Ministerka ruší benefity na zuby

TK ministerky zdravotníctva SR Z. Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine Zuzana Dolinková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v minulom roku zaevidovala až o 30 percent viac preventívnych prehliadok. Dôvera za posledné dva roky až o 50 percent viac. Je to dobrá správa, lebo vďaka nim budeme zdravší, náš zdravotný systém menej zaťažený, budú kratšie čakacie lehoty. Práve vďaka prevencii sú naše zdravotné problémy zachytené včas, ich liečenie je rýchlejšie, v prípade včasne zachytenej rakoviny nám včasná prevencia môže zachrániť aj život.

Viete, prečo tak radikálne stúpol počet preventívnych prehliadok? Lebo poisťovne ponúkali tým z nás, ktorí ich mali absolvované, zdravotné benefity. Na rodinu to bola úspora v závislosti od jej veľkosti v stovkách eur ročne. A to motivovalo. Bol to jeden z mojich návrhov aj pre štátnu VšZP. A naozaj fungoval.
Vďaka benefitom sa ľudia začali viac starať o svoje zdravie. Najvyužívanejším bol benefit za zubné ošetrenie.

Vďaka tomuto benefitu poisťovne ľuďom preplatili doplatky u zubárov, napr. za:

– zubné výplne
– korunky alebo mostíky
– záchovnú a chirurgickú stomatológiu
– pečatenie zubov u detí
– dentálnu hygienu
– zubné strojčeky pre deti

To ale ide ministerka od 1. mája zrušiť. Zoberie tak ľuďom ročne až 50 miliónov eur z ich rodinných rozpočtov.

Pre mnohých bol tento benefit jediným benefitom, ktorý vedeli využiť. Ich motivácia starať sa o svoje zdravie a absolvovať preventívne prehliadky už teda nebude mať aj zaujímavú motiváciu – ušetriť za to v rodinnom rozpočte stovky eur.

Však nakoniec benefit bol vlastne len vratka ich zaplatených zdravotných odvodov za to, že absolvujú všetky odporúčané preventívne prehliadky a teda šetria financie v zdravotníctve. Logické a správne.

Zaujímavé, že benefity si nerušia samé poisťovne, ktoré si ich dobrovoľne zaviedli. Robí to za nich naša „sociálna“ ministerka po tom, ako bol Peter Pellegrini zvolený za prezidenta a premiér Fico bol na kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva. Poisťovne tak získajú zaujímavé milióny. Som zvedavý, ako ich využijú, no obávam sa, že pacienti to žiadnym spôsobom nepocítia. Pocítia to skôr akcionári súkromných poisťovní. Táto ministerka stále kope do pacientov a za Pentu.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články