Mesto štedro podporí občianske projekty a športové podujatia. Koľko dostanú?

RUŽOMBEROK - Zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Ružomberku prinieslo dobré správy najmä pre občiansky sektor. Do neziskových organizácií a občianskych združení sa mesto chystá štedro zainvestovať.

Dotácie sa dočká aj podujatie cyklistické Okolo Slovenska. Dotácie sa dočká aj podujatie cyklistické Okolo Slovenska. Foto: Facebook/Ľubomír Kubáň

Samospráva v tomto roku podporí zo svojho rozpočtu viacero inštitúcií zameraných na šport, kultúru či pomoc druhým. V roku 2024 poskytne takýmto iniciatívam podporu vo výške 102-tisíc eur.

Finančná podpora sa týka šiestich oblastí života – športu, kultúry, výchovy a vzdelávania, sociálnej oblasti, cestovného ruchu a životného prostredia. O podpore rozhodli poslanci na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v stredu 3. apríla.

Najviac dostanú šport a kultúra

Veľkú časť koláča dostane šport a športové aktivity, ktoré sa na Liptove tešia veľkej obľube. Podporu na šport vo výške viac než 31-tisíc eur si rozdelí 27 subjektov, medzi ktoré patrí napríklad Volejbalový klub VK ONE RBK či plavecký oddiel. Výšky dotácií však predstavujú ani nie polovicu sumy, ktorú športové kluby od samosprávy žiadali.

Na podporu športových podujatí schválili 17 144 eur. Tie sa vzťahujú predovšetkým na projekty v meste, ako sú akcie Okolo Slovenska či Majstrovstvá Slovenska v plážovom volejbale.

Na kultúru vyčlenilo mesto 22-tisíc eur, z ktorých väčšia časť pôjde na kultúrne podujatia a projekty spojené s kultúrou a umením. Mesto tak poskytne dotáciu na divadelné podujatia či vydávanie detského časopisu.

Pre mesto sú dôležité aj sociálne služby

Čiastka z rozpočtu mesta určená na dotácie pre sociálnu oblasť a iné verejnoprospešné služby je pre rok 2024 vo výške 12 520 eur. Členovia mestskej komisie starostlivosti o obyvateľov sa rozhodli uvedené finančné prostriedky rozdeliť v pomere 8 764 eur na realizáciu 13 projektov a 3 756 eur na činnosť deviatich subjektov a inštitúcií.

Peniaze pôjdu napríklad na Rekondičný pobyt ľudí so sklerózou multiplex či na rodinné terapie, ktoré organizuje miestne centrum Nevedko.

Podporu získa aj školstvo, Ružomberok vyčlenil na vzdelávanie 4 680 eur. Z týchto peňazí sa napríklad pomôže vybudovať Učiacu záhradu v ZŠ sv. Vincenta.

Primátor je s výsledkom spokojný

Z výsledných čísel má radosť aj primátor Ľubomír Kubáň. „Som veľmi rád, že napriek zložitej ekonomickej situácii, ktorú v meste máme, nemusíme nijako zásadne obmedzovať poskytovanie dotácií na verejnoprospešné aktivity neziskových organizácií a občianskych združení. Robia množstvo dobrej práce pre našich obyvateľov a šíria dobré meno mesta,“ vyjadril sa.

Podľa vlastných slov si je vedomý, že mesto nedokáže na 100 percent vyhovieť všetkým žiadateľom. „Máme však dlhodobý záujem postupnou prácou tieto sumy navyšovať,“ dodal na záver.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac