Poslanci utopili 200 eur pre tehotné absolventky škôl

Peňažná podpora tehotných žien, ktoré práve skončili školu, v parlamente narazila. Návrh zákona nepodporila ani koalícia a ani poslanci opozičných strán PS a SaS.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 20.04.13 Mama s dieťaťom. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zo 133 prítomných zákon podporilo len 22 poslancov klubu Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia, klub KDH a nezaradená poslankyňa Martina Holečková. Drvivá väčšina 110 poslancov vládnej koalície a zvyšku opozície sa zdržala. Jeden poslanec nehlasoval.

Opoziční poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka chceli presadiť zákon, ktorý mal pomôcť ženám, absolventkám strednej či vysokej školy, ktoré otehotneli do deviatich mesiacov po skončení štúdia. A to príspevkom v hodnote 200 eur mesačne.

Išlo by o novú sociálnu dávku, pokrývajúcu zvýšené výdavky súvisiace s prípravou na materstvo. Tú by však budúca matka nemohla poberať súčasne s materským príspevkom.

„Náš návrh je férový a praktický. Dvesto eur mesačne má pomôcť tým ženám, ktoré po skončení školy do deviatich mesiacov otehotneli a ešte im vzhľadom na krátky čas v zamestnaní nevznikol nárok na materské. Dňom pôrodu tento príspevok zaniká a matka si uplatní tak materské, ako aj rodičovský príspevok,“ vysvetlila Anna Záborská, predkladateľka zákona.

Nová sociálna dávka, príspevok pre tehotné absolventky štúdia, mala podľa Richarda Vašečku pomôcť financovať zvýšené výdavky spojené so zdravotným stavom, špeciálnymi materiálnymi potrebami a s prípravou na narodenie dieťaťa, a zároveň preklenúť obdobie, keď bude môcť čerpať všetky príspevky pre rodinu, ktoré garantuje štát.

„Je férové, že príspevok dostanú ako absolventky strednej aj vysokej školy, ak nemajú odpracovaný čas, čo je pri stredoškoláčkach prirodzené. Treba však povedať, že férové je aj to, že ak vysokoškoláčky popri štúdiu pracovali a tehotenstvom im vznikol nárok na materské, náš príspevok poberať nebudú,“ doplnil poslanec Vašečka.

(lh, su)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac