Kolóna medzi Kyjevom a Odesou: Ukrajinskí kamionisti protestujú proti mobilizácii

Kolóny kamiónov pred hranièným priechodom Vyšné Nemecké Ilustračná foto: František Iván/TASR

Pozdĺž diaľnice Kyjev – Odesa sa zoradilo asi sto nákladných vozidiel. Kamionisti takýmto spôsobom údajne protestujú proti mobilizačnému zákonu, ktorého novela vstúpila v sobotu do platnosti.

Z Ukrajiny prichádzajú zlé správy nielen z frontu, aj aj vnútrozemia. Najnovšie ide o protest kamionistov na diaľnici medzi Kyjevom a Odesou. Pripomeňme, že po zmene mobilizačného zákona a znížení veku na odvod do armády z 27 na 25 rokov, rastie verejný nesúhlas a odpor. Podľa nedávneho prieskumu Sapiens až 63 percent Ukrajincov vo vojenskom veku nechce vstúpiť do armády a ísť bojovať na front. Ďalších 17 percent odpovedalo vyhýbavo, že je nerozhodnutých. Iba 8 percent chce bojovať, tvrdí Volodymyr Paniotto.

Práve tieto spoločenské nálady možno spojiť aj s dnešnými správami z protestu kamionistov.

Prvé zábery na kolónu nákladných áut zverejnili krátko pred druhou popoludní na telegramovom kanáli Odesa Info. Z príspevku vyplýva, že rad kamiónov na výjazde z Odesy je dlhý asi 5 kilometrov a nachádza sa v ňom asi sto nákladných vozidiel.

Na jednom z videí počuť muža, ktorý vysvetľuje, že ide o protest kamionistov, ktorí nie sú spokojní s novým zákonom o mobilizácii. Vodiči kamiónov údajne protestujú proti tomu, aby ich priamo na cestách zastavovali príslušníci armádnych odvodných úradov (TCK) a násilne ich odvádzali do armády.

Tvrdí tiež, že na proteste sa zúčastnili vodiči takmer zo všetkých regiónov: Odesa, Mykolajiv, Kirovohrad, Ivano-Frankivsk, Vinnica, Černigov, Čerkasy a Kyjev. Zdôrazňuje, že cesta nie je zablokovaná – autá a autobusy sa pohybujú voľne a polícia a lekári udržiavajú poriadok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami