BRATISLAVA – O cukrárňach v centre Bratislavy sa dočítate veľa, ale navštívili ste aj tie v iných mestských častiach? Vo Vajnoroch zákusky nestíhajú vyrábať, v Petržalke je každý zákusok krásne uhladený a v Karlovej Vsi zažijete dokonalé prepojenie chutí.
Prvá dnešná sladká zastávka je na Račianskej ceste v priestoroch Novej Cvernovky. V cukrárni a zároveň aj pekárni Giraffe Bakery nás víta obsluhujúca Barbora. Pre Bratislavský Štandard uviedla, že je to malý rodinný podnik, ktorý vznikol pred ôsmimi rokmi.
Venujú sa prevažne výrobe rôznych cupcakes, ale nájdete tu aj cheesecakes či makrónky.
Na otázku, ktoré zákusky a dezerty sa u nich hneď minú, Barbora jasne uvádza: „Jednoznačne krémeš a punč. To by sme mohli robiť na kilá.” A dodáva: „Ten krémeš, to je naozaj poctivý medový krémeš z plátov, ktoré si my sami vyrábame. A veľakrát sa snažíme napríklad ovocie nosiť aj z vlastných záhrad. Ja som naposledy priniesla rebarboru, vedúca zasa čerešne.”
Na záver nám Barbora nabalí na cestu aj rebarborovo-jahodovú galetku (3,50 eura). Vraj tú treba určite ochutnať. Bola svieža, mäkká a príjemne farebne zladená.
V mestskej časti Vajnory každý pozná chýrnu cukráreň Elezi. Všetky zákusky a torty v nej vyrábajú ručne. Nenájdete v nich konzervačné látky, žiadne polotovary a ani farbivá. Všetko si robia sami. Od pečenia korpusu, cez výrobu plnky až po samotné zdobenie.
Ako sa od vlastníka dozvedáme, najúspešnejšie u ľudí sú karamelový veterník (4,30 eura) a Kuba torta (4,30 eura). Majiteľ pán Elezi sa o tomto cukrárenskom remesle vyjadril veľmi jasne: „V dnešnej dobe to už málokto chce robiť.”
Chýbajú im teda ľudia, ktorí by sladké remeslo robili poctivo a s radosťou. Ak je to teda aj váš odbor – cukrárčina, pokojne sa majiteľovi ozvite. Bude rád.
V podniku sme oslovili aj dve milé panie. Ako sa neskôr dozvedáme, je to mama Marienka, vyučená cukrárka s dcérou Ruženkou, ktoré si počas voľna vyšli spolu do cukrárne.
Ruženka sem chodieva pravidelne: „Pretože tu majú všetky výrobky domáce. Naozaj mi veľmi chutia a viem, že používajú kvalitné suroviny.” A dodáva: „Koláčik som si dala parížsky (Parížska torta 4,30 eura), pretože mi najviac chutí.”
Jej mama Marienka ochutnala laskonku (3,20 eura). Keďže má sama za sebou bohaté cukrárenské skúsenosti, vie produkty aj patrične ohodnotiť. „Fantasticky pečie,” hovorí o svojej mame Ruženka. Ako nám obe dámy zhodnotili, na svojich dobrotách si v Elezi pochutili.
V cukrárni majú plné ruky práce. Práve sa chystajú zabaliť veľkú narodeninovú tortu. Cena takejto vyše metrovej torty z čokoládovej piškóty (korpus), mascarpone, tvarohu a ovocia sa pohybuje okolo 400 eur.
V druhej prevádzke Elezi nás s úsmevom víta Karolína. Vyzdvihuje ich zmrzliny. „Tá ide najviac. Predávame zmrzliny, ovocné sorbety, bez mlieka, mliečne.“ Bratislavský Štandard, samozrejme, zaujímajú aj zákusky.
„Čo sa tých týka, v ponuke sú torty, klasické dezerty, čo všetci poznajú, až po všelijaké zaujímavé výrobky, ktoré si naše cukrárky vymýšľajú. Taktiež robíme aj slané zákusky a balené čajové pečivá,” informuje Karolína.
Ďalšou zastávkou je Karlova Ves a jej Cukráreň u Babičky. Je to jedna z mála bratislavských prevádzok, kde nájdete ešte tie tradičné recepty na zákusky a koláčiky, podľa ktorých kedysi piekli naše babičky a prababičky.
Svoju vlastnú výrobňu majú v Malinove, kde sa snažia aj chrániť životné prostredie. Ich výroba funguje vďaka solárnym panelom.
Lucia, ktorá v tejto prevádzke pracuje už tretí rok, si prácu pochvaľuje. „Táto rodinná cukráreň je špecifická svojou atmosférou a vyžarovaním, ktorým sa prezentuje. Je to vlastne taký starší vintage štýl”.
Ako sa od Lucky dozvedáme, niektoré staršie babičkovské receptúry majú „osviežené niečím novším, modernejším. Samozrejme, trendy idú každý rok dopredu, tak sa snažíme aj my, aby sme udržali krok so zákazníkmi.”
Na otázku, či je nejaký zákusok, ktorý ľuďom chutil takisto dobre pred piatimi rokmi ako teraz, pre Bratislavský Štandard Lucka uvádza: „Určite je to z našej ponuky karamelový veterník (3,10 eura) a hruškový krémeš (2,90 eura).
U Babičky však nájdete napríklad aj gaštanové pyré (3,30 eura), štrúdle (1,75 eura), punčové rezy (2,30 eura) či Pavlove tortičky (3,30 eura). Ako Lucka vraví, v ponuke majú vyše 200 druhov zákuskov.
Pýtame sa Lucky, čo chutí najviac jej. Usmeje sa a hneď ukáže na pistáciový èclair (2,90 eura). Ten nám aj rovno so sebou zabalí, nech ochutnáme. Musíme uznať, odpaľované cesto plnené lahodným pistáciovým krémom chutilo výnimočne.
Ďalšie kroky vedú do cukrárne Lucette Patisserie. Zostávame uchvátení. Všetko je tu krásne uhladené. Zákusky, koláče, torty a aj obsluhujúce mladé dámy v pekných zásterkách. Jedna z nich Majka, ktorá práve do krásne dizajnovej škatuľky zabalila pre zákazníčku zopár makrónok (2,50 eura), vraví, že v prvom rade si cukráreň zakladá na kvalitných surovinách.
Vedľa majú aj svoju výrobňu. Máme šťastie, stretávame tu aj mladú cukrárku Lenku z Ukrajiny, ktorá sa venuje práve výrobe týchto krásnych sladkých pochúťok. Bratislavský Štandard sa zaujíma o to, či je ťažké upiecť chutné a zároveň dobre vyzerajúce zákusky. „Ak túto prácu milujete, tak nič nie je ťažké,” zaznie od Lenky.
Ako však priznáva, na výrobu sú zložitejšie makrónky. Najviac jej tu chutí punčový rez, tiramisu (4,50 eura) a Majke zase cheesecake (4,50 eura). Zákazníci u nich najčastejšie ochutnávajú veterníky a Pavlove tortičky (4,50 eura).
Cukráreň v Ružinove Danela je síce maličká, no s veľkou tradíciou. Ako sa od majiteľa Daniela Rosenberga dozvedáme, táto bratislavská výroba pôsobí od roku 1992, no prvý majiteľ a zároveň vyučený cukrár Ján Krcheň začal svoje sladké umenie už oveľa skôr.
„Cukrárenčina je pekné remeslo. Spočíva v tom, aby si u nás človek osladil život. Každý zákazník má svoje chuťové bunky inak nastavené. Preto je aj náš sortiment dosť pestrý,” poznamenáva Rosenberg.
Doboška, punče alebo veterníky, to je to, čo ľudia v tejto cukrárni preferujú najviac.
Ak ste ešte neochutnali dezert vo vychýrenej Wagner cukrárni, môžete tak urobiť nielen v Bratislave, ale aj v Dunajskej Strede či Galante. Bratislavský Štandard navštívil prevádzku v Ružinove.
„Zákusky tu sú najkrajšie a najchutnejšie,” hovorí zákazníčka, ktorá si pochutnáva na fit jablkovom krémeši za 2,60 eura. „Majú vždy čerstvé koláče. Každý deň ich robia a dovážajú,” dodáva.
Cukráreň sa pýši svojou bohatou tradíciou cukrárskej rodiny už od roku 1947.