Prešovčanov trápi vyše metrová tráva. Boja sa pustiť von deti aj psov

PREŠOV - Tráva vyše metra, premnožené kliešte, výskyt hadov a v neposlednom rade alergie. Tieto nepríjemnosti aktuálne trápia Prešovčanov. Tvrdia, že pri kosbe verejnej zelene sa na niektoré miesta úplne zabudlo. Mesto vraví, že dokosiť všetky lokality plánuje do konca mája.

titulka-trava Tráva v Prešove. Chlapec meria 130 centimetrov. Foto: redakcia

Lokality s nepokosenou trávou dlho hľadať netreba. Každé prešovské sídlisko má ulice, kde kosci ešte nestihli prísť. Tráva je na týchto miestach vysoká aj meter a pol. Najväčším problémom pre obyvateľov tretieho najväčšieho mesta Slovenska je, že rodičia nemôžu nechať deti bez dozoru. Nemajú tiež kde venčiť svoje psíky. Ide najmä o nepokosené úseky medzi bytovými domami.

Nie je práve najpríjemnejšie, keď chcete ísť s deťmi von a neviete, čo v tráve môže byť. Susedia videli hada. Štyridsať eur platia majitelia psíkov, kde ich majú venčiť, na asfalte? Chodníky neupravené, zarastené. Dokedy máme trpieť takýto stav?“ pýta sa pani Marta.

Podľa Prešovčanov aj na Sibírskej ulici na sídlisku Sekčov majú trávu po krk. „Nikde nič, tráva nad hlavu, mám silnú alergiu, všade samé kliešte… Myslím, že si kúpim kosačku a budem kosiť sama,“ zamýšľa sa Lia. Kritickými sú podľa Prešovčanov ulice Mirka Nešpora a Prostějovská na Sídlisku 3, či konečná zastávka na sídlisku Sekčov. Ozvali sa aj obyvatelia sídliska Šváby.

Kosba verejnej zelene začala 15. apríla. Podľa mesta Prešov išlo o skorší začiatok ako v minulom roku.

„Kedysi sa v meste s kosbou začínalo v priebehu mesiaca máj, prípadne na konci apríla. Dynamické zmeny v počasí tento rok však zapríčinili, že musíme kosačky naštartovať už v polovici apríla. Kosbu je potrebné urobiť čo najskôr a relatívne rýchlo, pretože najkritickejšie je obdobie na začiatku sezóny, keď je po zime pôda relatívne vlhká,“ ozrejmil v úvode koseckej sezóny primátor mesta Prešov František Oľha.

Dodal, že zvýšenie teplôt a množstvo UV žiarenia spôsobuje extrémne rýchly rast trávy. „Práve v tomto období rastie najrýchlejšie, aktuálne približne 20 centimetrov za týždeň,“ uviedol v apríli.

Ako vysvetlila vedúca odboru životného prostredia v Prešove Dagmar Vojteková, tento rok vykonáva Prešov kosbu s mulčovaním.

„To znamená, že pokosená tráva sa nezbiera bezprostredne po pokosení, ale ostáva na mieste. Takýmto spôsobom dokážeme biologicky zhodnotiť vedľajší produkt kosby, ktorý by sme v inom prípade museli zlikvidovať na nejakom externom kompostovisku. Pokosená tráva sa tak stane prirodzeným biologickým hnojivom našej mestskej zelene,“ vysvetlila.

Po tom, čo sme sa na nedokončenú kosbu pýtali mesta Prešov, už na kritických miestach vidno a počuť kosačky. Podľa hovorcu mesta Michala Hudáka mesto v súčasnosti dokončuje prvú kosbu verejnej zelene. Úplne ukončená by mala byť do konca mája.

„Pracovníci technických služieb budú ešte dokončovať kosbu na Sekčove a na Sídlisku 3 na spomínaných uliciach Mirka Nešpora a ulici Prostějovskej, v časti nad konečnou zástavkou MHD. Bude tiež pokosená aj lokalita Šidlovec. V rámci pôvodného časového harmonogramu kosby došlo k posunu, vzhľadom na niektoré daždivé dni a predpovede búrok či prietrže mračien,“ informoval Hudák.

Na kosbu má mesto Prešov tento rok v rozpočte vyčlenených 400-tisíc eur. Celková plocha zelene v meste predstavuje 2 168 831 metrov štvorcových.

Foto: redakcia/FB Prešov-Capo Cosanostra


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac