Matovič kampaňuje na Ukrajine. V Kyjeve rozvinul 42 metrov dlhý transparent

Hnutie Igora Matoviča zavítalo pred voľbami do Európskeho parlamentu na Ukrajinu. Šéf hnutia Slovensko Matovič tentoraz stavil na ukrajinskú kartu. Vyhlásil, že „celá Európa bude rozhodovať o tom, či si do europarlamentu zvolí Putinových kolaborantov alebo ľudí, ktorým na Ukrajine, ale aj na demokratickom a slobodnom živote v EÚ záleží“.

Snímka obrazovky 2024-05-27 131340 Igor Matovič pred kyjevskou radnicou. Reprofoto: FB/Igor Matovič

Matovič je presvedčený o tom, že ak Európska únia nebude viac pomáhať Ukrajine brániť sa „pred novodobým Hitlerom – Putinom –, nakoniec na to všetci doplatíme“.

Peniaze, ktoré by sme teraz ušetrili, Slovensko podľa Matoviča vynaloží v budúcnosti, lenže k tomu pribudne aj krv vojakov, ktorí budú musieť ísť do vojny s Putinom. Ruský prezident sa totiž podľa bývalého premiéra „na hraniciach s Ukrajinou určite nezastaví“.

Počas živého vysielania z Kyjeva Matovič ukázal kyjevskú radnicu, kde sídli starosta mesta Vitalij Kličko. Pred budovou hnutie natiahlo transparent s textom „EU wake up! Help Ukraine defend lives now… or, in few years, pay much more to defend the lives of EU citizens“. V preklade text znamená „EÚ zobuď sa! Pomôžte Ukrajine brániť životy teraz… alebo o pár rokov zaplatíte oveľa viac za ochranu životov občanov EÚ“.

Transparent dlhý 42 metrov držia poslanci hnutia Ľubomír Galko, Roman Mikulec a „kamaráti z Ukrajiny“, ako ich Matovič nazval. Ide o ľudí, ktorých podľa jeho slov spoznali za pár dní v Kyjeve.

Predseda hnutia kritizuje, že Spojené štáty, ktoré sú ďaleko od Ukrajiny, pomáhajú tomuto štátu približne rovnakou sumou ako EÚ, čo je podľa neho „obrovská hanba“. Matovič pritom zdôraznil, že Rusko s USA „pravdepodobne“ nikdy nebude viesť vojnu.

Poznamenal, že Únia pomáha Ukrajine „výrazne málo“. „Ak Ukrajina prehrá, budeme krvácať aj my na Slovensku,“ dodal v závere živého vstupu.

(fb)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac