Tatranský ľadový dóm po víkende zatvorili, roztopí sa vo voľnej prírode

HREBENOK – Návštevníci Vysokých Tatier mali počas tohto víkendu poslednú možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Bol venovaný návšteve kráľovnej Alžbety II. v Tatrách.

Hrebienok dóm O niekoľko hodín bude ľadový dóm minulosťou. Foto: Marek Hajkovský

Návštevnosť unikátnej atrakcie zaznamenala rekordnú návštevnosť. „Dóm sme otvorili 17. novembra 2023, sezóna trvala presne 150 dní a uzavreli ho v nedeľu 14. apríla. Počas tohto obdobia sme v ľadovom chráme privítali niekoľko desiatok tisíc návštevníkov, rozdali sme 155 pamätných zberateľských guličiek, mali sme tu dve svadby a 13 koncertov,“ informoval Tasr manažér horského strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.

Dodal, že návštevníci zhodnotili, že išlo o najkrajšiu stavbu v doterajšej histórii atrakcie. Páčili sa im umelecké detaily, gotické prvky i korunovačné kreslo. „Ocenili napríklad aj to, že stavba je prepojená s históriou britskej kráľovskej rodiny a s originálom chrámu Westminster Abbey v Londýne,“ poznamenal Brodanský.

Návštevnosť sa oproti vlaňajšku zvýšila o desať percent a podarilo sa pokoriť aj čísla z doposiaľ rekordného roku 2019. Vďaka tomu zaznamenali vyššie čísla aj v iných zariadeniach cestovného ruchu v okolí. Ľad je vyrobený z obyčajnej pitnej vody, v pondelok v kupole vypli chladenie a pomocou žeriavu odstránili stan. V priebehu dvoch až štyroch týždňov sa chrám na voľnej ploche roztopí.

„Ľadový dóm bol vysoký 11,5 metra, ohradíme ho, aby jeho postupné topenie bolo bezpečné. Je to taký nostalgický moment, ale teší nás rekordná návštevnosť. Je to pre nás symbol, že malo zmysel zrealizovať to na pol roka,“ skonštatoval Brodanský s tým, že ľad na nový chrám objednali už v januári a predpokladá, že stavbu sprístupnia opäť v novembri.

(Tasr, pirsch)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok