Prezident Pellegrini: Pozvanie politických strán za okrúhly stôl naďalej platí

Snímka obrazovky 2024-06-16 o 11.59.43

Pozvanie politických strán za okrúhly stôl naďalej platí. Mohlo by sa však počkať na vývoj zdravotného stavu premiéra SR Roberta Fica (Smer). V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS to povedal prezident SR Peter Pellegrini.

“Bol by som rád keby Prezidentský palác nebol miestom, kde si budem volať ľudí, ktorí si myslia to čo ja,” vyhlásil prezident Peter Pellegrini na margo vízie svojho pôsobenia v úrade.

Poukázal na to, že slovenská spoločnosť je extrémne rozdelená. Upokojovanie spoločnosti však nie je podľa neho len úlohou politikov a prezidenta, ale aj ďalších častí spoločnosti.

„Ak nedôjde k upokojeniu situácie a pomyselnému začatiu búrania múrov medzi dvoma pólmi spoločnosti, tak máme vážny problém,“ podotkol.

Avizoval, že do Prezidentského paláca plánuje pozvať aj predstaviteľov najvýznamnejších médií na Slovensku. „Chcem s nimi hovoriť o tom, aký bude ich prínos, aby sa situácia zlepšila,“ ozrejmil. Hovoriť podľa neho treba aj s influencermi, lebo tí majú obrovský počet sledovateľov, ale neviažu sa na nich etické kódexy ako na bežných novinárov.

Skonštatoval, že parlamentu by sa rád prihovoril po letnej prestávke. Podľa vlastných slov má však záujem prísť pred poslancov častejšie, než len podať výročnú správu o stave republiky.

Mentálne sa vraj odstrihol od strany Hlas, ktorú založil po odchode zo Smeru, a preto bude nadstranícky prezident, ktorý nebude favorizovať v politike nominantov strany Hlas. Funkciu „čestný predseda“, ktorú mu v Hlase udelili, označil len za prejav úcty.

S premiérom Robertom Ficom má korektný vzťah, navzájom sa podľa jeho slov rešpektujú a pri koaličných rokovaniach sa navzájom k sebe správali úctivo. „Nie som človek, ktorý v sebe nosí zlú energiu. Nemám pri predsedovi vlády pocit pnutia,“ vyhlásil prezident. 

Z pozície prezidenta nechce zasahovať do toho, či by mal byť novým predsedom parlamentu človek z Hlasu alebo SNS, ale nedáva podľa neho zmysel, aby si najslabšia koaličná strana nárokovala druhý najsilnejší post v štáte.

Vyjadril sa aj k zákonu lex atentát. Nevidí problém v tom, ak sa zakáže protestovať pred domami politikov, lebo tam môžu žiť aj jeho deti. Protesty na Námestí SNP sa podľa jeho slov budú konať aj naďalej, bez ohľadu na to, či tam má nejaký politik byt. Koalíciu bude nabádať, aby občanom vysvetlila, že neprídu o ústavné právo na zhromažďovanie.

Nechcel sa priamo vyjadriť k tomu, či vymenuje Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Roberta Fica sa chce opýtať, či stále trvá na jeho nominácii a až potom sa stretne s Gašparom. Svoje rozhodnutie plánuje detailne vysvetliť.

Priamo neodpovedal ani na otázku, či podpíše zákon o verejnoprávnej televízii STVR. Chce sa poradiť aj s ľuďmi pôsobiacimi v médiách. „Príde zákon, preštudujeme, dáme vedieť,“ vyhlásil.

Pri novele Trestného zákona, proti ktorej sa konali opozičné protesty, si chce počkať na vyjadrenie Ústavného súdu SR, ktorý ju aktuálne skúma. Ako prezident chce Pellegrini dohliadnuť na to, aby koalícia sporné časti dala do súladu s Ústavou SR. „Nech už bude verdikt ústavného súdu akýkoľvek, my ho budeme musieť rešpektovať, ak hovoríme, že sme demokratická krajina, hoci sa niekomu nemusí páčiť,“ uzavrel.

(tasr, est)


Ďalšie články