Prekvapujúca štúdia. Mladší kňazi v Nemecku sú konzervatívnejší a synodálnu cestu odmietajú

Nemecká biskupská konferencia a Centrum pre aplikovaný pastoračný výskum v Bochume (ZAP) zverejnili štúdiu na tému "Kto sa stane kňazom? Výsledky štúdie o socio-demografii a motivácii kandidátov na kňazstvo v Nemecku“. Pôvodne chcela štúdia zahrnúť všetkých 847 kňazov, ktorí boli vysvätení v rokoch 2010 až 2021. Napokon sa jej zúčastnilo 17,8 percenta z tohto počtu, ktorých organizátori štúdie označili za „reprezentatívnu vzorku“.

Georg Bätzing. Foto: Profimedia Georg Bätzing. Foto: Profimedia

Riaditeľ ZAP Matthias Sellmann pri prezentovaní výsledkov povedal, že účastníci štúdie pochádzajú prevažne z viacdetných rodín a ich rozhodnutie pre kňazstvo výrazne ovplyvnila prítomnosť katolíckych veriacich. Výsledky ďalej podľa Sellmanna ukazujú, že väčšina kňazov sa nepovažuje za „tvorivých vodcov“ a nepozná „nastavenia a hodnoty“ modernej spoločnosti. „Kňazi zjavne nie sú zástancami synodálnej cesty v Nemecku,“ ľutuje Sellmann, ktorý sám je jedným z jej najväčších podporovateľov.

Štúdia ho nepotešila

Podľa Sellmanna nie sú výsledky štúdie vzhľadom na novú generáciu kňazov dôvodom na radosť a skôr sa obáva ich nedostatočného úsilia pri „spoločnom tvorivom rozvoji cirkvi a súčasnej spoločnosti“. Tvrdí tiež, že kňazi odmietajú „intenzívny vzťah so spoločenstvom veriacich“ a radšej hľadajú „inšpiratívne miesta“ mimo farskej komunity. Za jedného z hlavných vinníkov považuje Sellman „rímsku teológiu“, ktorá kňaza vyčlenila a posvätne idealizovala. V tomto bode volá Sellman po zmene kurzu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.