Obnova nemocnice po požiari bude stáť viac peňazí. Ako to bude s fajčením v jej priestoroch?

KOŠICE - Pred vyše dvomi mesiacmi vypukol ničivý požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach (UNLP). Zisťovali sme, aká je v nej súčasná situácia.

požiar UNLP Výška škody bude rozhodne vyššia ako predbežne vyčíslili. Foto: archív HaZZ

Požiar, ktorý začiatkom marca zasiahol túto zdravotnícku inštitúciu, si vyžiadal rýchlu evakuáciu stoviek ľudí a zanechal za sebou nielen fyzické škody, ale aj emocionálne následky.

V skorých ranných hodinách hasiči, polícia a záchranári spojili svoje sily na evakuáciu pacientov a zvládnutie požiaru. Na požiar nasadili 13 jednotiek techniky a 35 hasičov. Zo 766 osôb, ktoré boli v budove, evakuovali 404 ľudí. 

Nemocnica už v ten istý deň fungovala bez obmedzení, okrem miesta priamo postihnutého požiarom. Riaditeľ nemocnice vtedy zdôraznil, že cesta k obnove nebude jednoduchá. Experti z poisťovní museli posúdiť rozsah škôd. 

„Cena opráv a rekonštrukcií sa aktuálne detailne vyčísľuje spolu s expertmi z poisťovacích spoločností, ktoré sa budú podieľať na finančnom vyrovnaní,“ priblížila pre Košický Štandard vedúca komunikačného odboru Ladislava Šustová.

Podľa jej slov výška sumy niekoľkonásobne prekročí odhadovanú sumu, ktorá bola pôvodne uverejnená v médiách. Tú vtedy predbežne vyčíslili na cca 100-tisíc eur. O priebehu prác ako aj o výške predpokladanej sumy detailne informujú aj svojho zriaďovateľa, ministerstvo zdravotníctva.

„Minulý týždeň sme v priestoroch zhoreniska ukončili sanačné práce, po ktorých budú nasledovať práce rekonštrukčné tak, aby sme mohli pracovisko pripraviť na opätovné používanie začiatkom roka 2025,” doplnila Šustová. 

Podľa nej však samotný termín ukončenia prác závisí od schvaľovacích procesov a termínov verejného obstarávania. „Na sprevádzkovanie priestorov je, okrem rekonštrukčných prác, žiaduce zabezpečiť aj nemocničný mobiliár, monitory a zdravotnícke prístroje. Okolité priestory, v ktorých sú umiestnení pacienti, boli po kontrole Regionálnym úradom verejného zdravotníctva uvedené do prevádzky,” uzavrela Šustová.

V súčasnosti prebiehajú opätovné školenia personálu aj pacientov z interných predpisov, ktoré nedávno aktualizovali, aby zaistili bezpečnosť a účinnosť pri návrate do prevádzky. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ostatných priestoroch monobloku je bez obmedzení. 

Zisťovali sme tiež, či po požiari zmenili pravidlá týkajúce sa fajčenia v priestoroch nemocnice. Podľa hovorkyne je fajčenie povolené psychiatrickým pacientom v zmysle zákona vo vyhradených priestoroch.

Náročné obdobie po požiari si vyžaduje nielen fyzickú obnovu, ale aj dôkladné zváženie bezpečnostných a preventívnych opatrení, ktoré môžu v budúcnosti zabrániť podobným tragédiám.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac