Nezdravá strava v žilinských školách? Toto jedia vaše deti

ŽILINA - V žilinských škôlkach a školách sa opäť objavujú sťažnosti na údajne nezdravú stravu, ktorú dostávajú deti na obed.

jedlo_dieta_skolka FOTO: Koláž pixabay, P. Groma

Podľa poslanca Patrika Gromu, ktorý opakovane upozorňoval na tento problém na mestskom úrade, sa údeniny, palmový tuk a nežiadúce konzervanty na jedálnych lístkoch objavujú aj napriek sľubom o náprave.

Poslanec preto plánuje iniciovať poslanecký návrh, aby sa v školách zakázali podávať tieto nezdravé potraviny. Argumentuje tým, že výživa detí je základom ich celoživotného zdravia a správna strava v školskom veku ovplyvňuje aj ich správanie a schopnosť sústrediť sa.

„Predsa len, výživa detí je základom ich celoživotného zdravia a správna životospráva v školskom veku ovplyvňuje aj ich správanie a schopnosť sústrediť sa. Nemôžeme im dávať jesť slaninu, údeniny, palmový tuk a konzervanty a potom sa čudovať, že sa nevedia sústrediť alebo sú agresívne,“ uviedol pre Žilinský Štandard poslanec Groma.

VIDEO: Patrik Groma

Na podporu svojho návrhu zverejnil poslanec aj video, v ktorom ukazuje „polievku“, ktorú dostali deti v jednej žilinskej škôlke. Podľa neho ide o podivnú presolenú, mastnú a múčnu hmotu zvláštnej konzistencie, ktorá nie je vhodná na stravovanie detí.

Očakáva sa, že poslanecký návrh vyvolá diskusiu a poukáže na dôležitosť zdravej stravy v školách. O ktoré škôlky ide, nám však nechcel prezradiť. Žilinskému Štandardu sa podarilo zistiť, že v škôlkach nevaria, ale stravu vozia z iných škôl, kde deti dostávajú podobné jedlá.

Situácia pobúrila nielen poslanca, ale aj rodičov, ktorí sa nám posťažovali na jedlá, ktoré ich deti dostávajú. „Pýtala som sa syna, či v škole na obede všetko zjedol. Povedal mi, že mu polievka nechutila, lebo zvláštne páchla,“ povedala nám mamička Adriana.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac