Úspech košických študentov: Výroba eko powerbanky otvára dvere do sveta podnikania

KOŠICE – Nápad na výrobu ekologickej powerbanky skrsol v hlave jednému zo študentov, a tak sa kreatívni študenti spolu pustili do práce. Proces výroby je zaujímavý, no komplikovaný.

relight_1 Študenti z košického gymnázia si veru zaslúžia pozornosť. Foto: Archív Relight

Predmet aplikovanej ekonómie, ktorý sa vyučuje na Gymnáziu Alejová 1 v Košiciach vďaka organizácii Junior Achievement, otvára žiakom dvere do sveta reálneho podnikania, hodín plných práce, zábavy, občas i hádok, ale aj tímovej práce. Študenti teda pôsobia v študentskej firme Relight š. f., a vďaka originálnemu nápadu majú už aj prvých zákazníkov.

„Relight, š. f., je malá rodinná firma plná veľkých plánov, veľkých očakávaní, chuti a entuziazmu dosiahnuť svoj cieľ – byť úspešná firma na trhu, byť eko, byť výnimoční, jedineční,“ predstavila nám študentskú firmu na úvod Zuzana Dolhyová, vedúca učiteľka Aplikovanej ekonómie na gymnáziu.

Ide o skupinu 23 šikovných študentov, mladých ľudí, ktorí prišli s jedinečným nápadom.

„Dovolím si povedať, že ich powerbanka je čo do parametrov, dizajnu a kvality už teraz úplne konkurencieschopná na trhu s powerbankami,“ prezradila pre našu redakciu pedagogička.

Dolhyová ďalej pokračuje o úspechu študentov: „Som na mojich študentov hrdá, a to hneď z viacerých dôvodov. Veľmi sa mi páči, že si to neuľahčili kúpou polotovarov, ktoré by pospájali do finálneho produktu. Ich powerbanka je ich dielom a dôkazom toho, že ak si človek niečo zaumieni a ide za tým, pracuje na sebe, tak dosiahne svoj cieľ. Sú pre mňa víťazmi, pretože urobili od septembra neskutočný progres.“

Michaela Martinková, študentka gymnázia a hovorkyňa firmy Relight, nám opísala zložitý proces výroby: „Proces sa začína zberom jednorazových elektronických cigariet, známych aj ako vape.“

Zozbierané vape rozmontujú, nechajú si z nich len batérie a ostatné diely posielajú na recykláciu.

„V 3D tlačiarni vytlačíme škatuľky z ekofilamentu, ktorý je vyrábaný z kukuričného škrobu, čím eliminujeme plastové komponenty. Batérie uložíme do škatuľky, pospájkujeme, uzavrieme škatuľku a powerbanka je hotová,“ dodáva Michalela Martinková.

Celkovo výroba takejto eko powerbanky ušetrí vyše 4 kilogramy CO.

„Uvedomili sme si, že lítiové batérie, ktoré sú v elektronických cigaretách, sú omnoho horšie, ako sme si mysleli. Taktiež nachádzame nové spôsoby, ako šetriť prírodu, napríklad použitím kukuričného filamu v 3D tlačiarni namiesto plastových komponentov,“ doplnila Michaela.

„Všetky nadobudnuté vedomosti a zručnosti využijeme nielen v bežnom živote, ale aj v našich budúcich povolaniach,“ dodala na záver hovorkyňa firmy. Šikovní študenti vďaka tomuto projektu získali aj ďalšie cenné skúsenosti a nadobudli tiež mäkké zručnosti.

Gymnazisti sa teda naučili, ako to funguje v reálnej firme, tvoriť zmluvy a dokumenty, či fungovať ako jeden tím.

Najväčšia výzva študentov však ešte len čaká na Veľtrhu podnikateľských talentov, ktorý preverí ich vedomosti a zručnosti, ktoré počas roka nadobudli. Ich cieľom je vyhrať.