Foto: Pripravovaný úsek R3 sa dostáva do finále, vodiči už horia nedočkavosťou

TVRDOŠÍN – Výstavba R3 na Orave pokračuje istými krokmi. Hoci sa obyvatelia už dlhé roky tešia z obchvatu okolo Trstenej, mnohí sa nemôžu dočkať, až budú môcť prejsť z Poľska cez Oravu po kvalitnej rýchlostnej ceste.

Vodiči už pokukujú po nájazde v Nižnej. Presný dátum ukončenia prác však známy nie je. Vodiči už pokukujú po nájazde v Nižnej. Presný dátum ukončenia prác však známy nie je. Foto: David Markovič

Pri cestovaní Hornou Oravou môžu vodiči pri ceste I/59 vidieť rozsiahle konštrukčné práce. Už za Nižnou sa dvíha betónový kolos, ktorý by mal v budúcnosti pretínať Oravu a napojiť sa na diaľnicu D1. Dokončenie úseku Tvrdošín – Nižná však ešte nemá pevne stanovený dátum.

„Na stavbe R3 Tvrdošín – Nižná sa v nasledujúcom období dokončia nosné konštrukcie mostov a pokračovať sa bude aj s realizáciou príslušenstva mostov. Práce pokračujú aj na násypových telesách stavby, budovaní kanalizácie či odlučovačov. Termín ukončenia výstavby budeme včas komunikovať,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Tomáš Ferenčák.

Pri nájazde pred Tvrdošínom prechádzajú vodiči popri ťažkej technike. Foto: David Markovič

Vodiči sa na dokončenie prác tešia. Mnohým sa totiž výrazne uľahčí ranné cestovanie do práce. „Jasné, tešíme sa na to. Hlavne počas dopravnej špičky je prechod Oravou katastrofa,“ vyjadril sa vodič Marek z Tvrdošína.

Národnej diaľničnej spoločnosti sme sa pýtali aj na ďalšie plánované úseky rýchlostnej cesty. „Na pokračujúcich úsekoch R3 Nižná nad Oravou – Dlhá nad Oravou a R3 Dlhá nad Oravou – Sedliacka Dubová je príprava v štádiu vydaných územných rozhodnutí a uzatvorenej zmluvy na vypracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie. Na úsek R3 od Dolného Kubína po križovatku D1 je vypracovaná Komplexná štúdia koordinácie technického riešenia a v súčasnosti prebieha proces EIA,“ dodal Ferenčák.

Ide o štúdiu zameranú na vplyv stavby na životné prostredie s dôrazom na vodu. Hovoríme však o plánoch a ambíciách na dlhé roky dopredu.

Malý krok pre Slovensko, no veľký pre Oravu. R3 by mala pokračovať na juhozápad a neskôr sa pripojiť na diaľnicu D1. Foto: NDS
Práce pokračujú a pomaly sa blížia do finále. Foto: tvrdosin.sk

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac