Video: Trenčianska župa slávnostne otvorila nový úsek cyklotrasy

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Otvorenie nového 10,4 km dlhého úseku cyklotrasy od hranice Žilinského a Trenčianskeho kraja do Považskej Bystrice, ktorý je súčasťou Vážskej cyklomagistrály, bolo v stredu 5. júna malou oslavou.

cyklotrasa Na slávnostnom otvorení bola asi stovka účastníkov. Foto: Ľubomír Chochula

Viac ako stočlenný pelotón na čele s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom si prešiel celý úsek. Ten stál vyše 3,5 milióna eur s DPH a vybudovali ho hlavne z eurofondov. Na výstavbu prispeli aj Trenčianska župa a štát. So stavbou začali vo februári 2023 a po 147 dňoch zhotoviteľ (Strabag) dielo dokončil.

Pre Trenčiansky Štandard hovorí župan Jaroslav Baška. Zdroj: Ľubomír Chochula

Cyklotrasa je dostatočne široká, má asfaltový povrch s deliacimi prerušovanými pruhmi, obsahuje jedno odpočívadlo so strechou, lavičky, mobiliár a štyri solárne nabíjačky. „Špecifické na tejto cyklotrase je to, že tu na hranici krajov TSK a ŽSK začíname v kukurici,“ povedal s úsmevom trenčiansky župan.

„To sa však v dohľadnej dobe zmení, lebo Žilinská župa už získala financie na výstavbu cyklotrasy práve od tohto bodu až do Kotešovej cez Bytču. Ak sa to uskutoční, potom to bude plynulý prechod na bicykli z jedného kraja do druhého,“ dodal.

Už teraz má tento úsek potenciál vysokej návštevnosti. Cyklotrasa vedie aj cez 25 metrov dlhý tunel popod cestu druhej triedy, aj popod diaľnicu a zaujímavým prvkom je 105-metrové napojenie s prevýšením na Orlovský most v Považskej Bystrici. Dobrou správou pre cyklistov je tiež to, že sa podarilo vyriešiť aj možné kolízne situácie s autami v blízkosti Podhradského mora na 600-metrovom úseku.

Trenčiansky samosprávny kraj si dal pred 10 rokmi za cieľ vybudovať 100 km Vážskej cyklomagistrály a zatiaľ tento plán splnil na 61 percent. Na bicykli sa dá po cyklocestičke dostať od Hornej Stredy do Trenčína (34,6 km), k dispozícii je aj úsek Púchov – Nosická priehrada (4,1 km), teraz otvorili úsek od hranice kraja do Považskej Bystrice (10,4 km) a dokončený je aj úsek Ladce – Púchov (12,9 km), ktorý slávnostne otvoria 17. júna.

Pre Trenčiansky Štandard hovorí župan Jaroslav Baška. Zdroj: Ľubomír Chochula

Ešte zostáva zrealizovať úseky Trenčín – Dubnica n. V. (13,4 km), Nemšová – Dubnica n. V. – Ladce (15,2 km) a Nosická priehrada – Považská Bystrica žel. st. (10,1 km).

„Pevne verím, že tých 100 km Vážskej cyklomagistrály stihneme vybudovať skôr, ako štát dokončí diaľnicu z Bratislavy do Košíc. Radi by sme to mali do konca roka 2026,“ dodal pre Trenčiansky Štandard predseda TSK.

Pripomenul, že zrealizovali aj iné cyklotrasy. Napríklad vyše 11 km úsek z Trenčína popod pútnické miesto Skalka smerom na Nemšovú, ako aj 5 km úsek Partizánske – Malé Bielice na Hornonitrianskej cyklomagistrále. V týchto aktivitách chce župa pokračovať, keďže jednou z jej priorít je rozširovanie cyklistickej infraštruktúry.

Cyklistický pelotón na čele s predsedom TSK. Zdroj: Ľubomír Chochula