené na sociálnych sieťach a v našej TV Logos. Konečne sa nám tento rok podarilo ísť do spolupráce aj s mestom a vzniklo z toho príjemné podujatie,“ uviedol Jozef Matejovský, predseda rady pre rodinu Košickej eparchie spolu s manželkou Annou Matejovskou, koordinátorkou pastorácie rodín v meste Košice.

Národný týždeň manželstva/ocenenie najdlhšie zosobášených párov. Foto: Redakcia

Aktivity pre páry počas NTM

V spolupráci s OZ Národný týždeň manželstva, Národným divadlom Košice a kinom Úsmev pripravilo mesto Košice pre košické manželské páry sprievodné aktivity kultúrneho charakteru.

Počas NTM mali manželské páry vstup na akékoľvek divadelné predstavenie so zľavou 50 %, resp. dostali dva lístky za cenu jedného.

Kino Úsmev ponúklo manželským párom vstupenky na všetky premietania, ktoré sa uskutočnili v rámci NTM, zdarma. Podmienkou využitia akcie bolo preukázať sa v pokladni pri kúpe lístkov do divadla či kina sobášnym listom.

Zoznam ocenených

Anna a Juraj Vargovci70 rokov
Anna a Milan Polončákovci69 rokov
Valéria a Štefan Ferencovci67 rokov
Helena a Emil Libovci64 rokov
Katarína a Ján Funderákovci 64 rokov
Marta a Andrej Cibuľovci63 rokov
Erika a Vít Kleinovci63 rokov
Margita a Vincent Šimkovci 63 rokov
Priska a Július Szőkeovci 61 rokov
Terézia a Imrich Romanovci 61 rokov
Božena a Ján Feketeovci61 rokov
Terézia a Pavol Nižníkovci 61 rokov
Eva a Michal Gedeonovci 60 rokov
Magdaléna a Andrej Dudášovci60 rokov

Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok