Učiteľská osobnosť Slovenska 2023 Michaela Babejová: inšpiruje sa deťmi a mení pravidlá hry

Učiteľská osobnosť Slovenska Ocenenie odovzdal minister školstva Tomáš Drucker. Foto: Facebook Učiteľská osobnosť Slovenska

KOŠICE – Michaela Babejová, učiteľka na Základnej škole s materskou školou Milana Rastislava Štefánika v Budimíre, získala hlavnú cenu Učiteľská osobnosť Slovenska 2023. Ocenenie jej odovzdal minister školstva Tomáš Drucker počas slávnostného galavečera, ktorý sa konal vo štvrtok 23. mája v Moyzesovej sieni v Bratislave. Čo ju inšpiruje a ako vyzerá jej pracovný život?

Tento národný ceremoniál, ktorý je súčasťou medzinárodného ocenenia Global Teacher Prize, si kladie za cieľ zvýšiť prestíž učiteľského povolania a motivovať súčasných aj budúcich pedagógov.

Na podujatí ocenili desať finalistov, medzi ktorými vynikla laureátka hlavnej ceny Michaela Babejová. Ocenenie Učiteľ Slovenska 2023 podporuje Nadačný fond Telekom a jeho cieľom je vzdávať hold inšpiratívnym slovenským učiteľkám a učiteľom za ich nasadenie a prínos v oblasti vzdelávania.

Ocenie za rok 2023 získala učiteľka z východného Slovenska. Foto: Facebook Učiteľská osobnosť Slovenska

Inšpiráciou sú pre učiteľku deti

Michaela Babejová je známa svojím empatickým prístupom k výučbe na prvom stupni základnej školy, kde vytvára pre žiakov prostredie, v ktorom sa cítia dobre, bezpečne a sú povzbudzovaní k radostnému učeniu.

Momentálne je triednou učiteľkou 26 vnímavým tretiakom a vo svojej triede sa snaží prispievať k napĺňaniu jednej z mnohých úctyhodných myšlienok Márie Montessori. „Najväčšie dary, ktoré môžeme deťom dať, sú korene zodpovednosti a krídla nezávislosti,“ vysvetľuje.

Veľkou inšpiráciou sú pre ňu samotné deti. Často svojou aktivitou, iniciatívou, tvorivosťou a nápadmi obohacujú vyučovací proces. Deti samotné často prichádzajú s nápadmi a ona im dáva len väčšiu štruktúru alebo rámec, príležitostne pridáva odbornosť, trochu empatie a rôzne ďalšie prvky, aby sa spolu všetci cítili dobre.

Pre Michaelu Babejovú sú inšpiráciou deti. Foto: Facebook Učiteľská osobnosť Slovenska

Trieda Pippi Dlhej Pančuchy

V triede Michaely Babejovej sa žiaci stotožňujú s postavou Pippi Dlhej Pančuchy, ktorá ich inšpiruje svojou inkluzívnosťou a nekonvenčným vzhľadom.

„Pippi má hlavu plnú výborných nápadov a srdce také veľké a dobré, že by sa doň vošiel celý svet. Považujem ju za veľmi inkluzívnu postavu. Aj svojím nekonvenčným vzhľadom svetu ukazuje pravé hodnoty a z detí v našej triede sa tak každým dňom stávajú samostatnejšie, starostlivejšie, zodpovednejšie a rozhľadenejšie bytosti s otvorenou mysľou,“ vysvetľuje Babejová.

Triednou učiteľkou sú nadšení aj rodičia detí na Základnej škole s materskou školou Milana Rastislava Štefánika v Budimíre. K oceneniu jej srdečne zablahoželali s kyticou kvetou a dokonca jej upiekli aj tortu.

Michaela Babejová je triednou učiteľkou tretiakom. Foto: Facebook Učiteľská osobnosť Slovenska

Známkovanie žiakov nemotivuje

Výherkyňa ocenenia neuznáva tradičné známkovanie a preferuje slovné hodnotenie a rozvojovú spätnú väzbu. „Záleží mi na tom, aby každé dieťa v triede zažilo úspech, aby malo zo seba dobrý pocit, aby rástla jeho sebadôvera. Mojím cieľom je nájsť, v čom jednotlivé deti vynikajú, a ukázať to aj im samotným,“ dodáva.

Či už ide o trpezlivosť, starostlivosť a záujem o druhých, dobrú pozornosť, priateľské správanie, iniciatívu, manuálne zručnosti, výtvarný, hudobný alebo športový talent, dieťa si zvnútorňuje to, čo často počúva. ,,Ak sa dieťa cíti prijaté, prijíma aj ostatných,“ dodáva Michaela.

Okrem výučby vedie učiteľka Babejová s deťmi ranné komunitné kruhy, denník emócií a využíva rovesnícke vzdelávanie a iné inovatívne techniky. Svoje skúsenosti tiež odovzdáva iným pedagógom prostredníctvom blogu a lektorovania workshopov. ,,Baví ma sprostredkúvať dialóg medzi svetom dospelých a svetom detí,“ dodáva na záver Michaela Babejová.

Vyhlásenie výherkyne za rok 2023. Foto: Facebook Učiteľská osobnosť Slovenska

Motlitba všetkých učiteľov

Počas galavečera vystúpila aj manažérka Komenského inštitútu a výkonná riaditeľka mimovládnej organizácie CEEV Živica, Zuzana Labašová.

„Neprosím o zázrak, Pane, ale o silu pre všedný život. Nauč ma umeniu malých krokov, vnukni mi pravú chvíľu a pravé miesto, kde môžem zanechať balíček dobra slovami či bez slov,“ Labašová citovala vo svojom príhovore dielo Antoina de Saint-Exupéryho Modlitba, ktoré by mohlo pokojne byť modlitbou všetkých učiteľov a učiteliek.

Manažérka Komenského inštitútu a výkonná riaditeľka mimovládnej organizácie CEEV Živica, Zuzana Labašová. Foto: Facebook Učiteľská osobnosť Slovenska

„Umenie malých krokov je to, čo bolo všetkým výnimočným učiteľom a učiteľkám dané do vienka – trpezlivosť, schopnosť a zručnosť počúvať, schopnosť zanechávať tie balíčky dobra. Učitelia a učiteľky si môžu tieto vlastnosti trénovať a cibriť každý jeden deň, pretože ich žiaci a žiačky, naše deti, potrebujú ich pozornosť, ich láskavosť, ich múdrosť,“ uviedla Zuzana Labašová.

Ako povedala, na udeľovaní cien boli prítomní učitelia a učiteľky, ale aj mnohí ďalší, ktorí do svojej práce vkladajú svoj um, srdce a neuveriteľné množstvo energie. ,,Aj keď možno neučia práve vaše dieťa, svojimi neúnavnými malými krokmi a vlastným vzorom a príkladom formujú mladú generáciu Slovenska, a teda aj našu budúcnosť,“ uzatvorila Zuzana Labašová.

(Učiteľská osobnosť Slovenska, nma)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...