Vo Vatikáne vrcholia Veľkonočný týždeň i veľké kauzy

Ve¾konoèná vigília Pápež František slúži na Bielu sobotu veľkonočnú vigíliu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 3. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Veľkonočný týždeň vrcholí, to však nezastavilo kauzy a politické rozhodnutia vo Vatikáne, ktoré sú denným chlebíkom tamojších žurnalistov. Témou boli zákazy súkromných omší v Bazilike sv. Petra či požehnávania zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

Ku kritikom zákazu súkromných omší vo Vatikánskej bazilike sa pridal emeritný kardinál Hongkongu Joseph Zen Ze-kiun. Pohrozil, že ak by neboli pandemické obmedzenia, pricestoval by na protest pred Dom svätej Marty, kde býva pápež František.

Ze-kiun konštatoval, že v Bazilike sv. Petra niekedy slávil omše so slzami, keď sa sa modlil za mučeníkov v Číne. Je podľa neho „načase obmedziť prílišnú moc Štátneho sekretariátu“.

Medzi ďalšími, ktorí pozdvihli hlas voči obmedzeniu bohoslužieb v centre katolicizmu, sú aj kardináli: Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, a Robert Sarah, donedávna prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. „Bizarný, heterodoxný tradicionalizmus kardinála Saraha opäť zasahuje“, reagoval istý vatikanista.

František stelesňuje nie Druhý, ale Tretí vatikánsky koncil

Pomaly doznieva polemika, ktorú nedávno rozpútal taliansky novinár, keď napísal: „Rím je bez pápeža. Je tu Bergoglio. Nie Peter. Aj keď je tu fyzicky, v skutočnosti tu nie je, lebo nerobí pápeža.“ Najnovšie niektorí poprední vatikanisti a kritici súčasného pontifikátu šíria provokatívny text z blogu v španielčine. Anonymný autor vyhlasuje, že súčasný pápež – občianskym menom Jorge Bergoglio – „nestelesňuje Druhý vatikánsky koncil, ako sme si mnohí mysleli“, lebo „František je Tretí vatikánsky koncil“.

Pisateľ sa vydáva za znalého Argentínčana so sympatiami voči latinskej omši a vraví o prešibanom peronistickom Bergogliovom štýle vládnutia. Ilustruje ho na prípade nedávneho zákazu žehnať zväzky rovnakého pohlavia. Ten vydala Kongregácia pre náuku vieru po súhlase s pápežom. Po búrlivej kritike politicky nekorektného rozhodnutia sa dvaja novinári, ktorých Bergoglio osobne pozná, odvolali na anonymný zdroj vo Vatikáne, podľa ktorého s textom kongregácie pápež nesúhlasil. Špekulovalo sa, kto týmto zdrojom môže byť. Autor pamfletu v tom má jasno – je ním Bergoglio:

„Jeho princíp je: nikdy nepodpisuj nič, čo je proti doktríne, ale schvaľuj a povzbudzuj zmeny pomocou gest a tlače. Je to stará jezuitská a peronistická taktika.“

Jedným zo spomínaných žurnalistov je Elisabetta Piqué z argentínskeho denníka La Nación a Bergoglio ju mal využiť už počas pôsobenia v Buenos Aires. V článku o jeho nedávnych vyjadreniach, ktorým hájila pápežovu otvorenosť voči nekompromisnému textu kongregácie, napísala, že Bergogliovo „posolstvo objasnilo kontrastnú víziu pápeža Františka a Cirkvi, pokiaľ ide o obsah a jazyk“.

Novinárka i Bergoglio chcú komunikovať, že „pápež je dobrý a Cirkev je zlá a bráni jeho dobrým úmyslom a činom“, doplnil autor hanopisu a nepriamo tiež minimálne traja vatikanisti, ktorý mu nekriticky dali priestor. Túto tézu už dávnejšie naznačili mnohí komentátori.

Britský súd proti vatikánskemu súdu

Londýnsky sudca pred týždňom pozoruhodným rozhodnutím nedal za pravdu vatikánskemu žalobcovi, a tým zrušil predošlý rozsudok ohľadom bankára Gianluigiho Torziho. Ten mal byť zapletený do pochybnej kúpy londýnskej nehnuteľnosti na Sloane Avenue. Investícia vraj bola dôvodom, prečo minulý rok pápež František zbavil vplyvného kardinála Becciua kardinálskych privilégií vrátane voľby v konkláve.

Londýnsky sudca si myslí, že vatikánska žiadosť o zmrazenie bankárových účtov mala „desivé“ nedostatky a skreslenia a že transakcia nehnuteľnosti prebehla v poriadku. To tvrdil aj kardinál Becciu, preto niektorí novinári teraz tvrdia: Britský súd očistil jeho meno a zároveň nepridal lesk súdnictvu európskeho miništátu, ktoré vraj znižuje medzinárodné postavenie Svätej stolice.

Po rozsudku britského sudcu niekoľko vatikanistov odsúdilo „strašné očierňovanie“ a „nespravodlivú a despotickú dekapitáciu“ kardinála Becciua, ktorého pápež „brutálne vyradil z hry“. To však nebolo všetko.

Pápež František na Zelený štvrtok slávil omšu nečakane práve s Angelom Becciuom. Pre niektorých pozorovateľov to bolo „pastoračné gesto a prejav milosrdenstva“. Pre iných pontifex nepriamo priznal, že pochybil, keď „defenestroval“ talianskeho preláta, ktorý bol šéfom vatikánskeho dikastéria aj substitútom Štátneho sekretariátu.

„Mimoriadne, veľmi symbolické gesto, ktoré vyzerá ako rehabilitácia a ktoré nikto nečakal, tým menej bývalý prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, ktorý sa dozvedel o pontifikovom úmysle cez telefonát“, napísal denník Il Messaggero. Pápež sa spýtal: „Kde dnes poobede slávite omšu?“ Radosť vraj neskrýval ani Giovanni Angelo Becciu.

Ku kardinálovej rehabilitácii však nateraz nedošlo.

Citát týždňa

Citát tohto týždňa patrí veriacim z Ugandy a talianskym skautom, ktorí pripravili meditácie na veľkopiatkovú krížovú cestu, ktorú viedol pápež František:

„Muži, ktorí vyzerali ako astronauti, zahalení v kombinéze, rukaviciach, maskách a štítoch, vystúpili zo sanitky a odviezli starého otca, ktorý niekoľko dní ťažko dýchal. Bolo to naposledy, čo som uvidel môjho starého otca, ktorý o niekoľko dní umrel v nemocnici, asi trpel aj na samotu. Nemohol som mu byť fyzicky nablízku, rozlúčiť sa a byť mu útechou.“


Ďalšie články