Podujatie Girl´s Day: cieľom je motivovať nežnejšie pohlavie pracovať v oblasti IT

KOŠICE/SLOVENSKO - Spoločnosť Siemens Healthineers sa do aktivít združenia Aj Ty v IT zapája už zhruba desať rokov. Výsledkom snahy kompetentných je, že počet žien v rôznych pozíciách sa každým rokom zvyšuje, rovnako aj záujemcov o vysokoškolské štúdium tohto programu.

Girl's Day Girl's Day je podujatie, ktorého cieľom je motivovať viac dievčat a žien k štúdiu či práci v oblasti IT. Foto: Archív Siemens Healthineers Slovensko

V rámci ročníka 2024 navštívili centrá v Bratislave, Žiline a Košiciach desiatky študentiek stredných škôl, aby spoznali lepšie IT prostredie, zároveň aby sa presvedčili, že kariéra v danej oblasti nie je nuda, ale môže byť pre ne mimoriadne zaujímavá a inšpiratívna.

„Girl’s Day je medzinárodným dňom žien v IT po celom svete, ktorý sa koná každý rok vo štvrtý aprílový štvrtok. Na Slovensku začal písať svoju históriu v roku 2014 a už od počiatku je jeho súčasťou aj spoločnosť Siemens Healthineers Slovensko,“ znie info pre Košický Štandard. So spresnením, že podujatie sa teší mimoriadnemu záujmu.

„Tešíme sa, že študentky prejavujú skutočný záujem o našu prácu, a chcú sa dozvedieť viac o tom, čo reálne robíme. Ich predstava je neraz mylná, a my im ukážeme, že je to tímová práca, trávime pracovný deň v podnetnom a príjemnom prostredí. Dôležitou pridanou hodnotou je, že u nás pracujeme na zaujímavých projektoch v oblasti zdravotníctva. Vyvíjame softvéry do diagnostických prístrojov, ktoré zachraňujú ľudské životy,“ uviedla Terézia Mézešová, Cyber Security špecialistka v Siemens Healthineers Slovensko.

Jej kolegyňa Michaela Adamcová, IT Resource tímová líderka spomenula, že tento rok navštívilo všetky tri pracoviská spoločnosti spolu 65 študentiek. Venovali sa im priamo ich zamestnankyne, ktoré zastávajú rôzne IT pozície. „Pre dievčatá sme si okrem ukážok našej práce pripravili prehliadku priestorov spoločnosti, zábavno-náučný kvíz aj debaty s kolegyňami v neformálnej atmosfére. Verím, že si odniesli celkový dobrý dojem a budú pri výbere budúceho štúdia uvažovať aj o IT odboroch,“ ozrejmila.

V spoločnosti Siemens Healthineers na Slovensku pracuje už teraz na rôznych, nielen IT pozíciách, takmer 30 percent žien z celkového počtu viac ako tisíc zamestnancov. V roku 2021 spustili aj globálny program rodovej rovnosti, ktorá je podľa spoločnosti nevyhnutná na podporu spravodlivého a inkluzívneho pracoviska.

„Našim cieľom je poskytovať rovnaké príležitosti a vytvárať štruktúry, ktoré umožnia napredovať každému bez rozdielu pohlavia,“ zdôraznil výkonný riaditeľ Vladimír Šolík. Historicky zaujímavé je, že prvé ženy začali pracovať pre značku Siemens už v roku 1875 v závode Berlín.

Foto: Archív Siemens Healthineers Slovensko


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok