Patová situácia v Košiciach trvá naďalej. Primátor Polaček nepodpísal schválený rozpočet

KOŠICE - Primátor Košíc Jaroslav Polaček nepodpísal uznesenie, ktorým mestské zastupiteľstvo (MsZ) v polovici mája schválilo rozpočet na tento rok a ktorým mu zároveň obmedzilo právomoc nakladania s peniazmi z rozpočtu. Čím to odôvodňuje, aký bude ďalší postup a čo na to opozícia?

Jaroslav Polaèek bude opätovne kandidova na primátora Košíc Primátor Polaček nepodpísal tohtoročný rozpočet. Foto: tasr

Vyplýva to zo zoznamu uznesení, ktoré sú zverejnené na webovej stránke mesta. O rozpočte chce opäť rokovať na mimoriadnom zasadnutí MsZ vo štvrtok (30. 5.)

Polaček nepodpísanie uznesenia zdôvodnil tým, že pozmeňovacím návrhom bolo schválených 28 zmien oproti pôvodnému návrhu rozpočtu. Podľa neho významným spôsobom zasahujú do niektorých samosprávnych funkcií a podstatne obmedzia alebo úplne pozastavia ich plnenie.

„V niektorých prípadoch dokonca predstavujú aj porušenie zákonných povinností mesta. Ide predovšetkým o zníženie výdavkov na niektoré aktivity, ktoré boli schválené na úkor zvýšenia iných výdavkov, pričom časť týchto zvýšených výdavkov je nad rámec zákonných povinností mesta a nie sú z pohľadu mesta nevyhnutné,“ uviedol Polaček pre TASR.

Podpísaním uznesenia by podľa primátora došlo napríklad k porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách, o obecnom zriadení, či odmeňovaní zamestnancov pri výkone vo verejnom záujme. „Uvedené uznesenie je v rozpore s verejným záujmom a zároveň ekonomicky nevýhodné, keďže obmedzuje plnenie niektorých samosprávnych pôsobností a nebola preukázaná účelnosť a efektívnosť časti schválených finančných prostriedkov,“ tvrdí.

Predseda opozičného Košického klubu Ladislav Lörinc, ktorý je so 14 poslancami najsilnejší v mestskom zastupiteľstve, vidí situáciu inak. „Budeme uvažovať o ďalšom postupe. Vieme o tom, že primátor cez víkend rokoval s nezaradenými poslancami a poslancami z iných opozičných klubov. Náš klub ani neoslovil, takže neviem, čo si o tom mám myslieť,“ povedal Lörinc pre Košický Štandard.

Dodal, že mu prišiel aj list od odborárov, ktorí zastupujú zamestnancov magistrátu. Posťažovali sa mu na pracovné podmienky. „Vraj kvôli nedostatku peňazí musia jesť obedy v kanceláriách, poukázali aj na poškodený nábytok. Ak by im nebolo ubraté z miezd, bolo by to inak. Ale čo majú tieto veci s odbormi?“ pýta sa Lörinc.

Navyše podľa neho rozpočet, ktorý bol schválený na mimoriadnom májovom zastupiteľstve, nie je nemenný. „Vždy sa dá na zastupiteľstve upraviť pozmeňovacím návrhom podľa potreby. Aj pán primátor má v kompetencii presúvať prostriedky do výšky pol milióna eur, takže ak bude mať napríklad zoo problém, vie jej operatívne pomôcť,“ dodal Lörinc.

Sám je zvedavý, ako dopadne štvrtkové mimoriadne zastupiteľstvo. Podľa neho bude opäť o tlaku na poslancov a zvlášť na tých, ktorí sú starostami, aby za rozpočet, ktorý primátor nepodpísal a opäť ho predloží, zahlasovali. „A to napriek tomu, že nie je dobrý a primátor napríklad mestským častiam doteraz nevyplatil 1,4 milióna eur,“ uzavrel Lörinc.

Nezaradený a nezávislý poslanec Miloš Ihnát, ktorý je starostom sídliska Ťahanovce povedal Košickému Štandardu, že za rozpočet zahlasuje. A vysvetlil prečo. „Lebo to bude mať vplyv aj na chod mestských častí. Takto sa nedá ďalej fungovať,“ povedal Ihnát.

Zároveň potvrdil, že bol na víkendovom stretnutí s primátorom Polačekom. „Bolo v nedeľu, primátor nám tam predostrel viacero návrhov, ktoré sme si vypočuli. Preto som za to, aby sme rozpočet schválili,“ argumentoval starosta.

Podľa neho ostane v rozpočte suma 600-tisíc eur na opravy chodníkov a výtlkov. „Presnejšie, súvislé opravy chodníkov. Mesto doteraz plátalo len výtlky na tých komunikáciách, po ktorých premáva MHD. Teraz by mali prísť na rad aj ostatné vo všetkých mestských častiach,“ tvrdí Ihnát.

Navyše sú tu podľa neho aj ďalšie dôvody, pre ktoré rozpočet podporí. Ide napríklad o školstvo, ktoré doteraz, podobne ako celé mesto, funguje len v rozpočtovom provizóriu.

V mestskej časti sídlisko Ťahanovce navyše budú môcť rozbehnúť aj rôzne projekty, ktoré sú už pripravené, no z dôvodu neprijatia rozpočtu stoja. „Už niekoľko mesiacov sa hovorí aj o sume 1,4 milióna eur z podielových daní pre mestské časti, ktoré magistrát doteraz nevyplatil. Primátor prisľúbil, že mesto tak spraví v dvoch splátkach. Prvá by bola v budúcom roku, druhá v roku 2026,“ uzavrel Ihnát s dodatkom, že to sú ďalšie argumenty, pre ktoré zahlasuje za rozpočet.

(tasr, bm)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac