Konflikt Slovenska s WHO má následky. Opozícia zvoláva výbor, Dolinková prizve viac odborníkov

2220241801_vlada12_12013263 Splnomocnenec vlády pre preverenie riadenia pandémie Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opoziční poslanci označili za medzinárodnú hanbu a ohrozenie pacientov, že Slovensko ako jediný štát odmietlo Medzinárodné zdravotné predpisy. Vládu chcú dotlačiť k tomu, aby naše rozhodnutie revidovala. Poslanec Peter Kotlár tvrdí, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu, majú vágne definície a dávajú šéfovi WHO neprimerane silnú pozíciu. Ministerka zdravotníctva v reakcii oznámila rozšírenie pracovnej skupiny o ďalších odborníkov a výsledky ich analýzy odprezentuje vláde.

„Slovensko si konaním poslanca Kotlára urobilo vo WHO medzinárodnú hanbu a sú ohrozené životy občanov v prípade ďalšej pandémie,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede poslanec Peter Stachura (KDH).

Dodal, že opozičné strany zvolajú mimoriadny zdravotnícky výbor, na ktorom sa budú ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) pýtať, prečo Slovensko ako jediný štát nepristúpilo k Medzinárodným zdravotným predpisom (IHR).

„Kto dal poslancovi Kotlárovi mandát medzinárodne izolovať Slovenskú republiku?“ pýtal sa rečnícky Stachura. „Slovensko si nemôže dovoliť odpovedať na medzinárodné hrozby národnou hrdosťou,“ skonštatoval člen KDH.

Zdravotnícky expert Progresívneho Slovenska Oskar Dvořák spresnil, že opozícia nechce, aby Slovensko bolo „čiernym bodom na mape sveta“, aby sa stavalo chrbtom k vedeckej obci a že chceme mať zdravotnícke informácie z prvej ruky. „Pán Kotlár neohrozuje len našu reputáciu, ale aj naše zdravie,“ skonštatoval. Výhrady sme podľa neho mali povedať za zatvorenými dverami a nepodrývať medzinárodné inštitúcie.

Marek Krajčí z hnutia Slovensko povedal, že slovenskí lekári a hygienici sú z odmietnutia predpisov WHO zhrození. „Budeme sa dostávať neskôr k informáciám a nebudeme sa vedieť v prípade ďalšej pandémie chrániť. Ak si niekto myslí, že to zvládneme sami, tak je iluzionista,“ poznamenal s dôvetkom, že opozícia bude aj naďalej čeliť dezinformáciám, ktoré šíri koalícia.

Dolinkovú a vládu má k zmene dotlačiť uznesenie

Máme 18 mesiacov na to, aby sme revidovali náš dištanc od IHR.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami