Útočník, ktorý pobodal študentku vo vlaku, nie je trestne stíhaný. Toto je dôvod

KOŠICE, SPIŠSKÁ NOVÁ VES, ROŽŇAVA – Incident, pri ktorom mladý muž vo vlaku nožom zaútočil na študentku, v novembri minulého roka otriasol celým Slovenskom. Krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Mateja Š. Závery psychiatrického posudku totiž ukázali, že v čase činu nebol pre nepríčetnosť trestne zodpovedný.

Útočník z vlaku smeruje do väzby, hrozí mu 20 rokov za mrežami Muž, ktorý pobodal študentku vo vlaku, v súčasnosti nie je trestne stíhaný. Foto: TASR

„Vzhľadom na závery znaleckého posudku znalca z odvetvia psychiatria, podľa ktorých obvinený v čase spáchania skutku nemohol pre duševnú chorobu rozpoznať protiprávnosť svojho konania a nemohol svoje konanie ovládať, a konštatácie znalca, že z hľadiska psychiatrického je jeho pobyt na slobode nebezpečný, prokurátor príkazom zo dňa 14. 2. 2024 prepustil obvineného z väzby a zabezpečil prostredníctvom príslušníkov PZ jeho predvedenie do Psychiatrickej liečebne za účelom akútnej hospitalizácie,“ pre Košický Štandard priblížila krajská hovorkyňa Jarmila Janová.

Incident, kde 29-ročný muž napadol 22-ročnú študentku Ľudmilu z Košíc vo vlaku smerujúcom do Žiliny, sa stal vo večerných hodinách 1. novembra. Obvinený útočník, Matej Š. zo Spišskej Novej Vsi nožom bodol mladú ženu aspoň päťkrát do krku, pričom jej spôsobil aj rezné poranenie na pravej ruke, keď sa bránila.

Mateja vzal do väzby Mestský súd Košice na základe obavy z úteku a obavy z pokračovania v trestnej činnosti. Avšak po vypracovaní znaleckého posudku z oblasti psychiatrie ho eskortovali do liečebne v okrese Rožňava.

Krajská prokuratúra minulý týždeň zastavila trestné stíhanie Mateja Š. „Dňa 5. 3. 2024 prokurátor Krajskej prokuratúry Košice trestné stíhanie obvineného zastavil podľa § 215 ods. 1 písm. e) Tr. poriadku, lebo obvinený nebol v čase spáchania činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný,“ uviedla hovorkyňa.

„Po zastavení trestného stíhania bude Mestskému súdu Košice podaný návrh na uloženie ochranného liečenia podľa § 73 ods. 1 alinea druhá Trestného zákona. Takýto postup je však možný až po právoplatnosti uznesenia o zastavení trestného stíhania, takže v súčasnosti sa nedá presne odhadnúť, kedy bude návrh podaný. Do momentu rozhodnutia súdu o ochrannom liečení bude obvinený umiestnený v psychiatrickej liečebni.“