Nové sankcie Rusov šokovali, v radoch čakali na výber dolárov. No rubeľ môže po otrase silnieť

Moskovskú burzu postihli americké sankcie, pred bankomatmi vznikajú rady, ľudia nevedia, čo majú robiť. Nadpis článku v jednom z ruských médií vystihuje šok, ktorý vznikol krátko po tom, čo Spojené štáty v stredu rozšírili sankcie voči Rusku. Tie, okrem iného, sťažili obchodovanie a výmenu dolárov a eur. Ekonómovia však čakajú, že sa situácia upokojí. A rubeľ sa môže, paradoxne, posilniť.

Genre photography. Currency exchange point. Peniaze v rukách na pozadí výmenného kurzu meny. V Moskve, 13. júna 2024. Foto: Profimedia.sk

Spojené štáty v stredu rozšírili sankcie voči Rusku. Zamerali sa na viac ako 300 nových subjektov a osôb, „ktorých výrobky a služby umožňujú Rusku udržiavať jeho vojnové úsilie a obchádzať sankcie“.

„Ruská vojnová ekonomika je hlboko izolovaná od medzinárodného finančného systému,“ uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová s tým, že schválený balík „zasahuje do ich zostávajúcich možností získavania medzinárodného materiálu a vybavenia vrátane ich závislosti od kritických dodávok z tretích krajín“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.