Ako Pellegrini urobil pre konzervatívcov viac než Záborská a Vašečka dokopy

Ilustrácia transsexualita Ilustrácia: Vlado Palša

Túto nezabudnuteľnú vetu vypustil prednedávnom minister životného prostredia ako reakciu na zrušenie štandardného postupu pre transsexualizmus, teda zmenu pohlavia. Nepretieklo veľa vody v Dunaji a zdá sa, že veci sa môžu opäť posunúť starým smerom.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) avizuje, že zvoláva odbornú debatu o transsexualizme, lebo predtým to nebolo dostatočne odkomunikované. Štandardný postup by mal začal platiť, ako povedal štátny tajomník MZ SR, do konca júna.

To je taká mantra v politike a PR – všetko bolo v poriadku, len komunikácia bola zlá. Prosto voliči nepochopili. Zase. Teraz to zabalíme do krajších fráz a presadíme svoje. Však je po voľbách…

Nie, autor sa neteší z takéhoto vývoja. Štandardný postup pre transsexualizmus je zlý, neodborný a ideologický dokument.

Skôr ma prekvapuje uspokojenie a dôverčivosť konzervatívcov v koalícii. Uveriť ľuďom, ktorí ťa iba náhodou potrebujú, je školácka chyba. To mohla Anna Záborská uveriť Eduardovi Hegerovi mnohokrát a nechať to tak, ale neuverila a štandardný postup nikdy nenadobudol účinnosť. Stálo to však kvantum hodín práce, mnoho ľudí, ktorí sa obetovali, obetovali časť svojej kariéry. Nie pre Annu Záborskú, ale pre ľudí, ktorí trpia psychickými poruchami. A mnohí psychiatri – odborníci im ponúkali a ponúkajú iba potvrdenie toho, že zmena pohlavia ich spasí, a to napriek tomu, že vedia, že to nie je liečba

Mimochodom, štandardný postup nie je založený na vedeckých dôkazoch, na čo bola upozornená aj Komisia MZ SR pre štandardné postupy jednou zo svojich členiek, ale ideológia nepustila. Odvtedy sa ešte viac prehĺbili pochybnosti o tejto novej pavede, ale naše ministerstvo stále hovorí, že to bola iba zlá komunikácia. A teda problém je v nás, nie v zideologizovaných odborníkoch. 

Progresívci vo vláde či v opozícii sú rovnakí. Ide im hlavne o ideológiu a konzervatívci im nemajú prečo dôverovať. Toto je dobrá lekcia.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor na publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články