V Plešivci sa pýšia úžasnou freskovou výzdobou. Tá zdobí miestny gotický kostol

PLEŠIVEC - V kostole Reformovanej kresťanskej cirkvi v rámci projektu „Fresky v Plešivci" sa podarilo oživiť pamiatky a maľby, ktoré ponúkajú dnešným generáciám hodnoverný pohľad do stredovekých čias. Gemer ukrýva viac takýchto skvostov. Snahou odborníkov je ich nielen zreštaurovať, ale aj prezentovať verejnosti v najlepšej možnej podobe.

Kostol fresky Fresky v plešiveckom kostole doteraz nebolo možné obdivovať. Teraz sa situácia zmenila. Foto: Košice Región Turizmus

Kostolík v Plešivci je podľa mnohých skutočným pokladom gotickej architektúry. Stavba zo 14. storočia s bohatou freskovou výzdobou, s pohrebnou kaplnkou a klasicistickou zvonicou je rodovým kostolom rodiny Bubekovcov. Vďaka zachovanej freskovej výzdobe výnimočnej kvality patrí medzi významné kultúrne pamiatky, pričom sa od roku 2022 hrdí značkou Európske kultúrne dedičstvo.

Vďaka zachovanej freskovej výzdobe sa kostol v Plešivci hrdí od roku 2022 značkou Európske kultúrne dedičstvo. Zdroj videa: Košice Región Turizmus

„Gemer sa pomaly stáva umeleckým srdcom turistickej mapy Košického kraja. V rámci dotačného programu Terra Incognita investovala župa 13-tisíc eur do obnovy fascinujúcej freskovej výzdoby. Cieľom projektu bolo odstránenie najväčšej bariéry, prístupnosti kostola širokej verejnosti a zveľadenie malieb nachádzajúcich sa v interiéri. Táto iniciatíva nám umožnila znovu obdivovať majstrovstvo a talent autorov, ktorých umelecké korene siahajú až do Talianska,“ informuje KSK.

Gemer sa oplatí navštíviť, keďže turista v tomto regióne Slovenska skutočne má čo obdivovať. Je tu krásna príroda, hodnotné historické pamiatky, unikátne jaskyne a nechýbajú ani gastronomické zážitky.

Hrad Krásna Hôrka, Gombasecká jaskyňa, Kaštieľ Betliar sú miesta, ktoré zrejme obišiel len málokto, k ním pribudli aj nové atrakcie Zipline v Gombaseku, Včelí raj v Betliari, ale aj virtuálni sprievodcovia po gemerských kostolíkoch Štítnického okruhu, do ktorého patrí aj spomínaný Kostol reformovanej kresťanskej cirkvi v Plešivci spolu s evanjelickými chrámami v Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach. Štyri autentické sakrálne stavby sú súčasťou vyhľadávanej Gotickej cesty.

Gemer sa pomaly stáva umeleckým srdcom turistickej mapy Košického kraja. Zdroj videa: Košice Región Turizmus

„Pre organizáciu, Košice Región Turizmus, je Gemer ako kniha plná umeleckých diel a fascinujúcich prírodných zaujímavostí, ktoré pomaly ožívajú. Aby bola dostupnosť za gemerskými pokladmi pre turistov čo najjednoduchšia, organizujeme špeciálne autobusové výlety ako napríklad: „Čarovný Gemer“ či „Gemerské sakrálne tajomstvá“, ktoré pohodlne autobusom dopravia záujemcov z Košíc do rôznych lokalít Gemera,“ uviedla výkonná riaditeľka Lenka Vargová Jurková.

Autobusové zájazdy na Gemer sa uskutočnia v týchto dátumoch: Gemerské sakrálne tajomstvá – 3. 8., Čarovný Gemer – 22. 9., a Mikrobusom po Gotickej ceste – každú sobotu od 15. júna do 14. septembra.

Zdroj foto: Košice Región Turizmus


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok