Kompa sa po zimnom spánku pripravuje na novú sezónu. Pôjdu ceny hore?

STREČNO – V týchto dňoch museli pre chladnejšie počasie dočasne pozastaviť prípravné práce na kompe, čo by však nemalo ohroziť plánovaný štart prvej plavby v novej sezóne.

kompa, Strečno Kompa už o necelý mesiac znovu začne premávať. Foto: Kompa Strečno

Plavidlo s kapacitou 40 osôb a šesť áut začína svoju prevádzku tradične v polovici apríla a sezóna sa skončí začiatkom septembra. Najväčší nápor býva zvyčajne cez školské prázdniny v júli a auguste. Samozrejme, záleží aj na tom, ako sa bude vyvíjať dopravná situácia pod Strečnom.

„Všetko urobíme tak, aby kompa bola stopercentne pripravená na novú sezónu. Plavidlo dôkladne skontrolujeme, spravíme údržbu, opravíme, čo je potrebné, a aj ho natrieme. Škoda, že teraz sú v noci mínusové teploty, ale predpokladám, že sa časom znovu oteplí,“ povedal pre Žilinský Štandard majiteľ kompy Bohuš Čurjak.

Oproti minulému roku, keď kompa svojou prevádzkou navyše suplovala aj most pre peších ponad rieku Váh, ktorý bol vtedy zatvorený z dôvodu rekonštrukcie, bude fungovať v klasickom režime. Spomínaná lávka pre chodcov a cyklistov je po rekonštrukcii už niekoľko mesiacov znovu využívaná.

„Kompa vlani vyrážala na vodu už v skorých ranných hodinách. Prvý spoj išiel zo Strečna do Nezbudskej Lúčky o 4:30 a naposledy v daný deň sa vydala z domovského prístavu na plavbu o 22:30. Prevádzkový čas v novej sezóne bude každý deň od 8:00 do 20:00. Počas týchto hodín budeme fungovať nepretržite,“ dodal Čurjak.

Verejnosť bude zaujímať, či za odvoz kompou zaplatia tento rok viac ako vlani. Plavba trvá približne sedem minút.

„Nechceme klientelu odradiť vyššími cenami. Naopak, radi by sme oslovili ľudí tým, že zachováme bezpečnosť, stabilitu a úroveň, akú sme mali doteraz. Ceny sú rovnaké ako vlani – päť eur pre auto s posádkou a jedno euro pre jednotlivca – chodec, cyklista,“ objasnil Čurjak.

Kompu obsluhujú dve osoby – vodca prievoznej lode a pomocný lodník. Personál, ktorý je odborne vyškolený podľa všetkých náležitostí na prevádzku plavidla, však neručí za zlyhanie klienta. Napríklad pred pár rokmi sa stalo, že jedna vodička, ktorá autom nastupovala na kompu, si pomýlila brzdu s plynom a namiesto zastavenia na plavidle skončila s vozidlom v rieke. Našťastie, prípad sa obišiel bez zranenia.

Na strečnianskej kompe sa viezli už aj rôzne celebrity, politici a dokonca tiež dvaja veľvyslanci. Niektorí vodiči motorových vozidiel po tejto službe siahajú hlavne preto, že si tým skrátia cestu z Martina do Terchovej až o takmer 30 km, keďže nemusia zachádzať do Žiliny. Mimochodom, plavbu kompou absolvovali vlani už aj štyri kone.