Pod vedením známej výtvarníčky sme si to na zážitkovom maľovaní užili. Bol to relax

arte relax titulka Alena Teicherová bola s ďalším pokračovaním zážitkového maľovania Arte relax spokojná. Foto: Ľubomír Chochula

LADCE – Na ďalšom pokračovaní zážitkového maľovania pre členov výtvarného klubu Arte relax, ktoré bolo 8. júna v kaštieli Ladce, sme sa pri tvorivej činnosti skvele zrelaxovali a zažili neskutočný príval energie. Bol to skvelý pocit, umocnený tým, že sme si domov okrem jedinečných zážitkov odniesli aj pôsobivé diela, ktoré sme vytvorili.

Keďže bolo slnečné počasie, mohli sme podľa určitého motívu vo veľmi priateľskej atmosfére maľovať pod šírim nebom. Stojany sme si rozložili v areáli kaštieľa, v krásnom prostredí s historickou budovou. Plátno, štetce, farbičky, maliarske palety, handričky, terpentín a ďalšie potrebné veci na olejomaľbu (alebo na inú techniku), ale aj nadšenie do tvorivej práce boli našimi niekoľkohodinovými spoločníkmi.

Zakladateľka Arte relax, známa dubnická umelkyňa Alena Teicherová, sa nám aj teraz venovala naplno. Radila nám, pomáhala, usmerňovala a aj vďaka nej sme sa na tomto stretnutí cítili všetci (bolo nás sedemnásť) veľmi dobre.

Organizátorka akcie Alena Teicherová na stretnutí členov Arte relax. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Na našich stretnutiach sa stretávajú ľudia, ktorí sú naladení na rovnakú vlnu. Má to svoje čaro. Som rád, že som našiel takú milú spoločnosť a že sa mi podarilo medzi nich zapadnúť. Samozrejme, veľmi rád prídem aj na ďalšie stretnutie, ktoré zorganizuje Alenka. Ona nám so svojím pedagogickým prístupom a ľudskosťou vie pomôcť a naviesť nás tak, aby sme vytvorili dielo, s ktorým budeme spokojní,“ povedal pre Trenčiansky Štandard účastník akcie Peter Prekop z Trenčína.

Všetci sme si to dokonale užili. Popri maľovaní bol čas obdivovať aj západnú časť kaštieľa v obci Ladce, ktorá je zrekonštruovaná, čo možno verejnosť veľmi ani nevie. Ak budete mať čas a chuť, môžete ho navštíviť. Arte relax sa tu určite ešte vráti.

„Stretávame sa a maľujeme už 19 rokov. Samozrejme, pribúdajú aj noví maľovaniachtiví členovia a niektorí sa už venujú výtvarnej tvorbe aj profesionálne. V budúcom roku, keď budeme mať 20. výročie, by sme chceli v tomto kaštieli Ladce, v jeho vnútorných priestoroch, kde sú krásne výstavné siene, urobiť výstavu z umeleckých diel od autorov, ktorí si pri zážitkovom maľovaní Arte relax plnia svoje sny,“ vyjadrila sa pre Trenčiansky Štandard úspešná dubnická výtvarníčka, ktorá dostala počas umeleckej kariéry niekoľko ocenení. Napríklad v roku 2022 získala významnú Cenu Európskej únie umenia za umeleckú a kultúrnu činnosť Zlatá Europea a vlani aj Cenu mesta Dubnica n. V.

V sobotu 8. júna to bolo rovnako príjemné a srdečné stretnutie ako to, ktoré sa uskutočnilo v polovici januára tohto roku v domácom ateliéri Teicherovej, ktorá sa aj teraz všetkým účastníkom poďakovala.

„Ďakujem všetkým, ktorí si našli čas a zúčastnili sa na tomto našom stretnutí. Stáva sa z toho už pekná tradícia. Po prvý raz sme sa stretli v roku 2005. Vtedy to boli kurzy olejomaľby pre dospelých, ktoré som viedla v Centre voľného času v Ilave. Neskôr, keď som začala pracovať na oddelení kultúry v Ilave, premýšľala som, ako nestratiť týchto skvelých ľudí, ktorí radi maľujú či relaxujú prostredníctvom vytvárania rôznych umeleckých diel. Založila som výtvarný klub s názvom Arte relax, ktorý vystihuje celkovú náplň našich stretnutí,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard Teicherová.

Ako ešte dodala, maľovanie „olejkami“ postupne dopĺňali ďalšie výtvarné techniky ako maľba na hodváb a sklo, kresba pastelom a ceruzou aj tvorba šperkov a vitráží.

Pod jej vedením sa výtvarníci snažia relaxovať a oddychovať umeleckou činnosťou. Zdokonaľujú sa vo výtvarnom umení práve v maľovaní olejkami, ktoré sa v minulosti konalo nielen v priestoroch Domu kultúry v Ilave, ale aj na viacdňových výtvarných plenéroch na rôznych miestach Slovenska.

Nadšenci umenia sa v minulosti stretli napríklad na chate Cementár v Belušských Slatinách, v Zliechove, penzióne Barborka na Mojtíne, Trenčianskych Tepliciach, vo Vlkolínci, v kúpeľoch Nimnica, či vo voľnej prírode v Tatrách.

„Každé naše spoločné maľovanie utuží vzťahy a priateľstvá, čo je tiež dôležité. Verím, že to tak bolo aj teraz v Ladcoch,“ dodala Teicherová, ktorá v apríli tohto roku oslávila životné jubileum nádhernou výstavou Ikony a obrazy v Dubnickom kaštieli.

Arte relax v areáli kaštieľa Ladce. Foto: Ľubomír Chochula
Arte relax v areáli kaštieľa Ladce. Foto: Ľubomír Chochula
Arte relax v areáli kaštieľa Ladce. Foto: Ivan Pohanka
Arte relax v areáli kaštieľa Ladce. Foto: Ivan Pohanka
Arte relax v areáli kaštieľa Ladce. Foto: Ivan Pohanka
Prezreli sme si aj zrekonštruovanú západnú časť kaštieľa. Foto: Ivan Pohanka

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...