Roky nikto nechce pozemky a chatky pod Tatrami. Poprad sa ich znovu pokúša predať

POPRAD – Mesto Poprad sa opäť pokúša predať rekreačný areál v okrese Kežmarok. Za areál bývalej Stanice mladých turistov Mlynčeky s niekoľkými tisíckami metrov štvorcových pozemkov a chatkami v podtatranskej obci chce Poprad získať minimálne 505 550 eur. Takúto sumu stanovila znalkyňa.

Mlynčeky Bývala Stanica mladých turistov Mlynčeky. Foto: google maps

Celý areál neslúži svojmu účelu už od roku 2006, keď ho zatvorili. Len do roku 2014 mesto Poprad vyhlásilo deväť obchodných súťaží, všetky boli neúspešné. V roku 2015 predstavovala hodnota celého areálu podľa znaleckého posudku 132-tisíc eur.

Celý areál bývalej Stanice mladých turistov Mlynčeky pozostáva zo siedmich chatiek so zastavanou plochou od 38 do 203 metrov štvorcových a pozemkov s celkovou rozlohou 8 339 metrov štvorcových. Všetky plochy sú vedené ako zastavané plochy a nádvoria.

Súčasťou areálu sú aj vodovodné prípojky, vodomerná šachta, kanalizačná prípojka, kanalizačné šachty, elektrická prípojka, vonkajšie osvetlenie areálu a prístupové spevnené plochy k jednotlivým chatám.

Záujemca o kúpu musí zložiť finančnú zábezpeku vo výške desiatich percent z minimálnej kúpnej ceny. Súťažný návrh je podľa podmienok vyhlásenej súťaže možné podať len na kúpu celého areálu.

Mesto predá areál aj v prípade, že bude len jeden záujemca o jeho kúpu. Jediným kritériom vyhodnotenia návrhov je kúpna cena. Záujemcovia o kúpu nehnuteľností môžu podávať svoje návrhy najneskôr do 1. júla do 12.00 hodiny.

„Z môjho pohľadu, keďže sme tam predávali nehnuteľnosť, je to veľmi pekná lokalita a je o ňu záujem,“ povedal pre Prešovský Štandard realitný maklér Miroslav Antoška.

Maklér Antoška však vidí dôvody, prečo sa mestu Poprad nepodarilo doteraz predať rekreačný areál. Problém je zrejme práve v tom, že areál sa predáva ako celok a nemá to pod palcom odborník.

„Mesto by možno malo osloviť nejakého profesionála, ktorý sa tomu venuje alebo zvážiť možnosť delenia parciel na menšie. Predaj po menších častiach by bol veľmi reálny a pravdepodobný a určite by dosiahli vyššiu predajnú cenu, ako tú, ktorú požadujú,“ dodal Antoška.

Podľa starostu obce Mlynčeky Tomáša Fudalyho je dobré, že sa s tým areálom niečo deje. „Chatky chátrajú, celý areál zarastá. Vítame snahu Popradu niečo s tým urobiť,“ povedal pre Prešovský Štandard Tomáš Fudaly.

Samotná obec nemá peniaze, aby tento areál kúpila za cenu, akú požaduje mesto Poprad. Ak bude súťaž na predaj neúspešná, obec plánuje rokovať s mestom o možnej kúpe areálu obcou. „Nie však za takú cenu, akú požaduje v súťaži,“ dodal starosta.

Podľa územného plánu obce je to lokalita, v ktorej sa nachádza areál určený na šport a rekreáciu. Starosta nemá informácie o tom, že by mal o areál záujem nejaký developer, ktorý by tam chcel stavať rodinné domy.

„V obci máme tri lokality určené na individuálnu bytovú výstavbu. Myslím si, že by to neprešlo ani cez poslancov, ak by to chcel niekto zmeniť,“ dodal starosta.


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok