Napätie medzi SNS a Hlasom. Šutaj Eštok zápasí o rešpekt

Tk po pracovnom sneme strany Hlas-SD v Košiciach Na snímke novozvolený predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (uprostred) počas tlačovej konferencie po 4. pracovnom sneme strany v Košiciach v sobotu 1. júna 2024. Foto: František Iván/TASR

Predsedu parlamentu bude koalícia vyberať až v septembri. Informovali o tom líder Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko a minister životného prostredia Tomáš Taraba počas pondelkovej tlačovej konferencie.

Koaličné rady počas leta plánujú taktiež prebrať aj iné personálne otázky a návrhy zákonov.

„Dali sme si leto na to, aby sme usporiadali všetky personálne vzťahy a nastavenie koalície, aby sme v septembri mohli predstúpiť so schvaľovaním štátneho rozpočtu, s rokovacím poriadkom a mnohými inými zákonmi, ktoré koalícia pripraví,“ povedal Danko.

Koalícia sa podľa jeho slov bude zaoberať aj prípravou mediálneho úradu, ktorý nahradí Radu pre mediálne služby a bude dozerať napríklad na to, aby boli médiá povinné opraviť informácie v článkoch, ktoré budú nepravdivé.

Na september preložili aj návrh zákona o mimovládkach, lebo ešte potrebujú doladiť výhrady Európskej komisie, aby sme neprišli o peniaze z plánu obnovy. „Všetko, čo je problémové, vyriešime v lete a v septembri pred vás predstavíme, verím, že so zdravým premiérom, takzvané jesenné zákony, ktoré budú zaujímavé pre spoločnosť,“ povedal šéf národniarov.

Preberali vraj aj návrh, že poslanec Tibor Gašpar (Smer) by mohol nahradiť Ľuboša Blahu na poste podpredsedu parlamentu. Smer môže podľa Danka takýto návrh predložiť aj v septembri, SNS takúto nomináciu akceptuje.

V júni budú riešiť vetované zákony

Na júnovej schôdzi sa chce koalícia zaoberať najmä zákonmi, ktoré prezidentka vetovala, teda zákonom o Fonde na podporu umenia (FPU) a zákonom o náletových drevinách. „To budú prvé body. Chceme pokračovať v rokovaní o zákone o STVR a novom zákone lex atentát,“ naznačil Danko.

Taraba kritizoval prístup médií, ktoré vraj publikujú lži. Ako príklad uviedol, že jeho ministerstvo životného prostredia v pondelok dostalo list z Európskej komisie, že koaličný zákon o odstrele medveďa hnedého je v súlade s európskou legislatívou, hoci Denník N ešte aj dnes článkami navodzuje presný opak.

„Nikto tu nikoho nejde naháňať, ale politik nemôže byť dehumanizovaná persona, voči ktorej si môže každý dovoliť bezbreho čokoľvek,“ poznamenal Taraba.

Danko uviedol, že Smer aj SNS trvajú na tom, že novým predsedom parlamentu by mal byť šéf SNS. „Na našich pozíciách sa nič nemení. Otázka je, ako dospieť k cieľu,“ naznačil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami