Sladké potulky mimo centra Bratislavy. Viete, ktoré cukrárne sú najlepšie?

BRATISLAVA – O cukrárňach v centre Bratislavy sa dočítate veľa, ale navštívili ste aj tie v iných mestských častiach? Vo Vajnoroch zákusky nestíhajú vyrábať, v Petržalke je každý zákusok krásne uhladený a v Karlovej Vsi zažijete dokonalé prepojenie chutí. 

Pozývam vás do najlepších cukrární v Bratislave mimo centra Najlepšie cukrárne si dávajú záležať na kvalitných surovinách. Foto: Miroslava Pavlíková

Ovocie si nosia z vlastných záhrad

Prvá dnešná sladká zastávka je na Račianskej ceste v priestoroch Novej Cvernovky. V cukrárni a zároveň aj pekárni Giraffe Bakery nás víta obsluhujúca Barbora. Pre Bratislavský Štandard uviedla, že je to malý rodinný podnik, ktorý vznikol pred ôsmimi rokmi.

Barbora v cukrárni Giraffe Bakery vyzdvihuje poctivosť ingrediencií. Foto: Miroslava Pavlíková
Barbora v cukrárni Giraffe Bakery vyzdvihuje poctivosť ingrediencií. Foto: Miroslava Pavlíková

Venujú sa prevažne výrobe rôznych cupcakes, ale nájdete tu aj cheesecakes či makrónky.

Na otázku, ktoré zákusky a dezerty sa u nich hneď minú, Barbora jasne uvádza: „Jednoznačne krémeš a punč. To by sme mohli robiť na kilá.” A dodáva: „Ten krémeš, to je naozaj poctivý medový krémeš z plátov, ktoré si my sami vyrábame. A veľakrát sa snažíme napríklad ovocie nosiť aj z vlastných záhrad. Ja som naposledy priniesla rebarboru, vedúca zasa čerešne.”

Cupcakes v cukrárni v Novej Cvernovke. Foto: Miroslava Pavlíková
Cupcakes v cukrárni v Novej Cvernovke. Foto: Miroslava Pavlíková

Na záver nám Barbora nabalí na cestu aj rebarborovo-jahodovú galetku (3,50 eura). Vraj tú treba určite ochutnať. Bola svieža, mäkká a príjemne farebne zladená. 

Do Elezi hľadajú cukrárov

V mestskej časti Vajnory každý pozná chýrnu cukráreň Elezi. Všetky zákusky a torty v nej vyrábajú ručne. Nenájdete v nich konzervačné látky, žiadne polotovary a ani farbivá. Všetko si robia sami. Od pečenia korpusu, cez výrobu plnky až po samotné zdobenie. 

Ako sa od vlastníka dozvedáme, najúspešnejšie u ľudí sú karamelový veterník (4,30 eura) a Kuba torta (4,30 eura). Majiteľ pán Elezi sa o tomto cukrárenskom remesle vyjadril veľmi jasne: „V dnešnej dobe to už málokto chce robiť.”

Chýbajú im teda ľudia, ktorí by sladké remeslo robili poctivo a s radosťou. Ak je to teda aj váš odbor – cukrárčina, pokojne sa majiteľovi ozvite. Bude rád. 

Zákusky v cukrárni vo Vajnoroch vyzerajú lákavo. Foto: Miroslava Pavlíková
Zákusky v cukrárni vo Vajnoroch vyzerajú lákavo. Foto: Miroslava Pavlíková

V podniku sme oslovili aj dve milé panie. Ako sa neskôr dozvedáme, je to mama Marienka, vyučená cukrárka s dcérou Ruženkou, ktoré si počas voľna vyšli spolu do cukrárne.

Ruženka sem chodieva pravidelne: „Pretože tu majú všetky výrobky domáce. Naozaj mi veľmi chutia a viem, že používajú kvalitné suroviny.” A dodáva: „Koláčik som si dala parížsky (Parížska torta 4,30 eura), pretože mi najviac chutí.” 

Marienka a jej dcéra Ruženka si pochutnávajú v cukrárni na zákuskoch. Foto: Miroslava Pavlíková
Marienka a jej dcéra Ruženka si pochutnávajú v cukrárni na zákuskoch. Foto: Miroslava Pavlíková

Jej mama Marienka ochutnala laskonku (3,20 eura). Keďže má sama za sebou bohaté cukrárenské skúsenosti, vie produkty aj patrične ohodnotiť. „Fantasticky pečie,” hovorí o svojej mame Ruženka. Ako nám obe dámy zhodnotili, na svojich dobrotách si v Elezi pochutili. 

V cukrárni majú plné ruky práce. Práve sa chystajú zabaliť veľkú narodeninovú tortu. Cena takejto vyše metrovej torty z čokoládovej piškóty (korpus), mascarpone, tvarohu a ovocia sa pohybuje okolo 400 eur. 

Veľká narodeninová torta z cukrárne Elezi vo Vajnoroch. Foto: Miroslava Pavlíková
Veľká narodeninová torta z cukrárne Elezi vo Vajnoroch. Foto: Miroslava Pavlíková

Cukráreň má svoju prevádzku aj v Ružinove

V druhej prevádzke Elezi nás s úsmevom víta Karolína. Vyzdvihuje ich zmrzliny. „Tá ide najviac. Predávame zmrzliny, ovocné sorbety, bez mlieka, mliečne.“ Bratislavský Štandard, samozrejme, zaujímajú aj zákusky.

„Čo sa tých týka, v ponuke sú torty, klasické dezerty, čo všetci poznajú, až po všelijaké zaujímavé výrobky, ktoré si naše cukrárky vymýšľajú. Taktiež robíme aj slané zákusky a balené čajové pečivá,” informuje Karolína.

Karolína by okrem zákuskov určite doporučila aj zmrzlinu. Foto: Miroslava Pavlíková
Karolína by okrem zákuskov určite odporučila aj zmrzlinu. Foto: Miroslava Pavlíková

Najlepšie recepty ako od babičky

Ďalšou zastávkou je Karlova Ves a jej Cukráreň u Babičky. Je to jedna z mála bratislavských prevádzok, kde nájdete ešte tie tradičné recepty na zákusky a koláčiky, podľa ktorých kedysi piekli naše babičky a prababičky. 

Cukráreň v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková
Cukráreň v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková

Svoju vlastnú výrobňu majú v Malinove, kde sa snažia aj chrániť životné prostredie. Ich výroba funguje vďaka solárnym panelom. 

Lucia, ktorá v tejto prevádzke pracuje už tretí rok, si prácu pochvaľuje. „Táto rodinná cukráreň je špecifická svojou atmosférou a vyžarovaním, ktorým sa prezentuje. Je to vlastne taký starší vintage štýl”. 

Ako sa od Lucky dozvedáme, niektoré staršie babičkovské receptúry majú „osviežené niečím novším, modernejším. Samozrejme, trendy idú každý rok dopredu, tak sa snažíme aj my, aby sme udržali krok so zákazníkmi.” 

Na otázku, či je nejaký zákusok, ktorý ľuďom chutil takisto dobre pred piatimi rokmi ako teraz, pre Bratislavský Štandard Lucka uvádza: „Určite je to z našej ponuky karamelový veterník (3,10 eura) a hruškový krémeš (2,90 eura). 

Hruškový krémeš nájdete iba v Cukrárni u Babičky. Foto: Miroslava Pavlíková
Hruškový krémeš nájdete iba v Cukrárni u Babičky. Foto: Miroslava Pavlíková

U Babičky však nájdete napríklad aj gaštanové pyré (3,30 eura), štrúdle (1,75 eura), punčové rezy (2,30 eura) či Pavlove tortičky (3,30 eura). Ako Lucka vraví, v ponuke majú vyše 200 druhov zákuskov. 

Pýtame sa Lucky, čo chutí najviac jej. Usmeje sa a hneď ukáže na pistáciový èclair (2,90 eura). Ten nám aj rovno so sebou zabalí, nech ochutnáme. Musíme uznať, odpaľované cesto plnené lahodným pistáciovým krémom chutilo výnimočne. 

Pistáciový èclair z Cukrárne u Babičky. Foto: Miroslava Pavlíková
Pistáciový èclair z Cukrárne u Babičky. Foto: Miroslava Pavlíková

V Petržalke sa najete už len pohľadom

Ďalšie kroky vedú do cukrárne Lucette Patisserie. Zostávame uchvátení. Všetko je tu krásne uhladené. Zákusky, koláče, torty a aj obsluhujúce mladé dámy v pekných zásterkách. Jedna z nich Majka, ktorá práve do krásne dizajnovej škatuľky zabalila pre zákazníčku zopár makrónok (2,50 eura), vraví, že v prvom rade si cukráreň zakladá na kvalitných surovinách. 

Lenka a Majka, ktorým sa zapáčila práca v cukrárni. Foto: Miroslava Pavlíková
Lenka a Majka, ktorým sa zapáčila práca v cukrárni. Foto: Miroslava Pavlíková

Vedľa majú aj svoju výrobňu. Máme šťastie, stretávame tu aj mladú cukrárku Lenku z Ukrajiny, ktorá sa venuje práve výrobe týchto krásnych sladkých pochúťok. Bratislavský Štandard sa zaujíma o to, či je ťažké upiecť chutné a zároveň dobre vyzerajúce zákusky. „Ak túto prácu milujete, tak nič nie je ťažké,” zaznie od Lenky.

Ako však priznáva, na výrobu sú zložitejšie makrónky. Najviac jej tu chutí punčový rez, tiramisu (4,50 eura) a Majke zase cheesecake (4,50 eura). Zákazníci u nich najčastejšie ochutnávajú veterníky a Pavlove tortičky (4,50 eura). 

Krásne uhladené zákusky a tortičky v Lucette Patisserie. Foto: Miroslava Pavlíková
Krásne uhladené zákusky a tortičky v Lucette Patisserie. Foto: Miroslava Pavlíková

Malá, ale chutná

Cukráreň v Ružinove Danela je síce maličká, no s veľkou tradíciou. Ako sa od majiteľa Daniela Rosenberga dozvedáme, táto bratislavská výroba pôsobí od roku 1992, no prvý majiteľ a zároveň vyučený cukrár Ján Krcheň začal svoje sladké umenie už oveľa skôr. 

„Cukrárenčina je pekné remeslo. Spočíva v tom, aby si u nás človek osladil život. Každý zákazník má svoje chuťové bunky inak nastavené. Preto je aj náš sortiment dosť pestrý,” poznamenáva Rosenberg.

Cukráreň Danela má dlhú históriu. Foto: Miroslava Pavlíková
Cukráreň Danela má dlhú históriu. Foto: Miroslava Pavlíková

Doboška, punče alebo veterníky, to je to, čo ľudia v tejto cukrárni preferujú najviac. 

Svojich prevádzok majú už šesť

Ak ste ešte neochutnali dezert vo vychýrenej Wagner cukrárni, môžete tak urobiť nielen v Bratislave, ale aj v Dunajskej Strede či Galante. Bratislavský Štandard navštívil prevádzku v Ružinove.

„Zákusky tu sú najkrajšie a najchutnejšie,” hovorí zákazníčka, ktorá si pochutnáva na fit jablkovom krémeši za 2,60 eura. „Majú vždy čerstvé koláče. Každý deň ich robia a dovážajú,” dodáva. 

Zákusky v cukrárni Wagner. Foto: Miroslava Pavlíková
Zákusky v cukrárni Wagner. Foto: Miroslava Pavlíková

Cukráreň sa pýši svojou bohatou tradíciou cukrárskej rodiny už od roku 1947.

Anikó a Rudolf Wagner, majitelia cukrárne Wagner. Foto: Wagner cukráreň

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac