Vatikán máme aj na Slovensku. Historické skvosty Spišskej Kapituly

Spišská Kapitula, Spišské Podhradie. Foto: Krásy Prešovského kraja Spišská Kapitula, Spišské Podhradie. Foto: Krásy Prešovského kraja

PREŠOV – Spišská Kapitula, často prezývaná „malý Vatikán“ je skutočným klenotom zapísaným do svetového dedičstva UNESCO. Toto malebné mestečko vás očarí svojou jedinečnou atmosférou, architektúrou a bohatou históriou.

Spišská Kapitula je starobylým cirkevným mestečkom, ktorého dejiny sa začali písať už na konci 12. storočia. Pomenovanie Spišská Kapitula sa odvodzuje od kapituly kanonikov – zboru duchovných –, ktorí žili sčasti ako rehoľníci a sčasti zastávali aj úlohy svetských kňazov. Spišská Kapitula sa postupne stala centrom cirkevného školstva a neskôr aj biskupstvom. V tomto mestečku vznikol aj najstarší učiteľský ústav v Uhorsku, čo podčiarkuje jeho význam v oblasti vzdelávania a kultúry.

Spišská Kapitula, Spišské Podhradie. Foto: Krásy Prešovského kraja

Katedrála svätého Martina

Dominantou Spišskej Kapituly je majestátna Katedrála svätého Martina z 13. storočia. Táto gotická stavba ukrýva vzácne poklady ako gotické oltáre, sochy a fresky. Medzi najvýznamnejšie artefakty patrí najstaršia románska plastika známa ako Biely lev, ktorá dodáva interiéru katedrály nezameniteľný ráz.

Katedrála je zaujímavá aj mnohými priestormi, ktoré po dlhých rokoch odhalili a sprístupnili. Pod základmi románskej časti sa našli hroby datované na prelome 12. a 13. storočia, ktoré však môžu súvisieť so staršou stavbou. S katedrálou zároveň postavili biskupský palác ešte ako prepoštský palác. Kedysi pri ňom bol francúzsky park, do ktorého sa vstupovalo cez dodnes stojacu Hodinovú vežu.

Spišská Kapitula, Spišské Podhradie. Foto: Krásy Prešovského kraja

Spišský Jeruzalem

Neďaleko Spišskej Kapituly, v lokalite Pažica, sa nachádzajú pozostatky najstaršej kalvárie na našom území – Spišský Jeruzalem. Predpokladá sa, že ho vybudovali zrejme v druhej polovici 17. storočia a išlo o typ Calvario Jerusalem. Tento historický skvost objavili až v roku 2002 a pripomína Jeruzalem v časoch Ježiša Krista. Pažica je preto obklopená malými kaplnkami, takzvanými Božími mukami, ktoré symbolizujú veže a hradby historického Jeruzalema.

Spišský hrad je jedným z najväčších zrúcanín na Slovensku

Rozložitá silueta Spišského hradu dominuje východnému horizontu Spiša. Tento impozantný hradný komplex, rozprestierajúci sa na ploche vyše štyroch hektárov, je jedným z najväčších zrúcaninových hradov v strednej Európe. Výstavba Spišského hradu začala na začiatku 12. storočia na travertínovej kope. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1120.

V druhej polovici 15. storočia získal hrad nový majiteľ, Štefan Zápoľský, ktorý ho výrazne prestaval. Vytvoril si tu reprezentačné šľachtické sídlo s palácom, rytierskou sieňou a kaplnkou svätej Alžbety. V hradných komnatách sa narodil aj jeho syn Ján, neskorší kráľ Uhorska.

Spišská Kapitula, Spišské Podhradie. Foto: Krásy Prešovského kraja

V roku 1780 však hradný komplex zničil požiar, ktorý zapríčinil jeho postupnú premenu na zrúcaninu. V roku 1970 začali pamiatkari technicky náročnú konzerváciu, aby zabránili úplnému spustnutiu hradieb a palácov, ohrozených nestabilitou skalného podložia.

Dnes je v hradnom komplexe umiestnených niekoľko muzeálnych expozícií Spišského múzea. Návštevníci sa môžu oboznámiť s dejinami hradu, stredovekými zbraňami a feudálnou justíciou.

Krajinou v okolí Spišského hradu vedie náučný chodník Sivá Brada – Dreveník. Turisti sa na ôsmich zastávkach môžu oboznámiť nielen s históriou tejto oblasti, ale aj s jej prírodnými zaujímavosťami.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...