Štart prvej etapy memoriálu Stopami ukrývaných detí bude znovu vo Vrútkach

VRÚTKY – Piaty ročník memoriálu Stopami ukrývaných detí, na pamiatku obetí a preživších holokaustu, sa aj tohto roku začne vo Vrútkach a skončí sa v Čiernom Balogu.

synagóga, Vrútky, Kriváň V budove bývalej synagógy vo Vrútkach sa vlani konalo slávnostné otvorenie memoriálu Stopami ukrývaných detí. Foto: mesto Vrútky

Vo Vrútkach sa uskutoční slávnostné otvorenie aj s programom. Pravdepodobne to bude opäť v objekte bývalej synagógy, v kultúrnej sále Kriváň, pričom účastníci by potom tradične mali navštíviť aj tamojší židovský cintorín.

„Tento cintorín sme už vlani trochu skrášlili a teraz by sme ho v kooperácii so židovskou náboženskou obcou ešte viac chceli vyčistiť a zveľadiť. Samozrejme, ako Vrútočana ma teší, že znovu budeme môcť v našom meste privítať účastníkov, ktorým nie je ľahostajné to, čo sa v minulosti dialo,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard vrútocký mestský poslanec Ľuboš Gottwald.

Počas týždňa od 21. do 28. júla prejdú účastníci viac ako 120 km. Bude to putovanie po stopách dvoch židovských detí Eliho a Esti, ktoré kráčali a schovávali sa pred nacistami, čím nedobrovoľne prešli pešo veľa kilometrov.

Teraz nikomu nepôjde o život, ale o zážitky spojené so spoznávaním skutočných príbehov, ktoré tvoria históriu. Počas kráčania získajú informácie o Slovenskom štáte, ktorý posielal na smrť svojich vlastných občanov.

„Počas druhej svetovej vojny netrpeli len dospelí, ale aj deti. Budeme kráčať miestami, kde Eli a jeho sestra Esti žili, kde sa pre svoj pôvod museli ukrývať pred fašistickými perzekúciami, aby prežili. Navštívime tiež historické a pamätné miesta, ktoré sú spojené s bojom proti fašizmu a rasovej diskriminácii. Súčasťou podujatia bude aj sprievodný kultúrny program (koncerty, diskusie, premietanie),“ uviedla pre Žilinský Štandard Sandra Polovková – riaditeľka občianskeho združenia Post Bellum SK, ktoré podujatie pripravuje.

Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 50 záujemcov, ktorí chcú absolvovať viac ako 120 km pochod po stopách dvoch židovských detí, túžia mať zážitok z dlhého putovania v skupine a spoznať často nepoznané miesta, ktoré sú spojené s holokaustom a Slovenským národným povstaním.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac