Príbeh košického rozpočtu pokračuje. Prejde štvrtkovým zastupiteľstvom?

KOŠICE - Téma (ne)prijatia rozpočtu mesta je v Košiciach ešte vždy aktuálna a rozpočet, napriek viacerým pokusom, nie je realitou. Hoci pred zhruba dvoma týždňami poslanci schválili jeho pozmenený návrh, primátor Jaroslav Polaček bol proti.

Mestské zastupiteľstvo Košice Dohodnú sa konečne poslanci s primátorom na rozpočte? Foto: Boris Macko

A stále je. Na podpísanie rozpočtu, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo, mal desať dní. Napokon sa rozhodol uplatniť sistačné právo a uznesenie nepodpísal. A preto sa z pohľadu mestského zastupiteľstva všetko začína odznova.

Primátor Polaček dal jasne najavo, že s niektorými pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré boli schválené, jednoducho nesúhlasí. V nedeľu (26. 5.) preto rokoval s niektorými opozičnými poslancami, aby ich získal na svoju stranu.

„Spolu so skupinou poslancov mestského zastupiteľstva sme pripravili taký návrh rozpočtu, ktorý je osožný pre mesto Košice a v rámci našich finančných možností zabezpečí jeho rozvoj,“ tvrdí primátor vo vyhlásení, ktoré je zverejnené aj na stránke mesta.

„Náš spoločný návrh rozpočtu je reakciou na pozmeňujúci návrh predsedu finančnej komisie Romana Matoušeka (Košický klub), ktorým boli na predchádzajúcom zastupiteľstve schválené také zmeny rozpočtu, ktoré by v praxi znamenali porušenia zákona o rozpočtových pravidlách, o obecnom zriadení či odmeňovaní zamestnancov pri výkone vo verejnom záujme viacerých zákonných povinností mesta,“ dopĺňa Polaček.

Aj preto zvolal na štvrtok 30. mája mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva s jediným bodom – Pozmeňujúci návrh rozpočtu. „Dohodli sme sa, že vo štvrtok na zastupiteľstve predložím taký návrh rozpočtu, ktorý bude v súlade s verejným záujmom a nebude nás nútiť porušovať platné zákony. Zároveň sme doň zapracovali aj šesť zo siedmich pôvodných požiadaviek poslancov,“ dodal primátor.

„Vďaka spoločnej dohode sa nám podarilo nájsť financie na súvislé opravy komunikácií vrátane chodníkov vo výške 600-tisíc eur, na podporu v oblasti kultúrneho a duchovného rozvoja 116-tisíc eur, na podporu športu a mládeže 240-tisíc eur, podporu mládežníckeho futbalu 120-tisíc eur, pre Fond zdravia mesta Košice 20-tisíc eur a na starostlivosť o ľudí bez domova 25-tisíc eur,“ konkretizoval Polaček.

Otázne je už len to, či sa mu aspoň predbežne podarilo získať dostatočný počet poslancov na to, aby jeho návrh rozpočtu, hoci aj tesne, prešiel.

Už teraz je totiž jasné, že Košický klub, ktorý je so 14 poslancami najsilnejším v mestskom zastupiteľstve, bude proti. Predseda tohto opozičného klubu Ladislav Lörinc totiž vidí situáciu inak. „Budeme uvažovať o ďalšom postupe. Vieme o tom, že primátor cez víkend rokoval s nezaradenými poslancami a poslancami z iných opozičných klubov. Náš klub ani neoslovil, takže neviem, čo si o tom mám myslieť,“ povedal Lörinc pre Košický Štandard.

V mestskom zastupiteľstve je 41 poslancov, na prelomenie veta primátora treba dve tretiny hlasov. A práve tie od ôsmich nezaradených poslancov sú jazýčkom na pomyselných váhach. Niektorí budú hlasovať za. Zrejme budú váhať aj viacerí starostovia mestských častí, ktorí sú zároveň poslancami. Dôležitý je aj postoj druhého opozičného klubu Starostovia a nezávislí kandidáti, v ktorom je desať poslancov.

Tak, či onak, realita sa ukáže vo štvrtok pri rozprave a hlasovaniach. Zatiaľ treba mať na pamäti, že mesto nemá ani koncom mája prijatý rozpočet, čo je smutný rekord. Dá sa očakávať, že vo štvrtok budú padať obvinenia z oboch strán, kto za to môže. A možno sa stane zázrak a zrodí sa taká finálna podoba rozpočtu, s ktorým nebude mať problém ani zastupiteľstvo, ani primátor. Nechajme sa prekvapiť.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac