Kedy a kde zdvihnú oponu 11. ročníka Detskej Tour Petra Sagana?

ŽILINA – Žilinský Štandard sa porozprával s organizátorom a riaditeľom Detskej Tour Petra Sagana, Žilinčanom Petrom Zánickým, ktorý bol prvým Saganovým trénerom, o prípravách 11. ročníka tohto podujatia.

sagan, detská tour Detská Tour Petra Sagana napíše tohto roku už svoju 11. kapitolu. Foto: DTPS

Podujatie, na ktoré chodia aj zahraniční účastníci, štartuje 13. apríla v Trenčíne. Prečo ste si vybrali práve toto mesto?

Priebeh aj kategórie Detskej Tour Petra Sagana sa snažíme nemeniť, ale čo sa týka lokalít, tak tie každoročne obmieňame. Niektoré osvedčené zostávajú a niektoré nové pribúdajú. Pre tento rok sme si za dejisko prvého kola z celkových siedmich vybrali Trenčín, kde toto podujatie bude debutovať.

Myslím si, že sme sa rozhodli správne. Trenčín je krajské mesto, je to veľká spádová oblasť, je tu záujem o cyklistiku, sú tu už aj cyklistické kluby, budujú sa cyklotrasy a aj park Brezina pri Trenčianskom hrade je atraktívnym miesto na preteky. Ak vyjde počasie, dá sa očakávať vysoká účasť.

V ktorom meste bola doteraz najvyššia účasť pretekárov?

Bolo to v Nitre, kam sa po šiestich rokoch znovu vraciame. Vtedy bolo na štarte 780 účastníkov a vtedy osobne prišiel medzi deti aj Peter Sagan, s ktorým sa konala autogramiáda. Taká vysoká účasť nás prekvapila, lebo sme nikde nezverejňovali, že Peťo bude prítomný na tejto akcii. Momentálne neviem povedať, či zavíta na niektoré z kôl, lebo stále má nabitý kalendár, možno ešte viac ako v minulosti.

Zatiaľ si chýbal iba na dvoch kolách z celkového počtu 80, takže máš 78 účastí. Dá sa povedať, že si nenahraditeľný…

Každý je nahraditeľný. Obe moje neúčasti boli vynútené bezodkladnými povinnosťami, ktoré sa nedali odložiť. V roku 2015 som absentoval na podujatí v Domaši, pretože som v Žiline organizoval majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike, na ktorých štartoval aj Peter Sagan. A druhýkrát som chýbal takisto z vážnych pracovných dôvodov.

Čo očakávaš od pripravovaného 11. ročníka?

Ako som spomínal, štartujeme v Trenčíne (13. apríla), pokračujeme v Budmericiach (4. mája), nasleduje Zborov nad Bystricou (11. mája), potom príde na rad Demänová (16. jún), Nitra (31. augusta), Stupava (15. september) a na záver Šamorín (28. september), kde sa uskutoční finálové kolo.

Želám si, aby to bolo pre deti hravé a nie za každú cenu zvíťaziť. Nejde primárne o výsledok, hoci v každom je súťaživosť, čo je dobré, ale o to, aby aj vďaka Detskej Tour Petra Sagana získali ešte lepší vzťah k športu, zvlášť k cyklistike. Nech si to užívajú v zmysle nášho sloganu: Cyklistika je zábava.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac