Harabin v druhom kole Pellegriniho nepodporil

Harabin Štefan Harabin. Foto: Pavol Zachar/TASR

Tento text sme pôvodne vydali pod titulkom „Harabin v druhom kole podporil Pellegriniho“. Text nižšie a titulok odkazoval na e-mail, ktorý sme do redakcie dostali z toho istého e-mailu, odkiaľ chodili správy počas kampane z Harabinovho štábu. Vyplývala z neho podpora Štefana Harabina pre Petra Pellegriniho pred druhým kolom. Krátko po zverejnení sme si túto informáciu overili u Štefana Harabina, ktorý podporu Pellegrinimu odmietol a správu označil za „elektronické hry“. [K téme pripravujeme samostatný text, pozn. red.]

Z e-mailu Harabinovej kampane prišlo médiám vyhlásenie, pod ktorým je podpísaný bývalý minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa označený ako manažér volebného tímu Štefana Harabina. V texte je uvedený údajný citát Harabina s nasledovným znením:

„Moji voliči sú inteligentní, nepodceňujte ich, moji voliči vedia, čo majú robiť a vedia, koho majú voliť. Je tu veľmi silná objednávka na národného prezidenta, ktorý:

– Zachová Slovenskej republike suverenitu štátu

– Nevtiahne Slovensko do vojny – Bude dodržiavať ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy

– Bude presadzovať mierové riešenia konfliktu na Ukrajine a nikdy nepošle našich vojakov do vojny

Sú to moje princípy, ktoré sa dajú porovnať s tým, ku ktorým častiam programu sa prihlásil pán Pellegrini. Moje názory poznáte, som konzistentný, názory nemením. Rodina, Spravodlivosť a Mier musia vždy zvíťaziť.“

Pripojená je tiež volebná výzva: „V druhom kole prezidentských volieb 6. apríla 2024 poďme voliť!“

Štandard, ako aj iné médiá pôvodne toto vyhlásenie interpretoval ako vyjadrenie podpory Štefana Harabina pre prezidentského kandidáta a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

Harabin však vo vyjadrení Štandardu podporu Pellegrinimu odmietol. Pôvodnú správu označil za „elektronické hry“.

Pre Aktuality kritizoval aj samotného Jureňu. „Kto že to povedal? Jureňa? To je podvod, to je nejaká Jureňova partizánčina,“ konštatoval Harabin.

Harabinovi voliči sú pre Pellegriniho kľúčoví

Podľa analytikov rozhodnú o víťazovi prezidentských volieb najmä voliči Štefana Harabina, ktorý v prvom kole prezidentských volieb získal 11,73 percenta hlasov. Viac ako polovica z nich je podľa prieskumov agentúr Focus a AKO rozhodnutá voliť a svoj hlas odovzdať Pellegrinimu.

Predtým hovoril o siamských dvojčatách

Harabin pred prvým kolom prezidentských volieb Pellegriniho kritizoval, keď ho označil za rovnaké zlo ako Ivana Korčoka. „Toto sú dvojičky, toto sú siamské dvojčatá tak ako niekedy Čaputová a Šefčovič,“ uviedol pre portál Refresher.

Keď Štandard počas volebnej noci Pellegriniho s týmto vyjadrením konfrontoval, predseda parlamentu reagoval, že sa s Harabinom stretne. „Ja sa s každým kandidátom, ktorý sa nedostal do druhého kola, porozprávam osobne, nemusím pánovi Harabinovi nič odkazovať,“ odpovedal Pellegrini.

Pellegriniho minulé dni podporili aj strana SNS a neúspešný prezidentský kandidát a predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró.


Ďalšie články