Na severe Slovenska stúpli hladiny riek. Vydali výstrahy pred povodňami

ŽILINA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu druhého stupňa pred povodňou aj pre okres Námestovo, a to v dôsledku trvalého dažďa. Najviac ohrozené sú obce Oravská Polhora a Oravská Jasenica.

Rieka Slaná v Plešivci Ilustračná fotografia. Foto: Branislav Caban

„Na Orave sa už dosiahol druhý stupeň, ale predpokladáme, že situácia sa nebude zhoršovať, lebo teraz nečakáme intenzívne zrážky. Na základe meraní na našich vodomerných staniciach vieme, že sa vodná hladina rieky Polhoranka zodvihla o 29 cm a Veselianka stúpla o 60 cm. No, našťastie, už by to malo klesať,“ povedala pre Žilinský Štandard hydrologička z regionálneho pracoviska SHMÚ v Žiline Soňa Liová.

Tretí povodňový stupeň, keď sa voda už vylieva z koryta riek, nehrozí ani na Orave, ani v iných lokalitách Žilinského kraja. Pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto a Tvrdošín vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa.

„Podľa predpovednej mapy by sa na severe Slovenska malo počasie zajtra a pozajtra zlepšiť, čo pomôže k ustáleniu vodných tokov. Ďalšie zrážky sa očakávajú až v piatok,“ dodala Liová.