Je prvý suchozemec, ktorý zdolal Sedmičku oceánov. Úžasná Abhejali Bernardová a jej výzvy

abhejali_bernardova_TOM6478 Bola prvý suchozemec, ktorý výzvu dokončil. Úžasná Abhejali Bernardová a jej výzvy. Foto: Tomáš Somr

TRENČÍN – O Abhejali Bernardovej ste určite počuli. Táto Češka totiž láme rekordy. Má záľubu v naozaj ťažkých športových výzvach, ktoré sa málokomu podaria, no nemyslí si o sebe, že je hazardérka.

Dnešné kníhkupectvá sú typické tým, že v nich motivačné knihy rastú ako huby po daždi. Všetky nám hovoria to isté: vyber si, čo chceš dosiahnuť, začni, zotrvaj a nikdy to nevzdávaj. Čitatelia v nádeji, že zmenia svoj život, kupujú jednu motivačnú knihu za druhou a na každú hneď po prečítaní zabudnú. Kniha Abhejali Bernardovej je však z celkom iného súdka. Táto obdivuhodná športovkyňa prichádza s dielom, ktoré opisuje jej vlastnú, skutočnú cestu k úspechu. Je autentické, osobné, je jej. A práve preto funguje.

https://trencin.standard.sk/6092/uprimna-spoved-ivice-duricovej-som-workoholik-bez-osobneho-zivota/

Abhejali medituje, športuje, píše a pracuje ako prekladateľka. Medzi jej výzvami vyčnieva projekt Oceans Seven (Sedmička oceánov) – náročná výzva pre diaľkových plavcov. Jej splnenie zahŕňa prekonanie siedmich prielivov v rôznych oceánoch. Doposiaľ sa tento cieľ podarilo splniť len 21 súťažiacim z celého sveta. Jednou z nich je práve Abhejali, ktorá projekt dokončila v roku 2018. Nemyslí si o sebe, že je hazardérka, tvrdí, že by nešla za hranicu, ktorá je naozaj nebezpečná.

Rozhovor sa bude zameriavať skôr na meditáciu a plávanie, no aj odbehané má svoje. Dokazuje to aj La Manche triatlon, ktorý zvládla za sedem a pol dňa. Riadi sa heslom: „Mrzí nás skôr to, čo sme neurobili, než to, čo sme urobili.“

Do akej miery je vaša kniha vymyslená a do akej miery bolo nutné si niektoré pasáže prispôsobiť?

Je to všetko pravda. Môže byť niečo spred desiatich rokov, čo si pamätám skreslene. To naše pamäťové skreslenie, ako často potom vynechávame nejaké tie najhoršie veci a zostávajú tie pekné pocity, tam možno je, ale snažila som sa byť čo najautentickejšia. Dúfam, že je to z knižky cítiť. Keď to človek bude čítať, dúfam, že bude uprostred toho Tichého oceánu.

https://trencin.standard.sk/5714/zapoj-sa-do-sutaze-a-vyhraj-vstupenky-na-koncert-uspesnej-ceskej-skupiny-mirai/

Meno Abhejali vám pridelil učiteľ meditácie Sri Chinmoy. Čo znamená? Mali ste už vtedy pozitívny vzťah k plávaniu?

Nie, až nejakých 5 rokov po tom. V skutočnosti Abhejali znamená „plač po poznaní“.

Vedel to? Vedel váš guru, že sa plávanie stane vašou najväčšou výzvou?

On to rozhodne tušil. Skrz tie výkony fakt viac spoznávam sama seba. Takú tú hĺbku, to „ja“. Je to pre mňa veľmi zaujímavé.

Vaším posledným projektom je kniha Dokud voda neskončí. Čo pripravujete ďalej, aké výzvy, aké projekty?

Teraz bolo obdobie fyzického pokoja, keď som sa sústredila na knižku. Zakázala som si dávať nové projekty, pretože počas písania som mala projekt La Manche triatlon, tak som si hovorila nie, dokedy nevyjde knižka. Nesmieš ani premýšľať nad nejakým projektom! Teraz vydýchavam.

A teraz po knihe?

Musí to byť výzva a musí mi to dať vnútornú radosť.

https://trencin.standard.sk/6317/v-trencine-sa-predviedol-majster-slovenska-pohar-si-vsak-odniesol-cesky-favorit/

Čo ste si vnútorne potrebovali výzvou Oceans seven dokázať? Do niečoho tak náročného sa človek neprihlási len tak.

Nemyslím si, že by som si nutne potrebovala niečo dokázať. Skôr to pre mňa bol taký proces dozvedania sa o sebe. A poznávanie sa aj skrz to, keď človek vystúpi z komfortnej zóny pohodlnosti. Teraz každý z nás vedie dialógy so svojou mysľou. Neviem, čo si človek povie. Vstane skôr, aby išiel behať a teraz tá myseľ hovorí: „Ale nechoď, je tma, je tam zima“. Podľa mňa počas dňa všetci vedieme nejaké dlhšie či kratšie dialógy sami so sebou. Pri takýchto výzvach sa ešte zintenzívňuje ten dialóg. A človek zistí, ako reaguje, kde to je dobré, kde ešte má nejaké rezervy, takže je to pre mňa taký spôsob, ako urobiť rýchlejší pokrok, rýchlejšie sa posunúť v tom zlepšovaní seba samej.

Stali ste sa 10. človekom, 4. ženou a 1. suchozemcom, ktorý dokončil Oceans seven. Čomu vďačíte za tento úspech?

Ťažko povedať. Myslím, že mám silnú vôľu, ktorá je spojená s tým, ako dokážem pracovať so svojou mysľou. Tá myseľ, napríklad na Havaji by mohla strašne ľahko povedať: „Už to nechaj! Si tu dlho, je ti zle, zastav!“ Ale tým, že som bola nastavená tak, že nechcem zastaviť skôr, ako budem musieť… Prosto by ma to mrzelo, že som zo seba nevydala všetko. Venujem sa meditácii od nejakých 18 rokov, takže sa učím pracovať s mysľou, stišovať myšlienky. Podľa mňa je v tom tá veľká časť… Nejde len o to si natrénovať a vedieť plávať, ale byť silná aj v hlave.

https://trencin.standard.sk/6578/oblubeny-trenciansky-cukrar-bol-hviezdou-televiznej-sou/

Ktorá preplavba bola najťažšia?

Najťažší bol Havaj. Tá preplavba je najdlhšia, má 42 kilometrov. Zo 42 hodín som trpela morskou chorobou 12 hodín. Ľudia chodia na Havaj surfovať, takže sú tam veľké vlny.

Na začiatku bola meditácia, až potom šport. Myslíte si, že by ste sa bez meditácie dostali do tejto výzvy?

Bez meditácie by som sa do preplavby ani nepustila. Je to veľmi veľká pomoc, keď človek dokáže stíšiť hlavu. Hodí sa to aj v bežnom živote.

V jednom rozhovore ste povedali: „Nepočúvam rozum, počúvam srdce.“ Niekedy sa tieto hlasy spájajú a je ťažké ich odlíšiť. Ako srdce a rozum odlišuje Abhejali Bernardová?

Je to ťažké, človek musí dokázať myseľ vypnúť a navnímať sa na srdce. Jeden spôsob je, že človek je zvyknutý stišovať ten hluk mysle, ktorá nám stále hovorí, že to nedokážeme a že na to nemáme. To je moja meditačná prax. Ale aj tak nie je ľahké to odlíšiť. A niekedy je.

To, čo mám urobiť ja, je niečo iné, než to, čo máte urobiť napríklad vy. Neexistuje na to univerzálny návod.


Ďalšie články