V podcaste Denníka N nadávali Smerákom. Editor aj šéfredaktor sa politikom ospravedlnili

gedra znasik(1) Naľavo: Adam Znášik v diskusii Denníka N. Reprofoto YouTube. Vpravo: Juraj Gedra počas tlačovej konferencie. Reprofoto Facebook

Politický marketér Adam Znášik v podcaste Denníka N niekoľkokrát vynadal politikom Smeru do „debilov“. Nahrávku Smer skritizoval na tlačovej konferencii. Podľa Juraja Gedru po atentáte na premiéra Fica veľká časť mediálnej sféry ustúpila od požiadaviek na spoločenský zmier.

„My sme povedalii ikskrát prepáčte, ospravedlňujeme sa. Chceli sme byť príkladom v rešpekte iného politického názoru,“ vyhlásil vedúci Úradu vlády s dôvetkom, že práve z tohto dôvodu spustili kampaň s názvom „Rešpektujem iný názor“.

Kritizoval vzápätí denník Sme, konkrétne redaktorku Soňu Jánošovú, ktorá po tlačovej konferencii o tom, že Úrad vlády SR chce vytvoriť úrad Ambasádora slobody slova, v komentári napísala: „Rešpektovať iný názor je po novom rešpektovať nezmysly.“

„Oni to hrajú, alebo sú naozaj takí debilní?“

Vedúci Úradu vlády citoval aj podcast Denníka N, kde politický marketér Adam Znášik niekoľkokrát označil Erika Kaliňáka a Juraja Gedru pre ich kampaň Rešpektujem iný názor za „debilov“.

„A oni to hrajú, alebo sú naozaj takí debilní tí ľudia“, opýtal sa Znášik na úvod segmentu Toto vystrihneme o kampani Úradu vlády. „Podľa mňa to nehrajú“, odpovedal novinár a bývalý moderátor rádia FM Branislav Bezák.

Adam Znášik ďalej niekoľkokrát označil za „debila“ poradcu premiéra Erika Kaliňáka. Na záver uviedol, že chce, aby títo politici boli vytlačení na kraj spoločnosti, „do hajzla, kam patria“.

„Pýtam sa, či toto je ten vzor komunikácie medzi politikmi a ľuďmi, ktorý chceme dávať. Čo nasleduje po nadávkach? Bitka,“ zareagoval Gedra s dôvetkom, že nejde o žiadnu kritiku ani názor, ale “ sprostú nenávisť“.

Pripomenul, že Znášik bol súčasťou volebného tímu Ivana Korčoka a výrok neúspešného prezidentského kandidáta „To vám nezabudnem“, podľa Gedru „absolútne napĺňa ich mentálnu výbavu“.

„Demokracia sa začína až vtedy, ak sme schopní rešpektovať, že nevyhrá môj názor. Pretože týmto ľuďom vyhovuje demokracia len vtedy, keď sa rozhoduje podľa nich. Vtedy je demokracia perfektná, ale keď sa rozhodne inak, to už je problém. Robia protesty, hecujú proti ľuďom,“ povedal šéf Úradu vlády SR.

Čakajú ospravedlnenie, zvažujú právne kroky

„Čakáme ospravedlnenie,“ uzavrel Gedra. „Pán Kostolný, šéfredaktor Denníka N, čakáme na odpoveď. Pán Šimečka, pán Leško, pán Vašečka, novinárska elita v Denníku N – čakáme na odpoveď..[]..Chcel by som vidieť, ako idete svojich poslucháčov učiť rešpektu k inému názoru,“ poznamenal Gedra.

Dodal, že kým sa médium neospravedlní, nebude odpovedať na otázky jeho novinárov.

Gedra nevylúčil, že spomínaný podcast bude mať právnu dohru. „Oslovte Denník N, pustite im tú nahrávku a poproste ich o vyjadrenie. My podľa toho budeme reagovať a sa zariadime,“ odpovedal na novinársku otázku.

Erik Kaliňák reaguje

Erik Kaliňák počas tlačovej konferencie ironicky skonštatoval, že hoci je „debil, ktorý o ničom nič nevie“, vyjadrí sa. Podaná ruka koalície podľa neho ostala bez odpovede médií.

„Chcem rešpektovať, že novinári majú byť k vládnym politikom kritickí, ale nie úplne všade a bez akéhokoľvek argumentu. Dokonca ani humor som v tom nenašiel, hoci malo ísť o humoristický podcast,“ povedal s dôvetkom, že trojica autorov v ňom povedala nahlas to, čo si redakcia myslí potichu.

„Šéfredaktor Denníka N sa musí za tento podcast ospravedlniť,“ vyhlásil Erik Kaliňák.

Kostolný aj Bezák sa ospravedlnili

V nedeľu poobede sa šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný za hanlivý podcast ospravedlnil. Skonštatoval, že Toto vystrihneme! je satirický podcast, a preto má voľnejšie hranice ako spravodajstvo.

„Ani v satire by však nemal byť vtip postavený iba na urážke ostatných. V Denníku N sa snažíme o vecnú a kultivovanú kritiku a verejnú diskusiu. Budeme to robiť aj naďalej, lebo to je základ demokracie,“ napísal Kostolný.

Menovite sa ospravedlnil politikom Smeru Erikovi Kaliňákovi, Jurajovi Gedrovi a Richardovi Glückovi.

Editor podcastu Braňo Bezák skonštatoval, že cieľom podcastu je pobaviť, nie uraziť a na mušku si vraj berie politikov zo všetkých strán.  

„Keď v ostatnom vydaní nášho podcastu kolega Adam Znášik spustil tirádu, v ktorej niekoľkých politikov Smeru opakovane označil za debilov, pripadalo mi nezmyselné opakovanie slova debil vtipné. Nesmial som sa na urážke, ale na absurdnej frekvencii jej výskytu,“ zhodnotil editor.

„Bol som zodpovedný za strih a urobil som chybu, keď som to vo výslednej nahrávke nechal. Za seba sa pánovi Kaliňákovi, Gedrovi a Glückovi ospravedlňujem,“ uzavrel Bezák.

Znášik: Sú to debili

Samotný autor kadencie hanlivých výrokov na svojich slovách trvá. Gedra, Glück a Kaliňák sú podľa neho debili, ktorí zneužili na tlačovú konferenciu priestory Úradu vlády SR.

Denník N sme oslovili s otázkou, či voči Znášikovi vyvodí pre jeho nevhodné správanie nejakú zodpovednosť. Článok budeme aktualizovať o odpoveď.

(est, dv)


Ďalšie články