Väčšinu striech v Závadke už po krupobití opravili. Na pomoc štátu nečakali, poradili si sami

ZÁVADKA - V júli minulého roka zničilo silné krupobitie sprevádzané víchricou strechy na desiatkach domov v obci Závadka. Obyvatelia v prvotnom šoku nevedeli, či a kedy strechy opravia. Napokon sa to väčšine podarilo.

Závadka2 Niektoré domy v Závadke majú ešte stále provizórnu strechu. Foto: Redakcia

Od vyčíňania živlov uplynulo niekoľko mesiacov a boli sme sa pozrieť, ako to v Závadke vyzerá. Väčšina z 35 zničených striech je opravených a ani na fasádach už nevidno stopy poškodenia. Dedinčanov ale mrzí, že štát veľmi nepomohol. Ako to ale vyzerá z pohľadu obce?

„Dostali sme refundáciu vyše 49-tisíc eur. Peniaze prišli na účet obce vo februári tohto roka. Pokiaľ ide o pomoc občanom, z úradu práce dostali niektorí 800 eur. No bolo to cielené len na niektoré skupiny obyvateľov. Napríklad invalidných dôchodcov, starobných dôchodcov, či rodičov samoživiteľov, prípadne ľudí v hmotnej núdzi,“ uviedla starostka Závadky Jana Dziaková s tým, že obec prispela aspoň 200 eurami.

Zvyšní obyvatelia si museli pomôcť ako vedeli. „Preto sú ľudia sklamaní. Nikto od vlády, resp. štátu nechcel, aby im vyplatil po 10-tisíc eur. No za nové strechy ľudia platili v priemere 17-tisíc eur. Pomocnú ruku podal aspoň okresný úrad, ktorý zaplatil likvidáciu eternitu. Takže toto bola aspoň nejaká pomoc od štátu,“ dodala starostka.

Vie, o čom hovorí, keďže niekoľkocentimetrové krúpy poškodili aj strechu na jej dome. Podotkla, že likvidácia eternitu, ktorý patrí medzi nebezpečný odpad vychádzala v priemere na 3-tisíc eur za každú strechu.

Na pár dní prišla pomôcť aj armáda. Vojaci podali pomocnú ruku hlavne dôchodcom, či zdravotne znevýhodnený ľuďom. „Nie každý mal dom poistený a niektorí ľudia si to ani nemohli dovoliť. Iní síce mali poistku, no nekryla krupobitie. Tým, ktorí mali dobrú poistku, poisťovne časť škôd preplatili. No určite nie všetky náklady,“ opísala Dziaková realitu.

Následky živelnej pohromy vyvolali v Závadke nebývalý stavebný ruch. „Takmer na každej zničenej streche sa robilo. Ľudia to chceli stihnúť do zimy. Niektorí mali zničené aj fasády, takže sa tiež vrhli na ich opravy. Hlavne finančne si museli pomôcť ako sa dalo. Pôžičkami z bánk, alebo od príbuzných, či známych. Bolo to náročné, lebo s prácou je tu problém. A ak aj niekto má zamestnanie, platy nie sú vysoké,“ opísala starostka rušnú jeseň minulého roka.

Podotkla, že štát by mal mať lepšie prepracovaný mechanizmus pomoci ľuďom v prípade živelnej pohromy, alebo iných udalostí, ktoré ohrozujú životy a majetok občanov.

Ocenila, že v ťažkej chvíli si vedeli ľudia navzájom pomôcť. „Našťastie spolupatričnosť ešte funguje. Pomohli dobrovoľní hasiči aj partie z okolitých obcí. Ak bolo treba, starostovia z okolia boli okamžite ochotní pomôcť. To je pozitívum,“ dodala starostka.

„Niežeby pomoc vôbec nebola, no tak, ako je to teraz, je to nedostatočné. U nás išlo hlavne o strechy a fasády. No neviem si predstaviť, čo prežívali obyvatelia obcí, ktoré boli najviac zasiahnuté zemetrasením v októbri minulého roka. Mal by existovať mechanizmus, vďaka ktorému by štát vedel pomôcť bez ohľadu na to, ktorú časť Slovenska zasiahne nešťastie, či živelná udalosť,“ myslí si Dziaková.

V Závadke je ešte zopár domov, ktoré sú len provizórne prekryté. Ide hlavne o prípady, keď na pozemku stoja dva domy. „Počasie narobilo nejaké škody, na dome neboli vysoké. Odniesla si to šopa a skleník. Najviac ma mrzia škody na rodičovskom dome. Tam sa búrka vyzúrila. Čo s tým, zatiaľ neviem,“ pokrčil plecami obyvateľ Závadky, ktorý chcel ostať v anonymite.

„Viete, politici toho nasľubujú, a pomoc nikde. Nikto nečaká, že štát zaplatí škody v plnej výške. Ale možno by bolo dobré v takýchto prípadoch poskytnúť aspoň nejaké peniaze, materiál, alebo inú pomoc. Lebo ľudia sa potom cítia opustení a s pocitom krivdy. Ja som pravdupovediac od štátu ani nič nečakal. Škody na svojom dome som opravil. No sú ľudia, ktorí dopadli horšie, lebo im zničilo strechu na dome, kde bývali,“ povedal muž, ktorý vlastní dva domy, no jeden z nich je poškodený.

„Niet čo závidieť, je to dom po mojich rodičoch. Teraz neviem, čo s ním. Už som aj rozmýšľal nad tým, že ho mohla búrka radšej úplne zničiť. No predsa len sa pustím do opravy strechy. Počkám na lepšie počasie,“ povedal na záver Závadčan, ktorý dúfa, že podobné vyčíňanie počasia sa už nezopakuje.

Niektoré domy v Závadke majú ešte stále provizórnu strechu. Foto: redakcia