S Kanadou sme prehrali 3:6. Semifinále si nezahráme

Slovenskí hokejoví reprezentanti vypadli na 87. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále. Vo štvrtkovom súboji v Prahe podľahli Kanade 3:6. Obhajca titulu postúpil do semifinále deviatykrát v rade, meno súpera sa dozvie až po večerných zápasoch. Slováci obsadia na šampionáte siedme alebo ôsme miesto, závisieť to bude od výsledku stretnutia Švédsko - Fínsko (20.20 h).

hokej Slovenský hokejista Juraj Slafkovský (vľavo) a hráč Kanady Dylan Cozens bojujú o puk pri mantineli počas štvrťfinálového zápasu Kanada - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Kanaďania položili základ triumfu dvoma rýchlymi gólmi v úvode stretnutia. Peter Cehlárik ešte v prvej tretine znížil, keď si puk po jeho nahodení zrazil do vlastnej siete Brandon Hagel, no favorit v 24. minúte opäť odskočil na dvojgólový rozdiel a v tretej časti poistil náskok dvoma zásahmi v priebehu 20 sekúnd. Slovenskí reprezentanti dokázali skorigovať zásluhou Miloša Kelemena a Mareka Hrivíka, záverečné slovo mal však Nick Paul, ktorý svojím druhým gólom v zápase spečatil do prázdnej bránky na konečných 6:3.

Slováci čakajú na prienik medzi najlepšiu štvorku na MS od roku 2012, vo štvrťfinále hrali po dvoch rokoch. Na tohtoročnom šampionáte v Česku dosiahli vyrovnanú bilanciu, v ôsmich súbojoch vybojovali tri víťazstvá za tri body, jedno po predĺžení (nad USA 5:4 pp), raz prehrali po nájazdoch (s Lotyšskom 2:3 sn) a trikrát v riadnom hracom čase.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac