Chcete zažiť Taliansko? Popradská Viva Italia vám pootvorí dvere

POPRAD – V stredu (5. 6.) sa v Poprade začal štvordňový festival talianskej kultúry a gastronómie Viva Italia. Podujatie, ktoré pred viac ako desiatimi rokmi začínalo s niekoľkými gastrostánkami a jedným pódiom, sa v tomto roku rozrástlo na najväčší taliansky festival na Slovensku.

Viva Italia Ilustračná snímka. Foto: vivaitalia.sk

Dušou a hlavnou postavou festivalu je Fabio Bortolini – Talian, ktorý pred vyše 30-timi rokmi prišiel na Slovensko ako turista a dnes tu žije aj so svojou slovensko-talianskou rodinou.

„Pred niekoľkými rokmi sme chceli oživiť mesto Poprad a jeho námestie. Zároveň sme chceli priblížiť tieto dve komunity – Slovákov a Talianov, ktorí tu žijú. Začali sme ako nadšenci a postupne sa k tomu pridali viacerí partneri. Časom sme vytvorili platformu, cez ktorú nadviazali spoluprácu školy či ďalšie inštitúcie. Dnes je to už také laboratórium, kde vieme inovovať a vymýšľať nové nápady,“ povedal pre Prešovský Štandard Fabio Bortolini.

Gastronomická časť festivalu, s ktorou celé podujatie začínalo, je dnes samozrejmosťou. Veľkou udalosťou pre organizátorov je tohtoročné medzinárodné stretnutie členov talianskej organizácie Alpini v Poprade. Tí rozložili svoju základňu vedľa Národného tréningového centra, kde predstavujú aj svoju techniku.

„Je to obrovská logistická akcia, na ktorej je okolo 20 kusov techniky a asi sto dobrovoľníkov z Talianska,“ uviedol Fabio Bortolini.

Alpini sú elitnou jednotkou talianskej armády, ktorá bola založená v roku 1872. Ich hlavnou úlohou bolo chrániť severné hranice Talianska v Alpách. Dnes je to hlavne združenie veteránov a sympatizantov, ktorí sa venujú rôznym charitatívnym a spoločenským aktivitám.

I keď podujatie Viva Italia začínalo pôvodne ako gastronomické podujatie, dnes sa podľa Fabia Bortoliniho stal tento festival zaujímavým produktom cestovného ruchu.

„Rozhodli sme sa, že chceme ďalej na celom projekte pracovať, aby sa festival stal nástrojom propagácie nášho regiónu a Slovenska v Taliansku. Na to chceme vybudovať aj nový spôsob, ako dotiahnuť Talianov na Slovensko,“ povedal Fabio Bortolini.

Len na samotné podujatie príde z Talianska takmer 400 ľudí, čo už nie je podľa neho úplne zanedbateľné, keďže sú tu ubytovaní, musia sa tu stravovať a využívajú aj ďalšie služby.

Festiva Viva Italia je podľa neho zaujímavý a funkčný nástroj na propagáciu cestovného ruchu. „Vieme s ním otvárať dvere do rôznych talianskych združení. O tom, že pod Tatrami bude Viva Italia a stretnutie Alpinov, vie 250-tisíc členov združenia,“ zdôraznil organizátor podujatia.

Tento rozmer podujatia si podľa neho už uvedomil aj Prešovský samosprávny kraj. Niektoré štátne inštitúcie, ktoré majú na starosti cestovný ruch podľa Fabia Bortoliniho potrebujú nejaký čas.

Silná talianska komunita v Poprade vznikla hlavne vďaka pôsobeniu spoločnosti Whirlpool. Vďaka nej tu postupne vybudovalo svoje pobočky viacero talianskych subdodávateľov. V tomto období však túto firmu nahradil turecký Beko. Fabio Bortolini sa neobáva, že by Taliani odišli spod Tatier. Mnohí z nich spolupracovali s firmou Beko už dávnejšie, takže podľa neho nehrozí ich odchod z Popradu.

Mnohí z Talianov, ktorí tu prišli pracovne, už majú na Slovensku založené rodiny. „Zistil som, že je veľa Talianov, ktorí si zobrali Slovensku, ale naopak to nefunguje. Nepoznám takých, neviem prečo,“ skonštatoval Bortolini. Aj priamo na popradskom festivale bude niekoľko zmiešaných taliansko-slovenských rodín, ktoré podnikajú a obchodujú medzi Talianskom a Slovenskom.

Festival Viva Italia sa koná na Námestí sv. Egídia, kde je vytvorených niekoľko gastrozón a taktiež niekoľko pódií určených na kultúrne vystúpenia. Novinkou tohto roku je Piazza Milano v priestore fontány.

Talianska gastronómia a kultúra tak na štyri dni ovládne takmer celé hlavné popradské námestie. Gastrostánky na námestí budú otvorené od 12.00 do 22.00 hodiny. Vystúpenia talianskych umelcov sa budú konať priebežne počas celej doby festivalu.

Hlavným organizátorom festivalu je združenie Pre mesto, spoluorganizátorom podujatia v ostatných rokoch je mesto Poprad.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac