Majerský: Všetci sme vinní. Šutaj Eštok vyvodí zodpovednosť, ak premiérova ochranka zlyhala

Všetci sme vinní za to, čo sa udialo na Slovensku. V relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil predseda KDH Milan Majerský. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) viackrát poďakoval Majerskému za konštruktívny prístup.

majerský, šutaj eštok Milan Majerský a Matúš Šutaj Eštok. Foto: Radovan Stoklasa/TASR, Jaroslav Novák/TASR

Hlavnou témou sobotnej diskusnej relácie bol predovšetkým atentát na premiéra Roberta Fica, od ktorého uplynulo už desať dní. Šutaj Eštok potvrdil, že premiér na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej utrpel zranenia, ktoré „väčšinou bývajú fatálne“. Dodal však, že Fico „je bojovník“.

Premiérov stav je podľa ministra vnútra naďalej vážny, ale stabilizovaný.

„Ako ho poznám, určite sa o návrat do politiky bude snažiť čo najskôr,“ povedal Šutaj Eštok bez bližších detailov. Zároveň poďakoval personálu banskobystrickej nemocnice, ktorý sa o premiéra stará, ale aj o zdravotníkov z Handlovej, ktorí na vzniknutú situáciu adekvátne reagovali.

Situácia eskalovala dlhodobo, tvrdí Majerský

Za to, čo sa udialo na Slovensku, sme podľa Majerského vinní všetci. Situácia eskalovala dlhodobo, spresnil líder kresťanských demokratov v diskusnej relácii.

Jedným dychom dodal, že teraz je dôležité nastoliť zmier, na čom by podľa neho malo záležať všetkým politickým stranám. „Krajinu máme iba jednu,“ skonštatoval.

Predseda KDH dúfa, že Robert Fico sa vráti ako silný premiér. Očakáva od všetkých, že sa budú usilovať „byť lepší“.

Šutaj Eštok ocenil Majerského prístup a poďakoval mu zaň. „Takto si predstavujem konštruktívnu opozičnú politiku,“ dodal.

Šutaj Eštok: Matovičovo hnutie by nemalo dostávať priestor

Hoci kandidát na predsedu strany Hlas Šutaj Eštok chválil KDH, kritikou na hnutie Slovensko, naopak, nešetril. „Hnutie Igora Matoviča je jedna extrémistická strana, ktorá by nemala dostávať priestor,“ vyhlásil Šutaj Eštok. Nepáčili sa mu najmä Matovičove výroky po atentáte na premiéra a k tomu, že sa stretnutie všetkých parlamentných strán v Prezidentskom paláci neuskutočnilo.

Šutaj Eštok povedal, že sám Matovič sa z okrúhleho stola vylúčil, pretože po útoku na premiéra šíril žlč, nenávisť a zlobu v tom, že „som vybavil Robertovi Ficovi atentát“. „Viete si predstaviť, že keď vám niekto ruku opľuje, že mu ju zase podáte?“ spýtal sa minister.

Majerský si v tejto súvislosti vie predstaviť, že by bol zmierovateľom medzi hnutím Slovensko a koalíciou.

Majerský za KDH deklaroval, že sú ochotní prijať akúkoľvek ďalšiu iniciatívu, ktorá by mohla naznačiť kontúry zmierenia na Slovensku. Odkazoval tým na avizovaný okrúhly stôl u prezidentky, ktorý sa napokon nekonal. Podľa jeho slov mu nezáleží na tom, ktoré politické strany by sa zúčastnili, lebo Slovensko potrebuje „pokoj a zmier“. 

Minister je pripravený vyvodiť zodpovednosť

V súvislosti so zásahom ochranky pri atentáte prebieha kontrola, spresnil minister vnútra. Je pripravený vyvodiť zodpovednosť, ak nejakí ľudia zlyhali.

Šutaj Eštok však odmieta, aby RTVS dávala priestor na analýzu zásahu ochranky kandidátom do europarlamentu a „skrachovaným politikom“, čím narážal na bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana. Minister vyhlásil, že Hamran doviedol Policajný zbor do rozkladu.

Kriticky sa Šutaj Eštok vyjadril na adresu médií aj verejnoprávnej RTVS, pretože ony podľa ministra „hecovali“ ľudí, až sa napokon atentátnik rozhodol strieľať na Fica.

Majerský chce meniť pravidlá na sociálnych sieťach

Nenávisť, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach, prekračuje hranice slušnosti aj zákonnosti, vyhlásil Majerský. Podľa neho ide o „najväčšie ložisko zla a nenávisti“, kde majú ľudia dve tváre.

Majerský trvá na tom, že treba robiť všetko pre to, aby sa na sociálnych sieťach upravili pravidlá, hoci správa sietí nie je v kompetencii štátu. Podľa neho by ľudia mali mať na sieťach svoje celé mená. Vyhrážanie sa vo virtuálnom priestore totiž podľa neho nie je o nič iné ako vyhrážky zoči-voči.

Šutaj Eštok s ním súhlasil. Ak chce niekto diskutovať na sociálnej sieti, nemal by sa podľa ministra vnútra hanbiť za svoju identitu.

Hlas bude napĺňať Pellegriniho odkaz, sľubuje Šutaj Eštok

Šutaj Eštok sa vyjadril aj k nominácii predsedníctva Hlasu na post šéfa strany. O voľbe nového predsedu rozhodnú delegáti Hlasu 1. júna v Košiciach. V súčasnosti je generálny manažér Hlasu. „So všetkou pokorou“ prijíma dôveru od Petra Pellegriniho, ktorý ho na post predsedu navrhol.

Minister vnútra ubezpečil, že strana Hlas pod jeho prípadným vedením bude naďalej napĺňať Pellegriniho odkaz.

Šutaj Eštok opätovne potvrdil, že na post predsedu parlamentu Hlas nominuje Richarda Rašiho. „V rámci koalície túto tému otvoríme po eurovoľbách. My ako Hlas si ctíme podpísanú koaličnú zmluvu a nechceme ju otvárať,“ poznamenal.

Na prípadnú podporu Rašiho zo strany KDH reagoval Majerský slovami, že je to možné. Zároveň však uviedol, že nejde o bianko šek a že KDH má výhrady k niektorým krokom vlády. Majerský tiež uviedol, že sa ešte uvidí, či sa vôbec predloží návrh Rašiho kandidátúry na post šéfa  parlamentu.

Do zvolenia v prezidentských voľbách bol predsedom parlamentu Peter Pellegrini. Okamžite po zvolení však prišiel o poslanecký mandát, a tým aj o funkciu šéfa parlamentu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac