Úradovala v Bardejove dvojica babrákov Pat a Mat? Oprava hradieb tomu napovedá

BARDEJOV - Návštevníci metropoly Horného Šariša určite s uznaním pokyvkávali hlavou, keď si všimli čulý pracovný ruch na mestských hradbách. Tie momentálne prechádzajú opravou. Domáci sa však na vec pozerajú ináč, keďže poznajú dôvod rekonštrukcie.

Hradby Bardejov Zhotoviteľa stavby vyzvalo mesto, aby opravil nepodarky v rámci reklamácie. Zdroj foto: FB ONline Bardejov

O prácach na hornom barbakáne informoval nezávislý informačný portál ONline Bardejov s poznámkou, že ide v poradí už o druhú opravu uvoľnených kameňov, vypadanej malty zo špár a ostáva ešte prilepiť aj päť pieskovcových platní na moste.

Bardejovčan Tono si pri tejto krátkej správe neodpustil kritickú poznámku: „Treba maltu akú miešali v stredoveku, lebo ináč budú donekonečna murovať.“

Vedúci kancelárie primátora mesta a hovorca Štefan Hij, ktorého sme kontaktovali, potvrdil pre Prešovský Štandard, že zhotoviteľom prác na projekte (1. etapa) Obnova mestského opevnenia a jeho zapojenia do infraštruktúry mesta Bardejov je firma ELINEX – BJ s. r. o.

„Predmetom stavby nebola len samotná rekonštrukcia Barbakánu Hornej brány a priľahlého okolia, ale aj zbúranie takzvaného Zeleného domu. Finančné prostriedky vo výške viac než 202-tisíc € na realizáciu stavby získalo mesto z rezortu financií. Stavba bola ukončená v decembri 2021 a skolaudovaná v apríli 2022,“ uviedol hovorca.

Spresnil, že v marci tohto roku zistili nedostatky. „Zhotoviteľa stavby sme vyzvali, aby v rámci reklamácie opravil vady diela, najmä odpadnuté kamene opevnenia, trhliny v murive a zdegradovanú maltu,“ uzavrel Hij. Firma začala bezodkladne s prácami v apríli 2024, tie pokračujú doteraz.

Zdroj foto: FB ONline Bardejov


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok