Žiaci si Turčianky užili do sýtosti, padali aj osobné rekordy

MARTIN – Aj 61. ročník Turčianskych hier mládeže potvrdil vysokú úroveň a životaschopnosť tohto najstaršieho športového podujatia v Martine. Predstavilo sa na ňom 1370 žiakov z 27 základných škôl regiónu Turiec.

TURcianky Vican atletika Dávid Vicaň vyhral skok do diaľky. Foto: Branislav Konečný

Najväčší záujem bol tradične o atletiku. V jednotlivých disciplínach kráľovnej športov sa predstavilo až 430 žiakov. Medzi nimi nechýbal ani 15-ročný žiak ZŠ Nade Hejnej v Martine Dávid Vicaň, ktorý na slávnostnom otvorení predniesol za pretekárov sľub.

To, že organizátori stavili na správneho žiaka, sa ukázalo hneď v ten istý deň, lebo Vicaň dosiahol v atletike víťazný double.

Cieľ, s ktorým vstúpil do THM, prekonať osobný rekord v šprinte na 60 m, splnil do bodky. Rekord si vylepšil zo 7,48 s na 7,37 s. V diaľke zaostal za svojím maximom 582 cm iba o dva centimetre.

Dávid Vicaň v cieli behu na 60 m ako neohrozený víťaz. Foto: Branislav Konečný

„Toto podujatie, na ktorom vždy panuje skvelá atmosféra, sa mi veľmi páči. Bola to už moja piata účasť. S predvedenými výkonmi som veľmi spokojný. Ďakujem rodičom za to, že ma podporujú,“ uviedol pre Žilinský Štandard Vicaň, ktorého tieto víťazstvá namotivovali do ďalších pretekov, čo potvrdil o osem dní neskôr, keď štartoval na krajskom kole v atletike v Žiline.

„Tam mi síce 60-tka nevyšla, ale vynahradil som si to v skoku do diaľky, kde som si výkonom 592 cm vytvoril osobný rekord. No a teraz ma čakajú majstrovstvá Slovenska dorastencov, na ktorých by som rád získal nejakú medailu,“ dodal martinský atletický talent.

Vicaňov beh na 60 m za 7,37 s vyhodnotili ako absolútne najlepší výkon spomedzi všetkých účastníkov.

Na druhom mieste bolo 161 cm v skoku do výšky v podaní Sofie Kevešovej (ZŠ Turany) a tretí najhodnotnejší výkon predviedol Samuel Beluský (ZŠ Turč. Teplice) v kategórii mladších žiakov, ktorý v hode vortexom zaznamenal 64,22 m.

Turčianske hry mládeže neboli len o atletike, súťažili celkovo v siedmich športoch – aj vo futbale, florbale, volejbale, hádzanej, basketbale a plávaní.

Na týchto turnajoch a tiež v plaveckom bazéne sa objavilo niekoľko talentov, ktoré to v budúcnosti možno dotiahnu v drese slovenskej reprezentácie až na vrcholné svetové či európske športové podujatia.

Jednou z nich môže byť členka Plaveckého klubu Martin, 15-ročná Andrea Horváthová zo Spojenej evanjelickej školy v Martine.

„Vyhrala som na 50 m kraul, prvá som bola aj v štafete 4 x 50 m a na druhom mieste som skončila v disciplíne 50 m prsia. Pri mojej druhej účasti na THM ma potešilo aj to, že som si v kraule zlepšila osobný rekord o sekundu a teraz má hodnotu 29,30 s,“ uviedla pre Žilinský Štandard Horváthová.

Plávaniu sa chce venovať aj naďalej. „Rada by som uspela na majstrovstvách Slovenska a dostala sa do reprezentácie,“ dodala športovkyňa, ktorej vzorom je kanadská plavkyňa Summer McIntoshová.

O tom, aké dôležité sú Turčianske hry mládeže, vie svoje aj súčasná riaditeľka podujatia, mestská poslankyňa a štvornásobná účastníčka olympiád v atletike Lucia Hrivnák Klocová.

Pre Žilinský Štandard hovorí Lucia Hrivnák-Klocová. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Keby nebolo THM, zrejme by som sa dostala k atletike oveľa neskôr. A ktovie, možno by bolo už neskoro. Šport ma vyformoval v takého človeka, akým som. Všetko robím na sto percent, mám pevné zásady a snažím sa v rámci fair-play rozhodovať nielen v športe, ale aj v živote,“ povedala pre Žilinský Štandard Hrivnák-Klocová, ktorá bola s úrovňou a organizáciou 61. ročníka Turčianok spokojná.

„Veľká vďaka patrí mestu Martin na čele s vedúcou oddelenia školstva, mládeže, kultúry a športu Henrietou Brezniakovou, ďalej riaditeľom jednotlivých súťaží, ale aj všetkým účastníkom. Bolo to päť dní plných športu, bojovných výkonov a krásnych zážitkov,“ dodala Hrivnák Klocová.

Organizátormi podujatia boli mesto Martin, Olympijský klub Turiec, Atletický klub ZŤS Martin, Združenie miest a obcí Turca, Správa športových zariadení mesta Martin a Okresná rada Slovenskej asociácie športu na školách v Martine.