Šéf Hlasu Šutaj Eštok hovorí o zmierení a súdržnosti. Kultúrne vojny nech si ľudia riešia v súkromí

Novým predsedom Hlasu sa stal popoludní minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Do funkcie ho zvolili na sobotnom sneme, nahradil tak zakladateľa strany a novozvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho.

Pracovný snem strany Hlas-SD v Košiciach Matúš Šutaj Eštok. Foto: František Iván/TASR

Za podpredsedov strany zvolili delegáti na sneme ministrov Denisu Sakovú, Richarda Rašiho, Erika Tomáša a Zuzanu Dolinkovú. Novým podpredsedom sa stal aj minister školstva Tomáš Drucker.

Na sobotňajšom sneme sa Pellegrini oficiálne vzdal pozície predsedu a pozastavili mu aj členstvo v strane. Šutaja Eštoka odporučil za predsedu zvoliť on aj predsedníctvo strany.

Hlas zároveň odsúhlasil zmenu stanov. Pellegrinimu má ostať pozícia zakladajúceho predsedu. Podľa slov Šutaja Eštoka mu má zmena ponechať určité kompetencie, ktoré môže vykonávať v súlade so zákonom. „Aby sme nestratili cestu a aby sme mali niekoho, na koho sa vieme obrátiť a kto nám aj v ťažkých časoch pomôže,“ uviedol nový predseda Hlasu.

Šutaj Eštok deklaroval, že s jeho nástupom do vedenia strany nepríde žiadna radikalizácia, odsúdil násilie a vyzval k ukončeniu nenávisti. Chce, aby bola politika strany naďalej o pomoci ľuďom. Zdôraznil potrebu stability koalície, aby mohla vláda plniť svoj program. Vyzval partnerov k rešpektovaniu koaličnej zmluvy, trvá na nároku Hlasu na post predsedu parlamentu.

Čo sa týka Pellegriniho funkcie zakladajúceho predsedu, podľa vlastných slov sa s ním bude rád ďalej radiť. Šutaj Eštok zároveň avizoval, že už ďalej nebude generálnym manažérom strany a podľa stanov v krátkom čase vyberie nového.

Šutaj Eštok: Hlas by mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska

Hlas by mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska. Ak budeme spoločnosť živiť konfliktom, výsledkom bude konflikt. Vyhlásil to novozvolený predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok v príhovore na sobotňajšom sneme.

Poďakoval sa za zvolenie do funkcie. Poukázal na výzvy, pred ktorými stoja. Deklaroval zámer udržať stabilitu v strane aj koalícii. Zopakoval, že Hlas trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta.

„Ak na chvíľu odložíme nabok politické hodnoty, vyvstanú do popredia tie ľudské. A tie nám hovoria veľmi jednoducho: robme v živote, v politike vždy len to, čo je správne,“ apeloval Šutaj Eštok v súvislosti s aktuálnou situáciou. Pokoj podľa jeho slov neznamená prestať bojovať za to, čo je správne. „Žijeme ťažké časy, ale tie nás, paradoxne, môžu aj posilniť.“

Zvolenie za predsedu Hlasu-SD označil za česť a zodpovednosť. Poďakoval sa svojmu predchodcovi. Vyhlásil, že stranu sa bude snažiť viesť „do šírky a veľkosti“, ale aj do hĺbky. Energiu chce využiť na to, aby strana dokázala Slovensko nadchnúť pre spoločný projekt budovania spoločnosti a štátnosti. Podčiarkol hodnoty mieru a pokoja.

Úlohou štátu je postarať sa o všetkých

Šutaj Eštok skonštatoval, že Hlas-SD čaká náročná úloha. „Dostali sme od ľudí za uplynulé štyri roky obrovské množstvo podpory a dôvery. Je teraz len a len na nás, ako túto dôveru budeme splácať a úročiť,“ podčiarkol. Ak má strana prežiť svojho zakladateľa, musí podľa neho postaviť svoju politiku na dlhodobých stabilných základoch.

Za prvý pilier označil vnútornú stabilitu strany. Deklaroval aj záujem o stabilitu vládnej koalície. Predpoklad vidí v dodržiavaní koaličnej zmluvy a napĺňaní vládneho programu. Trvá na tom, že pomery v koalícii sa po prezidentských voľbách nezmenili. Zdôraznil, že Hlas nemá záujem otvárať platnú koaličnú zmluvu a trvá na jej dodržiavaní vrátane legitímneho nároku na post predsedu parlamentu.

„Nech si liberáli pokojne otvárajú svoje témy sexuálnych menšín či legalizácie drog. Nech konzervatívci neustále hovoria o potratoch. My ako sociálni demokrati budeme robiť všetko preto, aby sa ľuďom na Slovensku žilo lepšie,“ povedal novozvolený predseda strany na sneme Hlasu v Košiciach.

„Kultúrne vojny nech si riešia ľudia vo svojom súkromí a nech si hodnotovo nastavia život tak, ako im to vyhovuje. Ale úlohou štátu je postarať sa o všetkých,“ dodal. Za významnú označil dôveru občanov.

Šutaj Eštok poukázal aj na nadchádzajúce eurovoľby, ktoré budú podľa neho aj o tom, či chceme na Slovensku riešiť budúcnosť vo volebných miestnostiach alebo násilím. Pripomenul atentát na premiéra Roberta Fica a náladu v spoločnosti.

Slovensko podľa neho potrebuje zmierenie a súdržnosť. Poukázal pritom na politiku opozície, organizovanie protestov a činnosť médií. Apeloval na rešpektovanie výsledkov volieb. „Prejavme svoj politický postoj tam, kde sa prejavovať má: vo volebnej miestnosti,“ apeloval.

Tittel po voľbe predsedu pre Štandard

„Vždy som rád, ak sa stretneme v takom veľkom počte. Oceňujem príhovor bývalého predsedu Hlasu Petra Pellegriniho. Bol to štátnický prejav. Dobre pomenoval, ako zakladal Hlas a praje si, aby nový predseda aj podpredsedovia pokračovali vo zvolenej línii. Stretli sme sa v dobrej, pracovnej atmosfére, povedal reportérovi Štandardu poslanec Hlasu a bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel. 

S novým vedením strany Hlas je Tittel spokojný. Matúš Šutaj Eštok bola aj jeho prvá voľba. keďže ako generálny manažér bol najbližší spolupracovník Pellegriniho a predtým spolu pracovali aj na Úrade vlády.

„Dobre sa ujal aj funkcie ministra vnútra. Je to mladý človek s dobrou energiou. Bude to dobrý predseda. V stanovách máme šesť podpredsedov. Dve pozície neboli obsadené. Preto si myslím, že Tomáš Drucker je dobrá voľba. Už z minulosti má skúsenosti ako minister. Pre nás je to dobré riešenie,“ povedal Dušan Tittel.

Pellegriniho rozlúčkový prejav

„Nikdy neprestanem byť sociálnym demokratom a presadzovať hodnoty sociálnej demokracie vo svojom politickom živote.“ Uviedol to zhruba o pol jedenástej predpoludním končiaci predseda stany Hlas a novozvolený prezident Peter Pellegrini v príhovore na 4. sneme strany v Košiciach. Zdôraznil, že voľba nového predsedu, ktorá stranu Hlas čaká, je dôležitý krok v jej živote. Novému predsedovi zanechal úlohu získať viac voličov z mladšieho spektra. Strane želá, aby prežila svojho zakladateľa a generáciu stojacu pri jej zrode.

Je to pre mňa emotívny a ťažký príhovor, povedal na úvod Pellegrini. Po štyroch rokoch sa totiž rozchádzajú jeho cesty s Hlasom, lebo tak na Slovensku velí politická tradícia.

„Tá jasne hovorí, že prezident republiky má byť nadstranícky, aby mohol zjednocovať národ a vždy uprednostniť záujmy ľudí pred záujmami politikov. Pretože práve od ľudí pochádza jeho mandát,“ uviedol Pellegrini s dôvetkom, že hoci nemá zákonnú povinnosť odísť zo strany, na budovanie politickej kultúry treba viac, než len rešpektovať zákony.

Myslí si, že jeho pôsobenie v prezidentskom úrade môže spolu s prácou Hlasu-SD priniesť synergiu pri presadzovaní „hodnôt zmieru, pokoja, sociálnej spravodlivosti i silného štátu“. Doterajší predseda strany a zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý sa 15. júna ujme prezidentského mandátu, si onedlho na sneme pozastavil členstvo a vzdal sa postu predsedu Hlasu.

Za nástupcu navrhol Šutaja Eštoka

Novému predsedovi Hlasu adresoval Pellegrini v prejave prosbu, aby pre plány strany získal aj viac voličov a sympatizantov v mladšom či strednom veku, no nezabúdal ani na staršiu generáciu. „Ale zabojujme aj tam, kde zatiaľ chýbajúcu skúsenosť nahrádza mladícka dravosť a energia, pretože to je sila, ktorá raz bude v krajine dominantná,“ povedal.

„Matúš Šutaj Eštok predstavuje novú generáciu politikov. Jeho energia sa už ukázala na poste ministra vnútra. Matúš je mladým dynamickým človek, no zároveň otcom dvoch detí, ktorý veľmi dobre rozumie aj rodinným hodnotám,“ uviedol Pellegrini vo svojom prejave na 4. sneme strany v Košiciach.

„Som presvedčený, že v spolupráci s výraznými osobnosťami podpredsedov strany dokáže vytvoriť funkčný, zodpovedný a mimoriadne akcieschopný tím, ktorý Hlasu zabezpečí nielen politické prežitie, ale aj sľubnú politickú budúcnosť,“ dodal.

Voľba predsedu Hlasu na sneme strany v Košiciach. Foto: Boris Macko

Odsúdil atentát na Roberta Fica

Pellegrini opätovne odsúdil odporný atentát na premiéra Roberta Fica. Slovensko však podľa neho je a bude demokratickou krajinou, kde sa bude rozhodovať vo volebných miestnostiach a nie s pištoľami na námestiach. „Venujme preto svoju pozornosť tam, kde je potrebná pre samotných ľudí, nie pre nás, ako pre politikov,“ apeloval na straníkov. Dodal, že politici tu nie sú na to, aby svoj národ prerábali, ale aby mu slúžili.

Upozornil na skratkovitú snahu zarobiť za krátky čas veľa politických bodov. Apeloval, aby nezabudli na prácu pre ľudí a aby nestrácali kontakt s občanmi. Pripomenul priority strany ako sociálny pilier, proeurópska orientácia a zachovanie národnej identity, odmietanie fašizmu a netolerancie.

V príhovore pripomenul vznik strany a jej úspechy. Skonštatoval, že po parlamentných voľbách bez Hlasu nebolo možné zložiť vládnu koalíciu. Strana podľa neho prijala správne rozhodnutie vstúpiť do súčasnej vládnej koalície.

„Mali sme na výber medzi možnosťou presadiť svoje zásadné sociálnodemokratické priority a vytvoriť stabilnú vládnu koalíciu, alebo pokračovať v neblahom trende večných sporov vo vláde pretkaných ideologickými vojnami,“ povedal. Dodal, že Hlas prevzal zodpovednosť za najdôležitejšie rezorty z pohľadu kvality života ľudí a vyzdvihol už prijaté opatrenia. Podčiarkol však aj výzvy, pred ktorými jednotlivé rezorty stoja.

Pellegrini ešte pred prejavom privítal viacero hostí snemu, medzi nimi napríklad predsedu Združenia miest a obcí Slovenka Jozefa Božika, predsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliama Longauera či predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska Michala Kotiana. Medzi hosťami snemu tak chýbali predstavitelia koaličných partnerov zo strán Smer a SNS.

Odchádzajúci predseda strany uviedol, že prítomných je vyše 800 delegátov, z viac ako tisícky pozvaných, a teda je uznášaniaschopný. Snemu predsedá Richard Raši, program delegáti schválili.

Po Pellegriniho príhovore a krátkom kultúrnom programe nasledovala obedňajšia prestávka, počas ktorej delegáti v tajnom hlasovaní volili nového predsedu i podpredsedov strany.

Situácia pred snemom

Na snem do Infinity arény smerujú stovky delegátov. Panujú prísne bezpečnostné opatrenia, okolo haly sú mobilné zábrany a policajti.

Na sneme Hlasu panujú prísne bezpečnostné opatrenia. Foto: redakcia

Pri infinity aréne sú aj veľké stany, aby bol priestor väčší. Pár minút pred oficiálnym začiatkom snemu panuje uvoľnená atmosféra. Delegáti sa už bavia a rozprávajú.

Vidieť tam už všetky známe tváre z vedenia strany. Z ostatných možno spomenúť napríklad aj bývalého slovenského rozhodcu Ľuboša Micheľa.

Na sneme Hlasu panujú prísne bezpečnostné opatrenia. Foto: redakcia

Zvolený prezident Peter Pellegrini sa v sobotu 1. júna na sneme strany Hlasu v Košiciach vzdá postu predsedu strany a pozastaví si v nej členstvo. Jediným kandidátom na nového lídra strany je súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Podpredsedníčka Hlasu a ministerka hospodárstva Denisa Saková sa už vyjadrila, že Šutaj Eštok, ako nový predseda strany Hlas, ju povedie tak, aby napĺňala vízie zakladateľa strany Petra Pellegriniho. „Je aktívny, je vitálny, je dynamický,“ uviedla na adresu ministra vnútra.

Šutaja Eštoka vybral na čelo strany jej doterajší predseda Peter Pellegrini. Jedným z hlavných argumentov v jeho prospech mala byť práve jeho mladosť, energickosť a dynamickosť. Navyše doteraz pôsobil ako generálny manažér strany. Sobotňajší snem strany v košickej Infinity aréne dá odpoveď na otázku, kto sa postaví na jej čelo. Vzhľadom na proklamovanú zhodu by malo byť zvolenie Matúša Šutaja Eštoka formalitou.

Na snem je pozvaných tisíc delegátov. Vo vedení strany po novom pribudne aj piaty podpredseda, ktorým by sa mal stať minister školstva Tomáš Drucker.

Snem sa začal o 10.00. Ako prvý vystúpil s príhovorom súčasný predseda strany Peter Pellegrini. Cez obed pristúpili členovia Hlasu k tajnej voľbe predsedu aj podpredsedov strany.

Následne sa delegátom prihovorí nový predseda Hlasu a po ňom vystúpi líder kandidátky vo voľbách do Európskeho parlamentu Branislav Becík. Oficiálna časť snemu má skončiť o 14.00, na 15.00 je potom naplánovaná tlačová konferencia.

(mac, tasr, sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac