Vzdá sa Kuruc mandátu, až začne predstierať, že je námestníčka Kratochvílová?

BRATISLAVA – Bratislavský Štandard ako prvý priniesol informáciu, že sa Vallov poslanec Jakub Kuruc podvodne vydával za petržalskú vicestarostku Ivetu Jančokovú. Mandátu mestského poslanca sa však nechce vzdať.

KURUC 2 Mestský poslanec Jakub Kuruc. Zdroj: Jakub Kuruc je Team Bratislava

Kuruc avizoval vzdanie sa poslaneckého mandátu v Petržalke, mandát mestského poslanca si však chce ponechať. Ak si myslí, že podvodné konanie v Petržalke naň nebude mať vplyv, veľmi sa mýli. 

Náhľad do mentálneho sveta progresívnych poslancov je vždy prekvapením. Najnovšie prekvapil logický postup poslanca za Vallo Team Jakuba Kuruca. Ten sa veľmi podivuhodným spôsobom pokúsil o podvod, keď sa vydával za petržalskú vicestarostku.

Už toto priznanie by malo okamžite zaujať orgány činné v trestnom konaní, pretože jeho počínanie môže presahovať momentálne priznaný podvod, nehovoriac o jeho motívoch, ktoré by si tiež vyžadovali bližší pohľad vyšetrovateľa.

Rovnako dôležité je však upriamiť pozornosť na pochybný pokus, akým si chce Kuruc ponechať svoj najdôležitejší mandát v bratislavskom mestskom zastupiteľstve.

Logicky – ak on sám uznal, že jeho konanie musí viesť k okamžitému vzdaniu sa mandátu v Petržalke a v poslaneckom klube Team Vallo, prečo rovnakú optiku nedokáže uplatniť plošne? Jedinou možnou odpoveďou je, že nechce.

Ponechanie si mandátu poslanca v mestskom zastupiteľstve je nepochybne kalkul v prospech Matúša Valla. Poslanec Kuruc si asi myslí, že mu takáto priehľadná finta prejde a bude môcť z ticha zadného radu podporovať primátora.

Nuž, nie, neprejde. Ak myslí vážne odstúpenie z Petržalky a z Teamu Vallo, aby nekompromitoval svojich kolegov poslancov, úplne rovnako by mal prijať zodpovednosť aj vo vzťahu k mandátu mestského poslanca. Nielen, aby vyvodil osobnú zodpovednosť, ale aby nekompromitoval svojho spolustraníka a predsedu.

Alebo si myslí, že vzdanie sa mandátu v mestskom zastupiteľstve by bolo v hre, až keby sa podvodne vydával za niektorú z viceprimátoriek?

Čaká sa aj na vyjadrenie primátora Valla. Namieste je úvaha, že by ho – vzdať sa mandátu – mal vyzvať on sám. Pretože ak tak neurobí, zostane na ňom podozrenie, že mu nevadí podpora usvedčeného podvodníka. Môžeme si o charaktere Matúša Valla myslieť čo chceme, v tomto prípade však môžeme očakávať, že sa zachová transparentne a verejne odmietne praktiky poslanca Kuruca. Aj s dôsledkami.

V celom prípade môže byť ešte množstvo neznámych, ale jedno je isté. Poslanec Kuruc si zjavne neuvedomuje, že je verejne činná osoba a že jeho pokus o zachovanie si mandátu vyznieva trápne a nezodpovedne. Na druhej strane by to zodpovedalo jeho doterajšiemu myšlienkovému pochodu, keď konal tak, že si myslel, že mu na jeho podvod nikto nepríde.

Existuje iba jeden spôsob, ako by sa mal poslanec Jakub Kuruc zachovať, a to vzdať sa všetkých mandátov,aj toho v bratislavskom zastupiteľstve. Akékoľvek kľučkovanie bude len zasievať ďalšie podozrenia a usvedčovať ho z neúprimnosti a používania dvojitého metra.