Aký bude rodičovský dôchodok v tomto roku. Erik Tomáš navrhuje, komu sa jeho výška má upraviť

7. zasadnutie vlády SR Erik Tomáš. Foto: Martin Baumann/TASR

Koncom minulého roka, krátko po nástupe novej vlády, otvoril minister práce Erik Tomáš tému rodičovského dôchodku. Ním avizovaný nápad na jeho úpravy vtedy vyvolal širokú diskusiu, ktorej výsledkom bolo, že sa táto renta nakoniec radikálne nezmenila. V pondelok sa šéf rezortu práce k rodičovskému bonusu vrátil opäť.

Tentoraz viac ako oznámené nové sumy na rok 2024 rezonovalo, že aktuálne nastavenie je diskriminačné voči určitým skupinám seniorov. Finančnú injekciu totiž ročne nepocítia tí, ktorí deti nemali, prípadne im zomreli. A prilepšenie nedostanú ani rodičia detí pracujúcich v zahraničí, nezamestnaných či zdravotne znevýhodnených detí.

Okrem spomínaných venoval šéf rezortu špeciálnu pozornosť ešte jednej skupine rodičov, a to seniorom, ktorí vychovávali deti a museli určitú časť stráviť s nimi doma. To malo neskôr vplyv na výšku ich penzií, ktoré sú preto nižšie. Pritom hlavným účelom novelizácie, ktorou bol rodičovský bonus zavedený, bola snaha zákonodarcov o odstránenie nespravodlivosti pri vyplácaní dôchodcov.

Výsledkom malo byť zmiernenie rozdielov medzi dôchodkami bezdetných dôchodcov a tých, ktorí majú deti. „Preto rezort práce ponúka aj alternatívne riešenie, ktoré nebude diskriminovať ani jednu skupinu seniorov,“ avizoval Tomáš. Do výpočtu ich dôchodkov by sa podľa neho mala za toto obdobie počítať plná mzda, ktorú zarábali pred odchodom na rodičovskú alebo materskú dovolenku.

Znamenalo by to, že všetky penzie týchto poberateľov by boli prepočítané aj spätne dozadu. „Vyžadovalo by si to však zmenu ústavy a potrebovali by sme dosiahnuť ústavnú dohodu naprieč politickým spektrom v parlamente,“ skonštatoval Tomáš s dôvetkom, že ak takáto celopolitická dohoda nevznikne, tento zákon zostane len v zásuvke a do parlamentu ho nepredloží.

Dodal aj, že dovtedy sa bude naďalej vyplácať rodičovský dôchodok v júni a 13. dôchodok v decembri.

Výrazný rozdiel medzi najvyššou a najnižšou rodičovskou rentou

Minister na tlačovej konferencii predstavil nové sumy rodičovského dôchodku s tým, že rozdiel medzi najnižšou a najvyššou dávkou, ktorá v tomto roku bude oprávnenému rodičovi prináležať, je skutočne priepastný. Na najvyšší bonus vo výške 2 439,60 eura si siahne jeden poberateľ. Mesačne má ako rodič desiatich detí nárok na sumu 203,30 eura.

Naopak, najnižší dôchodok podľa zákona predstavuje ročne 1,20 eura (10 centov mesačne) a dostane ho 1 597 poberateľov. Podľa ministra je teda evidentné, že na aktuálnom nastavení je čo vylepšovať.

Tomáš potvrdil, že oprávnení poberatelia v júni 2024 dostanú sumu za celý rok. „Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrnne za rok 338,40 eura. Celková suma na rodičovské dôchodky bude vyše 307 miliónov eur,“ informoval Tomáš s tým, že dávku Sociálna poisťovňa vyplatí v prvom letnom mesiaci jednorazovo a dostane ju 908 043 dôchodcov.

Jedno dieťa môže v tomto roku rodičovi priniesť mesačne maximálne 25,30 eura, avšak už teraz je známa priemerná mesačne vyplácaná výška na jedného potomka, tá predstavuje 15 eur.

Rodičovský dôchodok má viac nezodpovedaných otázok

Keď sa vlani o dávke známej aj ako rodičovský bonus diskutovalo, na pretras sa najprv dostalo dokonca jeho zrušenie. Neskôr sa hovorilo o viacerých zmenách, s podporou sa však nestretli. Jednou zo zásadných otázok sa stalo jeho financovanie, ktoré skomplikoval neblahý stav verejných financií.

Z pôvodnej idey, že by sa ako zdroj pre túto dávku mohli použiť asignačné dve percentá z dane pracujúcich detí, sa po tvrdej kritike upustilo. Potrebných 1,5 percenta sa nakoniec našlo v rámci odvodov, ktoré mali putovať na súkromné dôchodkové účty sporiteľov do druhého piliera.

Aby sa v súčasnosti mohli plniť záväzky voči existujúcim dôchodcom, museli byť tí budúci ukrátení. Nižšia nasporená suma, samozrejme, znamená aj nižší dôchodok z druhého piliera. Podľa analytikov na toto opatrenie najviac doplatia mladí ľudia, ktorých penzie budú v prepočte na súčasné ceny nižšie aj o niekoľko desiatok eur.

Aj keď po nástupe nového kabinetu Tomáš odprezentoval odvážnejšie nápady týkajúce sa rodičovského bonusu, zostal nakoniec zachovaný takmer v pôvodnej podobe. Jediná zmena sa dotkla frekvencie vyplácania, ktoré schválili natrvalo ako jednorazové. „Naďalej však toto opatrenie vyvoláva polemiku z hľadiska jeho finančnej udržateľnosti a tlaku na rozpočet Sociálnej poisťovne,“ priblížil šéf rezortu.

Výška rodičovského dôchodku je zastropovaná

Suma rodičovského dôchodku je zastropovaná. Počíta sa ako 1,5 percenta najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku, ktorú za rok 2023 zverejnil Štatistický úrad SR. Tá dosiahla 1 430 eur.

Tento druh penzijnej dávky sa zaviedol od 1. novembra 2022, pričom nárok na ňu vznikol najskôr od 1. januára 2023. Rodičovský dôchodok sa vlani vyplatil jednorazovo. Každý platiteľ odvodov má právo sa rozhodnúť, že časť jeho zaplatenej dane poputuje osobe, ktorá ho vychovala a je už poberateľom dôchodkovej dávky v starobe.

Ústava pritom garantuje, že priznanie rodičovského dôchodku nebude mať negatívny vplyv na dôchodok dieťaťa. O túto dávku netreba žiadať, Sociálna poisťovňa ju automaticky oprávnenému poberateľovi pridelí.

Výnimkou je situácia, ak dieťa požiada o nepriznanie tejto dávky rodičovi. Musí tak urobiť prostredníctvom formulára dostupného na portáli poisťovne, a to v stanovenej lehote. Jedným z dôvodov tohto rozhodnutia môže byť, že nebolo biologickým rodičom vychovávané. Inak je to aj u tých, ktorí rentu poberajú zo zahraničia. V tom prípade musia Sociálnej poisťovni doručiť špeciálnu žiadosť o rodičovský dôchodok.

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a poberatelia výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku. Rodičovský dôchodok dostanú rodičia vtedy, ak ich dieťa či deti odvádzali v roku 2023 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni.


Ďalšie články