Záhada okolo bývalého riaditeľa Správy ciest KSK: Je stále riadnym zamestnancom?

KOŠICE - Väčšina pracujúcich ľudí má podpísané so zamestnávateľom zmluvy, kde je všetko presne a jasne definované. Existujú však aj výnimky. Napríklad bývalý generálny riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Anton Trišč.

Trišč Bývalý generálny riaditeľ SC KSK Anton Trišč. Foto: Redakcia

Momentálne je trestne stíhaný a v novembri 2023 pobudol aj vo vyšetrovacej väzbe. Vtedy išlo o podozrenia týkajúce sa káuz nákupu predražených bezkontaktných teplomerov, ako aj podozrivý nákup desiatich posypových nadstavieb, ku ktorým neboli doklady. Následne sa 23. novembra vzdal funkcie generálneho riaditeľa SC KSK. Deň predtým Najvyšší súd SR vyhovel jeho sťažnosti voči vzatiu do väzby pre obvinenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Dostal sa tak na slobodu.

Už vtedy nechcelo vedenie SC KSK aj kraja informovať o tom, čo ďalej s Triščom. Presnejšie, či skončí úplne, alebo sa pre neho nájde nejaká pracovná pozícia. Následne prenikli na verejnosť informácie o tom, že Trišč sa niekoľko dní ukázal v práci, mal dotiahnuť niektoré veci. No potom ho tam nikto nevidel. Podľa neoficiálnych informácií, aj zdrojov krajského poslanca Miloša Ihnáta, ktorý na viaceré prešľapy v SC KSK upozornil, tento stav trvá.

Ihnát sa na pondelkovom (8. 4.) zasadnutí Dopravnej komisie KSK zaujímal o to, ako to s Triščom je. Či je naďalej zamestnancom Správy ciest KSK. „Ak nechodí do roboty, tak prečo nechodí, či má prekážku na starne zamestnávateľa v zmysle zákonníka práce, prečo sedí doma a z akého dôvodu, či poberá naďalej plat generálneho riaditeľa a v akej funkcii je,“ položil Ihnát otázky. „Poskytnem tie informácie, ktoré mám a tie, s ktorými som stotožnený. Sú nejaké právne názory, ktoré mi nedovoľujú odpovedať vám teraz na všetko,“ odpovedal generálny riaditeľ SC KSK Vladimír Žiarný. Na Ihnátovu otázku, či Trišč naozaj chodí do práce, odpovedal: „Tieto veci si študujem. Je to z jedného hľadiska taký zaujímavý prípad. Odkedy sa vzdal funkcie, SC KSK má ponukovú povinnosť, ktorú zatiaľ neuplatnila. Potom tam má rozpor s tým, kde má byť bývalý generálny riaditeľ zaradený,“ uviedol Žiarný.

Na Ihnátovu priamu otázku, či je prekážka na strane zamestnávateľa odpovedal kladne. „Vyplácate mu naďalej mzdu?“ pýtal sa ďalej Ihnát. „Ďalej sa zatiaľ nebudem vyjadrovať. Snažím sa to vyriešiť, sedí k tomu pracovná skupina právnikov. Nechcite odo mňa, aby som to vyriešil za mesiac,“ odpovedal Žiarný. „Je to hospodárne nakladanie s verejnými financiami, keď človek sedí doma, poberá plat a vedenie SC KSK v nadväznosti na vedenie kraja nevie, čo s týmto človekom? Zákonník práce hovorí o dôvodoch prekážky na strane zamestnávateľa. Zhorela nejaká dielňa? Nejde sústruh? Asi ho vyzvem, aby sme si išli sadnúť na kávu a skamarátili sa. Opýtam sa, ako sa má. Mne ten človek chýba,“ pýtal sa ironicky Ihnát.

„Ešte raz, vyhodnocujem to a radím sa tiež s právnikmi, aby som náhodou neurobil niečo zlé,“ povedal Žiarný. Ihnáta opätovne zaujímalo aj to, či Trišč poberá plat generálneho riaditeľa. „Tento človek bol vo verejnej funkcii. Ako poslanec KSK mám právo vedieť to. Generálny riaditeľ je povinný informovať ma o jeho mzde. A zaujíma ma, za akú funkciu poberá tento plat,“ dodal Ihnát. „Na to vám odpoviem len písomne po porade s právnikmi. Neviem vám na to odpovedať,“ priznal Žiarný.

„Mne to tiež vadí. Radím sa s právnikmi, aby som vám správne odpovedal. Mám na SC KSK svojich právnikov,“ dodal generálny riaditeľ SC KSK. „To tak dlho riešia? Ja by som to vyriešil do piatich minút,“ kontroval Ihnát. „Čo právnik, to iný názor. A mne dvaja právnici dali dve rôzne odpovede. Odpovede vám nepoviem, lebo je to naša interná záležitosť. Ešte raz, aj mne to vadí a riešim to. V zmysle zákona vám odpoviem,“ prisľúbil Žiarný.

Po skončení zasadnutia Ihnát ironicky komentoval výsledok pondelkovej diskusie. „Pýtal som sa jasne otázkami: Pán Trišč už riadne pracuje? Na akej pozícii pracuje v SC KSK ? Alebo je v súčasnosti doma na prekážke na strane zamestnávateľa? Poberá priemerný zárobok? V akej výške? Odpoveď od nového Generálneho riaditeľa Správy ciest KSK Žiarneho: Trišč do práce akosi nechodí! Aký má pán doc. Trišč dôvod prekážky v práci údajne nemôže povedať, lebo to v rámci ponukovej povinnosti rieši s až s dvoma právnikmi.“ Podotkol, že záver je jasný: „Taja, zatĺkajú a klamú. Prečo to robia? Ak by sa potvrdilo, preukázalo že Trišč je doma a do práce z dôvodu prekážky v práci akosi nechodí, ale poberá priemerný zárobok (chcem veriť , že nie vo výške platu generálneho riaditeľa), tak bolo by to totálne nehospodárne nakladanie s verejnými financiami. Dôvody prípadnej prekážky v práci objasniť akosi nehodlajú,“ uzavrel krajský poslanec.