Už nielen bitcoin. Svoje vlastné spotové ETF získalo aj ethereum

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) schválila koncom mája kótovanie ethereových spotových fondov obchodovaných na burze (ETF) na hlavných burzách vrátane Nasdaq, NYSE a CBOE. Toto prelomové a donedávna pomerne nečakané rozhodnutie výrazne mení dynamiku v rámci sveta kryptomien.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Časť odborníkov očakávala, že v rámci blízkej budúcnosti bude bitcoin jedinou kryptomenou so spotovým ETF, ktoré schválil americký regulátor v januári tohto roku. Nálada amerických politických elít sa však naklonila aj v prospech iných kryptomien.

Kľúčový vývoj a dôsledky

Schválenie komisiou pre cenné papiere umožňuje deviatim emitentom, napríklad VanEck, ARK Investments/21Shares či BlackRock uviesť ETF na ethereum. Tento krok výrazne zvyšuje dostupnosť a možnosti obchodovania s touto kryptomenou, čo môže potenciálne zvýšiť účasť na trhu a záujem oň. Oproti bitcoinu má ethereum približne tretinovú trhovú kapitalizáciu a potenciálny prílev kapitálu do jeho ETF-iek by mohol mať podobný pomer.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.